Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Joseph Fourier (Université Grenoble Alpes)
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16

Innan avresa

Jag sökte detta utbyte för att lära mig franska och valde Grenoble då planen var att köra totalt två utbyten i Frankrike, varav det sista skulle helst vara Paris. Jag planerade därför att söka till två olika orter för att upptäcka så mycket som möjligt. Grenoble var ett förstaval eftersom staden har en fin natur och jag misstänkte att en mindre stad skulle vara en bättre startplats för någon som tidigare inte studerat franska, jämfört med en storstad som Paris.

Informationen om möjligheten till utbytesstudierna tyckte jag var ganska klar och tydlig på båda hållen. Det framgick ganska tydligt vad som krävdes formellt inför utbytet. Man krävde intyg på olika vacciner (varav många ingår i grundvaccinationsprogrammet) samt intyg på tuberkulintest och vattkoppor, och en lungröntgen med bedömning (i mitt fall gick det bra att ha bedömningen på svenska, då läkaren kunde själv se röntgenbilden på papper och jag översatte röntgenutlåtandet där på plats). Ha sedan alla dessa dokument med dig fysiskt och organiserat då de ska presenteras inför en läkare under ett kommande möte.

Ta även med dig europaförsäkringskortet samt kopior på denna. Ha flera kopior på pass. Ha även med dig extra passfoton. då det kan behövas vid medlemskap, köp av spårvagnskort, kursregistrering m.m. Det är inte hela världen om man glömmer dessa då det finns kopiator och scanner på campus, men annars är tillgången begränsad.

En sak som kan vara viktig att vara införstådd med är att Medical Insurance Card som man får från KI räcker fullt som försäkring. Detta eftersom det franska universitetet (UJF) kräver att man köper en viss studentförsäkring som de själva erbjuder, men detta behövs alltså inte för oss KI-studenter då vi redan har detta.

En sak som kan vara viktig att veta är att det kan dröja länge innan man får några besked från värduniversitetet och att det kan ta ett bra tag innan man får letter of acceptance. I mitt fall blev det struligt då franska universitetet hade en deadline i mitten av sommaren på när man skulle ha skrivit avtal för boende. Denna deadline hann passera innan jag fick mitt letter of acceptance. Det skapade en hel del problem då jag inte ville teckna något avtal förrän jag var helt säker på att jag kunde börja. Det blev därför väldigt stressigt under sommaren att hitta bostad då det var svårt att hitta lediga platser, men det löste sig ändå tillslut. Mitt tips här är att vara tjatig med att få letter of acceptance tidigt så att man inte behöver stressa. Om man ska hyra bostad så kan det vara bra att ringa direkt istället för att använda internetfunktionerna för reservering då jag upplevde att flera inte riktigt svarade på internetbokningar.

Ankomst och registrering

Man bör vara där åtminstone ett par dagar till en vecka innan kursstart för att hinna etablera sig. Det finns några introduktionsdagar innan klinikarbetet börjar vilka är obligatoriska och det är starkt rekommenderat att man inte missar dessa då man får info om men som ska ha olika dokument (det är mycket pappersarbete i början). Om man vill ansöka om CAF (bostadsbidrag) som erbjuds även utländska läkarstudenter så bör man ha lite marginal för att hinna ordna sin ansökan så fort som möjligt. Den franska byråkratin är långsam och därför bör man inte vänta alltför mycket (Jag lyckades få mitt belopp samma vecka som jag skulle åka tillbaks till Sverige vid slutet av utbytet, medan andra bekanta fick en månad före mig). För ansökan till CAF krävs bland annat personbevis, ID-handling, intyg på utbyte (letter of acceptance), intyg på hyrning av bostad samt kopia på ett studentkort. Vid ansökan av CAF kan de komma att be om ett SIRET-number - om du bor i en studentlägenhet så fråga om detta nummer för att spara tid. Ansökan kan ske både elektroniskt (då måste man vänta på att få en kod) eller fysiskt där man skriver ut alla papper och lämnar sedan in dessa på CAF-kontoret.

Det kommer att erbjudas en kurs i Franska. Nivån avgörs baserat på hur du presterar på ett prov. Kursen är ganska lätt och består av ca 10 lektioner (en gång per vecka) och du kan även lära känna andra utbytesstudenter med annan bakgrund.

Det finns även en fadderorganisation (Integre) som erbjuder aktiviteter och något som kallas tandem och parrainage. Parrainage innebär att du får en kontaktperson som ska hjälpa dig att acklimatisera samt kunna stödja dig ifall du undrar något. Tandem syftar till att stärka ens kunskaper inom franska och innebär att du får en kontaktperson (fransktalande) som vill lära sig ett språk som du talar (t.ex. Svenska eller engelska). Därav ska man försöka lära sig av varandras språk. Det brukar ofta ta en hel del tid innan man får en kontaktperson både vad gäller tandem och parrainage och det är inte alls säkert att det blir något av det hela.

Ekonomi

Att hyra studentbostad från en privat aktör var väldigt dyrt, men det höll en god standard. Jag fick betala in in ett förskott som motsvarar en månadshyra. Man bör ansöka om CAF för att kunna få ett bidrag för boendekostnaderna.

Att äta mat ute uppfattade jag som dyrt, ca 8-10 euro på en vanlig restaurang, ibland högre. På sjukhuset fick man dock förmånliga priser på restaurangerna med förrätt, huvudrätt och efterätt kunde kosta 4-5 euro. För att ta sig till sjukhuset bör man köpa ett TAG-kort (för spårvagn). Det kostar ca 20 euro att köpa kortet, sedan 20 euro per månad om man är under 26 år, och 50 euro per månad om man är 26 år eller äldre. Ha med dig ett riktigt passfoto för att kunna köpa kortet. Andra studenter hyrde cykel istället men jag vet inte hur det blev prismässigt.

Vaccinationer: Jag vaccinerade mig på cityakuten där jag fick studentrabatt och bokade röntgen tid på läkarhuset i Odenplan via VC-kontakt. Röntgenbesöket kostade ca 650 kr.

Som jag nämnde innan så kommer administrationen till UJF att vilja att man köper deras studentförsäkring (som kostar 20-30 euro om jag minns korrekt), men detta ska alltså inte behövas då vårt medicinkort täcker i princip ALLT.

Boende

Man kan ordna boende på olika sätt, dels via campus studentboenden dels via privata studentboenden. Jag körde privat och hyrde en T1 med 18 kvm (rum, kök, egen toalett) och det kostade 550 euro per månad, inklusive el och internet. Det var ca 15 minuter till campus "dörr till dörr" samt samma tid till sjukhuset. Jag körde via förmedlingen Studelites och bodde på Le Tivoli (http://www.studelites.com/fr/grenoble/residence-etudiante-tivoli-grenoble.html) vilket jag kan rekommendera då det har bra avstånd till campus, sjukhuset, stan, carrefour. Precis utanför finns en eko-matbutik där det mesta nödvändiga finns om man vill köpa något hastigt.

På hemsidan anges det att boendet har ett gym, men de få maskinerna som fanns var i så pass dåligt skick att de knappt var användbara. I övrigt så var det trevlig personal, som bemannade receptionen tills klockan 19 på vardagar på kvällen vilket man bör ha i åtanke när man ankommer då det är här man får ut nyckeln. Detta är viktigt att kolla upp oavsett var man väljer att hyra bostad.

Viktigt att ordna med boende i tid då det snabbt kan bli svårare. I mitt fall väntade jag på Letter of Acceptance på det franska universitetet innan jag ville hyra, men det dröjde väldigt länge. Då var jag tvungen att själv kontakta UJF för att få letter of acceptance skickat via mejl. Jag fick då känslan av att man hade glömt att skicka det. Därför rekommenderar jag att man självmant kontaktar de när det känns rimligt för att fråga hur det går, förslagsvis via telefon.

Studier allmänt

Det franska systemet skiljer sig från det svenska i flera avseenden. I början så finns det en hel del byråkratiska sysslor för utbytesstudenterna där man måste springa runt mellan olika enheter för att diverse papper/intyg ska hämtas, lämnas, fås ifyllda och som ska lämnas in i början vid registrering. Det finns en introduktionsvecka som syftar till denna process och det är viktigt att inte försumma denna.

Upplägget på utbildningen är att man under förmiddagen är på kliniken och under eftermiddagen så (och upp till en själv) kan man gå på föreläsningar, självstudier eller spendera egentligen spendera tiden som man vill. Föreläsningarna är ordnade i olika "Block" vilket innebär att de inte alls behöver stämma överens med ens nuvarande kliniska placering. Det innebär också att ett block även kan innehålla föreläsningar inom områden som inte är relevanta för den kursen man själv läser. Då gäller det att man noggrant går igenom schemat och förslagsvis går på det som är relevant för ens egna kurs. Föreläsningarna hålls på franska och är inte obligatoriska.

Allting är på franska och de håller gärna även ett snabbt samtalstempo vilket kan göra det svårt för den som inte har någon bakgrund inom franska. Talar du inte franska så finns det en risk för att kommunikationen blir minimal (vilket kan bli tråkigt ffa på praktiken) samt att det kan vara svårt att ta till sig kunskap, men oftast så går det ändå bra om man har lite tålamod. Jag rekommenderar starkt att man bör ha förberett franskan för att få ut maximalt av utbytet rent kunskapsmässigt. Vissa handledare som kan engelska kan ibland komma att översätta men räkna ej med detta.

På avdelningen så är relationerna med externerna (och ibland även internerna) oftast informell vilket innebär att det går bra att tala "informellt", och för överläkarna är det formellt och då bör man anpassat talet. Detta är en viktig skillnad jämfört med Sverige där vi ofta kan säga "Du" eller tilltala folk med deras namn. I Frankrike bör man istället vara formell med personal, främlingar o.s.v. I praktiken så innebär detta att man kan "dua" externerna och tilltala de vid namn, medan specialisterna tilltalas med "Ni". För ST-läkare så får man själv känna av, eller fråga.
Kvaliteten av ens placering blir bättre ju mer man förstår och även visar engagemang, annars finns det en viss risk att man intar en passiv roll (som i sin tur också fungerar) men där får man styra upp efter magkänsla och förmåga. Det är obligatorisk närvaro som gäller på rotationerna och det är viktigt att man kommer i tid. Det innebär att man ofta börjar mellan 7.30 till 9 och slutar runt klockan 12. Föreläsningar börjar ofta klockan 1 och däremellan så har man lunch. Sjukhuset har en restaurang för personal och studenter där man kan välja mellan flera olika rätter. Förrätt, huvudrätt och efterrätt går på totalt ca 4-6 euro beroende på vad man väljer. Föreläsningarna är som sagt inte obligatoriska så resten av dagen kan man anpassa så att det passar en själv.

En annan viktig aspekt som skiljer KI:s upplägg från UJF är att man har långplaceringar på samma ställe, hellre än korta placeringar på flera ställen. Det innebär att du sannolikt får spendera hela din placering inom t.ex. Neuro på samma avdelning under samtliga veckor, medan KI:s system bygger på att man roterar mellan mottagning, avdelning för att få se så mycket av olika saker som möjligt. För mig kändes det något repetitivt och man fick inte riktigt se hela spektrumet av sjukdomar som finns inom de sjukdomskategorierna som ingår i kursen.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Neurologi

Här hamnade jag på en avdelning med rörelsehinder, där det ffa fanns patienter med Parkison. Vid några tillfällen fick jag assistera de andra externerna med olika statusmoment och undersökningar men oftast så var hela förmiddagen en rond som leddes av specialistläkare på avdelningen. Under denna period var det fortfarande svårt att komma in språkmässigt men handledaren (ST-läkare) kunde engelska och kunde svara på frågor. Mot slutet av rotationen började jag få fler uppgifter av andra externerna. Det tog ett tag innan man kom igång, men det viktigaste är att vilja ta egna initiativ.
Sista veckan var jag på en Strokeavdelning (bytte efter att ha frågat om lov). Samma upplägg där. Genrellt så fanns det fanns möjlighet att gå in själv och prata med patienterna, men detta skulle man helst göra efter ronden.


Psykiatri

Detta var min andra placering och även här fick jag gå bredvid en annan extern. Här upplevde jag det som väldigt svårt i flera olika avseenden, dels att förstå det medicinska men även att få sjukdomsförloppet förklarat av kollegorna. Antagligen berodde det även på språket men det var generellt svårt att följa samtalen och hålla kvar den röda tråden. Det blev något lättare om man hade läst journalen till patienterna innan så det är ett tips som jag kan rekommendera. Det var även svårt att ta egna initiativ p.g.a dels det som jag beskrivit innan men även för att patienterna i detta fall är känsligare. Avdelningen som jag var på hade patienter med svår depression, OCD. I övrigt så fick jag assistera med dagliga undersökningar, t.ex. EKG.


Öron-Näsa-Hals

Morgonen började med en snabb rond genom avdelningen. Därefter var man fri att antingen gå till operation, stanna kvar på avdelningen eller gå till mottagningen där olika specialister hanterade olika sorters sjukdomar. Denna placering var väldigt givande och man fick se en hel del eftersom det gick väldigt snabbt mellan patienterna. Vissa utav patientrummen hade även en skärm kopplad till öronmikroskopet så att även studenterna kunde se, på ett väldigt tydligt sätt, hur det såg ut i hörselgången vid de olika sjukdomarna. Väldigt handledarberoende om man engagerades, eftersom man ibland kunde stå där väldigt passivt.

Oftalmologi

Fanns flera olika mottagningar att gå till, glaukom, akuten, ögonradiologiska undersökningar där man fick se det mesta på skärm. Fick kika en hel del i oftalmoskop. Väldigt trevliga och engagerade handledare. Möjlighet till att vara på avdelningen fanns. På akuten så går det väldigt fort och man kan få se en hel del olika patienter med olika bekymmer. Man kunde även vara med på OP om man ville vilket var spännande då ögonoperationer skiljer sig något från övrig kirurgi.

Språk och kultur

Undervisningen höll en god kvalitét men är beroende av ens språkkunskaper och nivå. Ffa hörförståelsen kan vara svår i början, men blir lättare med tiden. Värduniversitetet erbjuder en kortare språkkurs på Franska. Nivån bestäms av ett test innan kursstart. Prestationen på testet avgör vilken grupp man hamnar i. Om man saknar kunskaper i Franska så kan det bli väldigt svårt att hänga med språket och man får ut mindre av utbytet rent kunskapsmässigt. Ett tips är att ha med sig en ordlista i svenska-franska. Om man inte har någon bakgrund inom franska så bör man spendera större delen av sommaren till att lära sig så mycket man kan.

Kulturellt så skiljer sig vissa saker tydligt från svensk kultur, t.ex. att man hellre talar franska än engelska. Byrokratin är betydligt mer långsam och mindre strukturerad än i Sverige, vilket innebär längre väntetider (än vad man känner behövs), viss otydlighet med vilket/vilka papper man behöver. Mycket springande fram och tillbaka med en massa papper för att registrera sig. Jag upplevde även att utbildningsmässigt så har Sverige en mer engagerande miljö och utbildningskultur än Frankrike, där man istället förväntas ta egna initiativ, även om det blir repetitivt.

Svaret på min utbytesansökan dröjde en hel del, vilket drog ut på tiden. Tillslut själv fick jag ringa en massa samtal till UJF för att få letter of acceptance skickat via mejl, vilket utgjorde ett störningsmoment då min tid att ordna bostad började ta slut. Jag ville ha letter of acceptance innan jag skulle ordna bostad (av uppenbara skäl).

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns ett socialt program med rundvandringar, fester, besök av olika områden, pubar. Det finns även två aktiviteter som man kan anmäla sig frivilligt till som heter Parrainage och Tandem. Den första går ut på att skapa kontakt mellan en utbytesstudent och en lokal student som skolar in utbytesstudenten i systemet, hjälper till med olika processer, att hitta runt m.m. Tandem går ut på att skapa kontakt mellan två studenter som vill lära sig varandras språk. I utbytesstudentens fall blir det förslagsvis franska.
Förutom detta så fanns det möjlighet att anmäla sig till en Franska kurs som totalt motsvarar 20h studier.
Det fanns också möjlighet att anmäla sig till olika idrotter, vilka erbjöds av värduniversitetet, i övrigt så fanns gym och kampsportsklubbar i staden om man är intresserad av något utanför campus.

Jag upplevde att det var lättare att skapa kontakt med andra utbytesstudenter snarare än lokala studenter då utbytesstudenterna sökte nya vänner.

För att kunna röra sig fritt i Staden rekommenderas starkt ett TAG-kort för att kunna åka både spårvagn och buss. Kommunaltrafiken är välbyggd och man kan i princip ta sig runt i hela Grenoble. Denna kostar 20 euro per månad om man är yngre än 25. Från 25 och uppåt gäller 50 euro per månad (om jag minns rätt). Annars kan man välja att hyra cykel om man gillar att cykla.

Sammanfattning

En väldigt unik och utvecklande upplevelse som ger både medicinsk erfarenhet men även andra erfarenheter i livet, att bo ensam i ett främmande land, möta människor från olika delar av världen samt minnen för livet. Rekommenderar starkt ett utbyte för att utvecklas på andra plan än det rent studiemässiga.