Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Liverpool
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Ahmed Subasic
E-postadress: ahmed.subasic@stud.ki.se

Innan avresa

Jag sökte mig till University of Liverpool pga att jag var nyfiken på Storbritannien och för att jag inte kände att min franska var tillräckligt bra för att söka till Frankrike. Anledningen till att jag valde just University of Liverpool är ganska enkelt då alternativ inom Storbritannien inte fanns när jag sökte. Det är väldigt behagligt för oss som reser från Sverige då varken vaccinationer eller andra hälsoundersökningar krävdes av mig. Kammarkollegiet är man försäkrad hos under utbytet och internationella studiehandläggaren på KI tillhandahåller försäkringskortet innan avresa.

Ankomst och registrering

För mig var flyget med SAS (SAS-ungdom)  till Manchester det billigaste alternativet om man är under 26 år (handbagage 8kg + check-in baggage 23kg ingår). Oavsett ålder tror jag det bästa ändå är att resa till Manchester och därefter ta tåget som går från Manchester Airport direkt till Liverpool Lime Street. Jag blev erbjuden ett studentrum på campus vilket gjorde att jag bekvämt nog kunde vänta med att åka till Liverpool ända fram till helgen innan. En heldag kan vara bra att ha innan praktiken börjar för att hinna införskaffa lakan och köksmaterial om sådant inte tas med hemifrån. Allt kan köpas väldigt billigt på Primark. Du är väldigt självständig under utbytet så räkna inte med några faddrar eller introduktionskurs. Jag fick träffa studenthandläggaren för alla erasmusstudenter under första veckan som såg till att man snabbt blev ihopkopplad med andra erasmusstudenter som läste medicin. Jag har senare hört att många andra inte fått träffa henne då hon inte hade tid.

Ekonomi

Självklart sätter du din egen standard men generellt sett är maten något billigare än Sverige. Noterbart är dessutom att Punden låg på över 13 kronor under mitt utbyte. Jag valde ofta att promenera till sjukhusen (tex under psykiatriplaceringen) och rekommenderar det. Då och då tillkommer någon färd till andra orter. Under neurologiplaceringen behöver du dock åka tåg. Gratisbuss finns mellan The Royal Liverpool Hospital och Broadgreen University Hospital för studenter och personal. Är man alltför bekväm av sig kan man likväl köpa terminskort för 100 pund som gäller överallt. Man kan skaffa sig ett cykelkort som gäller i hela staden. Jag köpte ett månadskort under neurologiplaceringen, annars promenerade jag eller tog gratisbussen till alla andra placeringar.


Tips på att hålla ekonomin nere:

  • -       Promenera till dina sjukhus istället för att åka buss.
  • -   Ibland kan resor med Guild of Students vara överpris och kvalitén på ”turguider” är sällan värt prisskillnaderna. Ta alltid reda på vad en sådan resa kostar om du skulle åkt själv.
  • -       Hitta eget boende (!) Universitetet tar inte alls i hänsyn till att erasmusstudenter bara är där mellan 3 och 4 månader. (Detta är i särklass största extrautgiften jag hade)

Boende

I juli månad blev jag erbjuden ett rum på deras centrala campus (Tudor Close). Läget kunde inte varit bättre med gångavstånd till the Royal Liverpool Hospital samt till stadskärnan. Mtp läget klarade jag mig alltså utan varken cykel eller busskort (undantag neuroplaceringen då jag köpte tågkort veckovis vilket konstigt nog är billigare än ett månadskort). Universitetet ser till att placera andra erasmusstudenter i samma hus som dig vilket kommer utgöra din sociala umgängeskrets de kommande månaderna.


Tudor Close är ett litet område på campus med ca femton byggnader med ungefär sju personer/rum i varje byggnad. Allt är nyrenoverat (under 2012) och är väldigt fräscht. Detsamma gäller för Melville Groove som är ett annat bostadsområde på campus några hundra meter bort. Carnatic-området är inte att rekommendera då det ligger en bit utanför staden och det är inte heller lika nyrenoverat som de två ovannämnda ställen. Den enda fördelen jag kan se med Carnatic House är dess gångavstånd till psykiatriplaceringen på Mossley Hill.

 

Kort om mitt boende. Sju personer delar ett lagom stort kök med två ugnar, två stora kylskåp och ett mindre, två frysar, två set av spisplattor och sju små förvaringsskåp med möjlighet till att sätta upp ett hänglås. På andra våningen finns det tre toaletter varav två har duschkabiner. Kvalitén på boendet förtjänar all beröm då det var väldigt modernt och det kändes aldrig riktigt jobbigt att dela varken kök eller toalett med de andra. Ett litet problem kan vara att det var ganska lyhört och mitt rum låg på bottenvåningen alldeles intill sällskapsrummet. De flesta som läser något annat har föreläsningar på eftermiddagarna och du kan få svårt att sova. Jag rekommenderar dig att tidigt byta rum med någon från de övre våningarna om så verkar vara fallet.


Jag litade på Universitetet att hitta ett bra boende åt mig. När jag väl fick erbjudandet om ett rum i Tudor Close i slutet av juli hade jag inte riktigt några andra alternativ. Den stora nackdelen är att universitetet envisas med att erbjuda studenter kontrakt som gäller hela januari ut pga att det är så terminerna ser ut. Trots att alla erasmusstudenter som läste medicin från hela europa åkte hem innan jul för att skriva tentan hemma vägrade University of Liverpool ändra våra redan dyra kontrakt. En tjej från Österrike hade via telefon med University of Liverpool fått besked om att kontraktet ska gå att ändra, vilket de sen dementerade och var ovilliga att göra. Att mejla accommodation office fram och tillbaka var ganska energikrävande och definitivt sänkte kvalitén på utbytet. Mitt främsta tips inför utbytet är att se över om det är värt att betala boende i extra 6 veckor. Det är självklart roligare att bo med jämngamla studenter som också är på utbyte men du kommer oavsett att bli introducerad för andra läkarstudenter via er gemensamma erasmuskoordinator i Liverpool som då var Christina Da Silva. Det är väldigt enkelt att lära känna andra studenter via idrottsengagemang, fester etc. Hade jag gjort om utbytet hade jag försökt hitta ett billigare alternativ i stan.

Studier allmänt