Reserapport - KI-student
Lärosäte: Turun Yliopisto (University of Turku/Åbo)
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: NordPlus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Natte Hillerberg
E-postadress: natte.hillerberg@stud.ki.se

Innan avresa

Jag sökte utbyte eftersom jag ville vistas en längre period i landet som en stor del av min släkt kommer ifrån, ev. även försöka lära mig språket bättre. Jag var också intresserad av hur vården fungerar i ett annat land.


De finska destinationsalternativen var i mitt fall antingen Uleåborg eller Åbo. Eftersom jag har släktingar i Åbo blev valet inte så svårt för min del.


Informationen från värduniversitetet var bra. Jag fick hem ett brev med ganska tydliga instruktioner om hur jag ska gå tillväga med registrering, provtagning och dylikt. Väl på plats var det lätt att hitta till de olika expeditionerna och registreringskontoret på universitetet.


Inga vaccinationsintyg behövdes för min del.

Ankomst och registrering

En vecka innan min påbörjade "Clinical rotation" åkte jag över för att lämna prover, registrera mig på olika ställen och hämta nycklarna till den lägenhet jag hyrt via air bnb. Detta fungerade utmärkt. Personalen på universitetet och sjukhuset var vänliga och tillmötesgående.


Eftersom jag endast läste två stycken "Clinical rotation"-perioder om tre veckor vardera hade jag inga klasskamrater och inte heller någon introduktionskurs. Jag fick istället en privat introduktion av personalen på varje ställe jag kom till.

Ekonomi

Kostnadsläget är ungefär som i Sverige. Jag var inte tvungen att betala några obligatoriska avgifter. För att hålla kostnaderna nere är mitt bästa tips att man inte äter ute så mycket utan köper mat på exempelvis butikskedjan Sale. Det finska märket "Pirkka" har varor av bra kvalitet till lågt pris.

Boende

 Värduniversitetet Turun Yliopisto meddelade ganska tidigt att de inte kunde hjälpa mig med bostad eftersom min vistelse var så pass kort och dessutom började mitt i en termin. Därför ordnade jag egen bostad via air bnb. Det var dyrt med en månadskostnad på omkring 9000, men i gengäld var det en stor och fräsch lägenhet med fin design och alla bekvämligheter. Den låg dessutom ganska centralt och på bara en halvtimmes gångavstånd från sjukhuset.

Studier allmänt

Jag tillbringade tre veckor på ob/gyn-kliniken och tre veckor på röntgenkliniken. För mer ingående och detaljerad beskrivning av kurserna, se nästa flik.


Generellt kan jag säga att det inte fanns något organiserat studentmottagande. Efter att ha snackat runt lite insåg jag att det inte gällde bara mig som utbytesstudent utan även de finska läkarstudenterna som jag stötte på emellanåt (dock ganska sällan). De har ett annat system än i Sverige, där det bara behövs en underskrift för att bli godkänd. Standard är att gå till kliniken, hänga där ca tio minuter, be om en underskrift och sen gå hem. Officiellt är detta en halvdags praktik. Därför var ingen av klinikerna särskilt studentvana.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Obgyn-kliniken


Mina tre veckor på kvinnokliniken var inte särskilt bra. Studentomhändertagandet var dåligt och det tyckte även de två holländska utbytesstudenter som var där samtidigt som mig. Det var svårt att hitta någon att gå med. Jag var dock "på" och lyckades få vara med på en hel del ändå.


Den första veckan var jag på dagoperation. Det fanns gott om ST-läkare på operationerna och trots att jag frågade ett flertal gånger fick jag inte assistera någonting alls. Fick se en del intressanta grejer men att stå och titta på i en hel vecka var inte så lärorikt, även om operatörerna gärna svarade på de frågor man hade.


Den andra veckan hade jag önskat vara på förlossningen. Där fick jag vara cirka två timmar, innan en finsk läkarkandidat kom som tydligen skulle gå med läkaren jag gick med. Under den korta tiden hade jag i alla fall turen att få assistera på ett akut sectio eftersom läkaren var ensam. Jag hade sett fram emot att vara på förlossningen eftersom jag själv jobbat som undersköterska på förlossningen här hemma. Men det var mycket svårt att hitta någon att gå med. Till slut gav jag upp och spenderade resten av veckan på mottagning.


Andra veckan var jag på följande mottagningar under veckan: HPV/cervix, endometrios, IVF, akut MVC, gynekologisk onkologi och gyn-akuten. Mottagningsveckan var den allra bästa! Jag fick göra väldigt mycket och fick en del undervisning. Både läkarna, sjuksköterskorna och patienterna var trevliga och jag lärde mig mest där.


Tredje veckan var jag en dag på fostermedicin. Frågade om jag fick vara på avdelning men det var tydligen aldrig några läkare där. Så jag spenderade resten av veckan på dagoperation igen.


Betyg på praktikperioden: 2/5


Röntgenkliniken


Andra hälften av mitt utbyte spenderades på röntgenkliniken, nästan uteslutande på trauma-röntgen (muskuloskeletal). Det var en superbra praktikperiod. Fick se massvis, främst trauma-DT men även slät-rtg, MR (inkl deras nya program för Wake up-stroke), scint, PET, ultraljud m.m. Vara med på akutrummet vid mottagande av traumapatienter, vara med på undervisning m.m. Fick träffa professorn och klinikchefen som ville att jag skulle komma och forska där och bli doktorand. Frågade också en läkare som jag träffat i ett annat sammanhang om jag fick vara med henne en dag på gastroröntgen, och det fick jag.  


I stort sett varenda läkare jag träffade på kliniken var trevlig och tillmötesgående. De ordnade så att jag fick komma ut på landet där en av dem hade julmarknad. De erbjöd sig också att ordna extra praktik och boende hos en av dem när jag trodde att jag skulle tvingas stanna kvar över jul och nyår (mer om det senare). Praktikperioden på röntgen kommer jag minnas med värme och jag kommer alltid att bära med mig den i mitt hjärta.


Betyg på praktikperioden: 5/5

Språk och kultur

 Alla läkare på sjukhuset måste kunna prata svenska eftersom de har så många svensktalande patienter. Språkkunskaperna varierar dock kraftigt. När kunskaperna inte räckte till blev det engelska.


Min finska är inte superbra men den blev bättre under tiden jag var där eftersom jag var omgiven av språket i stort sett hela dagarna. Skolan erbjöd inte språkkurser som passade min praktikperiod, men jag gick en kurs på luncherna om tio tillfällen, som bara kostade 100 euro.

Fritid och sociala aktivteter

Eftersom jag inte hade några klasskamrater kunde det kännas ensamt ibland på dagarna. Om kvällarna och på helgerna hade jag mest kontakt med finlandssvenska studenter. Det finlandssvenska studentlivet är helt fantastiskt med välorganiserade sittningar och lönnkrogar som ibland är öppna långt in på morgonen. De största "vanliga" nattklubbarna är Marilyn, Monkey, Apollo och Börs. Jag var på alla utom sistnämnda och de var helt okej. Frekventerade också ett stort antal karaokeställen. Karaoke är väldigt populärt i Finland!


Utöver det träffade jag mest min syssling och fick faktiskt besök varje helg hemifrån av släktingar och vänner.


Resten av fritiden spenderade jag i min lägenhet och läste böcker, alternativt satt på Naantalin Aurinkoinen och pluggade finska eller läste.


Jag kan varmt rekommendera Stockmanns akademibokhandel i köpcentret Hansan. Där finns ett brett utbud av svenska böcker.

Sammanfattning

En sak har jag inte tagit upp hittills, och det är den grava miss som gjordes från Åbo Universitets sida. De skrev upp mig på endast sex veckors praktik, och talade om för mig att det skulle räcka fastän man i Sverige behövde gå åtta. Detta med motiveringen att "här i Finland får man två universitetspoäng per vecka". Jag trodde på det och först i slutet av min praktikperiod uppdagades det att sex veckor inte alls skulle räcka. Jag fick då paniksöka till en SVK med termin 7. Som tur är fick jag gå den. Men den vånda och stress jag genomgick över att inte kunna ta examen var inte rolig. Just då önskade jag faktiskt att jag aldrig åkt på utbyte överhuvudtaget, även om jag nu i efterhand kan se tillbaka på det som en bra period. Missen drar ner det sammanlagda betyget på min utbytesperiod till 3 av 6. Annars hade jag gett den 4.


Annars tror jag inte att jag blev särskilt förändrad som person av utbytet. Det den medförde var att jag blev lite bättre på finska, blev mer intresserad av radiologi och fick nya vänner.