Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Sihan Wang
E-postadress: sihan.wang@stud.ki.se

Innan avresa

Ända sedan termin 1 har jag varit engagerad med internationella studenter på Läkarprogrammet, och jag började som fadder i Global Friends. Tanken på att själv åka på ett utbyte var självklart för mig, jag som har varit fortsatt engagerad i alla år fram tills dess att jag åkte! Just att det blev UCLA som förstahandsval föll på plats under studietiden, en kombination av UCLA:s kursutbud (som matchade det jag verkligen ville fördjupa mig i), UCLA:s toppranking i USA (ett av de bästa läkarprogrammen enligt amerikanska rakningar) och nyfikenhet på att bo och leva på USA:s västkust vilket var nytt för mig men även trygghet av att jag har släktingar som bor vid USA:s östkust.

 

När jag såg att jag hade fått utbyte på UCLA var jag överlycklig! Första steget var att tacka ja till utbytet. Därefter hörde jag mig för med de från tidigare år som hade åkt och även med de som skulle åka samtidigt som jag, för att försöka koordinera lite och bolla tankar och funderingar och inte glömma något. Efter antagning får man information från KI om vad som behöver förberedas inför och under utbytet och det är väldigt bra och viktig information.

 

Just inför detta läsår hade UCLA gjort om sitt utbytesprogram och minskat på antal partneruniversitet. Jag mejlade vår koordinator på KI som hörde med UCLA att ja, KI var prioriterad och att vi skulle få åka på utbyte! Därefter gick jag in på UCLA:s hemsida och registrerade mig under International Visiting Students (öppnade 15 April). Efter det var det en lååång väntan på att få OK från UCLA och först i mitten av juni fick jag besked från UCLA att jag fick söka till deras kurser!

 

Nytt jämfört med tidigare reserapporter är att ”application packet” som man får av UCLA:s internationella koordinator kommer per e-post istället för brevledes. Dessutom kan man numera endast söka för 3 kurser á 3 veckor var, totalt 9 veckor. Tidigare års studenter från KI har fått undantag och kunnat läsa 4 kurser, men detta gäller alltså inte längre.

 

På UCLA:s hemsida fanns det en kurskatalog till alla electives med veckor som erbjöds vilket man matchar upp med Academic Calendar of Weeks. Där fanns även kurssekreterares kontaktuppgifter och det gick jättebra att mejla dem för att få svar på om det fanns plats på den kurs man ville läsa de veckorna eller inte. Fanns det plats var det bara att skicka in ansökan. Efter att kursen har fått in din ansökan så måste deras Dean godkänna den och därefter skickas den till den internationella koordinatorn som processar det vidare.

 

I överlag var det lätt att få kontakt med kurserna, de flesta svarade relativt snabbt även under sommarmånaderna (då USA inte har semester på samma sätt som vi i Sverige). Det tog ca 1-2v för papperen att komma fram, och jag mejlade även för att få bekräftelse på att de hade gjort det. Sedan kan de ligga i väntan på Deans godkännande. Då allt detta tar så pass mycket tid är det lika bra att få ihop papperen och söka kurserna så snart det går. För min del så låg papperen på Deans office och därefter internationella koordinatorns skrivbord rätt länge och formell antagningsbesked fick jag per mejl i slutet av december.

 

Jag valde att läsa 2 kurser på Harbor och där krävs det ytterligare papper, vilket kurssekreteraren bad mig att vänta med att skicka in tills jag hade blivit godkänd hos UCLA centralt.

 

På sin ansökan kan man fylla i förstahandsval och andrahandsval. Jag fick alla mina förstahandsval, men fick höra efteråt att har man inte fyllt i fler och ens val är upptagna måste man skicka ansökan igen. Varje ansökan kostade 150 USD (speciallänk fås av UCLA) istället för de vanliga 450 USD som det kostar för ”externs” att söka UCLA:s valbara kurser.

 

Av KI behöver man följande: LADOK-utdrag, signatur och stämpel på själva ansökningsformuläret, intyg letter of good standing, intyg på försäkring och för att slippa skriva TOEFL kunde fick vi även ytterligare intyg in English proficiency av KI. Ytterligare fick man göra UCLA:s utbildning online om HIIPA och skriva ut certifikat att skicka med.

 

Hälsointyget var det mest tidskrävande. Jag hade tur som hade snälla överläkare under mitt sommarvikariat som fixade så att jag fick det jag behövde till minimal kostnad (vanlig patientavgift istället för Cityakutens hutlösa priser, å andra sidan verkar Cityakuten enligt andra studenter fixa allt ganska snabbt). Det som behövdes var flera antikroppstitrar, en PPD, lungröntgen då PPD var positiv pga jag har BCG-vaccinerats som barn och en tetanusbooster. Det tog ett par veckor att få svaren på alla undersökningar. En läkare ska sedan skriva under UCLA:s hälsointyg med alla provsvar m.m. innan man skickar in det. Går man på Harbor eller andra county-sjukhus så krävs det ett separat formulär, E2, som ska vara inne 2 månader innan utbytet startar. För detta fick jag leta någon som kunde influensavaccinera mig i december efter formell antagning och det var bökigt att hitta någon som kunde göra det under mellandagarna men det löste sig till slut.

 

Angående visum hörde jag med de som hade åkt ut senast och då på ESTA, Visa Waiver Program utan några problem. Enligt informationen från UCLA så ska man söka ett B1-visum. Eftersom det dröjde väldigt länge med formell antagning och och inte fanns så mycket tid att söka visum valde jag att åka på ESTA, då jag skulle åter till USA efter examen för att fira en av mina släktingar och ESTA gäller i 2 år och man kan resa in på det flera gånger.

 

I januari dök det upp fler formulär att fylla i på Harbor, utöver E2 så skulle man fylla i ett formulär för deras HR (där jag fick använda min privata mejl eftersom den inte godtog KI-adressen), en ”Live Scan” (man får mejla ansvarige för denna i förväg om man inte kommer dit innan och gör det), och något papper till.

 

För att underlätta möjligheten att köra bil i LA så skaffade jag också Internationellt körkort via Motormännens Riksförbund, och tog passfoto inför detta. Bra att ha ett foto mot vit bakgrund för att skicka in till UCLA för att göra studentkort. Och bra att spara de foton som blir över i fall extrafoton behövs på plats.

 

I februari körde jag fast i Harbors system med svagt positivt PPD + 1 negativ lungröntgen, tydligen krävde de 1 PPD till så jag fick boka in ett tillfälle på VaccinDirekt (vilket skötte det hela mycket snabbt och smidigt) och skicka till Harbors HR. Som tur var gick det bra att scanna in och mejla till kurssekreteraren och när jag mejlade för att kontrollera att det hade kommit fram en vecka innan kursstart var allt registrerad!

 

I mars avslutades förberedelserna med en intensiv pluggperiod, två dagars examination på IST (Integrerad sluttentamen), packning på kvällen och flyg på kl 10 morgonen därefter. Numera flyger SAS direkt till och från LA så det var skönt att kunna åka direktflyg! Även om det tog 12 timmar…

Ankomst och registrering

Från flygplatsen LAX finns det många alternativ att ta sig dit man behöver. Jag tog SuperShuttle som kör ut till olika hotell och välbesökta platser i LA för ca 20 dollar. Man kan boka i förväg på internet vilket jag inte gjorde och detta resulterade i att jag fick vänta ett tag på att det dök upp tillräckligt många som skulle åt mitt håll innan vi åkte iväg. Då jag skulle bo med en av mina goda vänner som är amerikan så möttes jag upp nära där vi skulle bo och fick skjuts resten av vägen.

 

UCLA har specifika veckor då kurser börjar och begränsning till när utbytesstudenter får läsa. Detta innebar att kursstart var samma vecka som IST på VT16 då IST hade lagt sina dagar på måndag och tisdag (jämfört med tidigare terminer då de har legat på onsdag/torsdag/fredag veckan innan motsvarade utbyte). Initialt kontaktade jag KI i god tid när detta uppstod men det gick inte att flytta på IST enligt ansvarig. Jag mejlade då kurssekreteraren för den första kursen vid UCLA i förväg och fick veta det gick bra att komma tre dagar efter kursstart. Jag erbjöd mig också att komma in extra när jag väl var på plats men det behövdes inte som tur var.

 

Då jag började på Harbor-UCLA så var första dagen i princip introduktion och eftersom jag inte hade möjlighet att vara på plats i förväg var det mycket som behövdes fixas. Bland annat hade inte det material för Live Scan jag skickade flera veckor i förväg gått igenom och godkänts i systemet så jag fick gå till HR och ta fingeravtryck där och skriva på samma papper igen, och vänta en dag innan de kunde processa dessa och få ut mitt sjukhus-ID / badge som är specifikt för Harbor. På eftermiddagen var det också 2 timmars introduktion till journalsystemet Orchid, vilket gav en hum om hur det fungerade. Dock så innehåller amerikanska journalsystem mycket mer än svenska och det bästa sättet är att jobba med det, och oftast gick det bra att be någon av läkarna visa hur man skulle göra. Scrubs finns i maskin och jag fick låna av ett set av läkarna i ett par dagar innan jag fick tillgång till maskinen och kunde hämta ut scrubs själv. På Harbor behövde man lämna 44 dollar i deposition för varje scrubs-set (topp och byxor), max 2 set. Denna återlämnas vid avslutad kurs och tar ett par veckor att få en check tillbaka. Detaljerad information fås via kurssekreterare, men det är en bra idé att ta med sig 88 USD i kontanter eller ha det på sitt kort när man kommer dit.

 

Inför kursstarten på mitt andra sjukhus, Ronald Reagan, så fick jag genomgå en ca 6 timmar lång onlineutbildning i journalsystemet Epic, vilket kan göras på distans. Eftersom jag redan var på plats i LA så gjorde jag det på min fritid ett par veckor innan kursstart och för andra studenter har det gått bra att göra den från Sverige. Denna utbildning består av 5 moduler som är interaktiva, så se till att uppkopplingen funkar och att varje modul fullföljs i helhet innan man loggar ut för annars sparas det inte (vilket hände mig ett par gånger och det var rätt frustrerande).


Som sjukhus-ID användes UCLA:s studentkort BruinCard, där man skickar ansökan i förväg till UCLA:s internationella studentkoordinator i samband med utbytesansökan. Denne lyckades ordna så att kurssekreteraren på min kurs på Ronald Reagan kunde ge mig kortet direkt när jag började på måndagen vilket var väldigt smidigt, tidigare utbytesstudenter har berättat att de var tvungna att gå till ett särskilt kontor för att hämta upp det (dvs. mer krångel än jag behövde gå igenom).

 

Det fanns inga fadderorganisationer för omhändertagande av utbytesstudenter för oss på kliniska rotationer på läkarprogrammet som ligger på graduate level (fortsättningsnivå efter 4 år av college), däremot verkade UCLA ha ett rätt bra utbyggd infrastruktur för internationella undergraduates (motsvarande de som gick på 4-årig college). Har man möjlighet att komma dit innan utbytet startar är detta en bra idé då det tar tid att komma igång med sakerna på sjukhusen (vilket tar någon dag eller tre att processa). I mitt fall gick det inte då jag ville fullgöra min slutexamination innan utbytet och det mesta löste sig ändå.

Ekonomi

Inför utbytet finns det stipendier att söka och det finns en lista på KI:s hemsida. Dessutom fick jag en bra lista av studenthandläggaren på KI och bestämde mig för att söka så många som jag uppfyllde kriterierna för! Observera att flera stipendier har deadline i september och oktober, så för mig som sökte till utbyte på våren var det bra då handläggningstiden och tid för att få besked kan ta flera månader. Jag sökte följande stipendier: Anna Whitlocks minnesfond och Gustav Söderbergs stiftelse och fick bidrag från båda dessa vilket jag blev väldigt glad för då det var ett bra tillskott till kassan! Det finns även ett antal stipendier som har ansökningsomgång i januari och februari, och då kan man söka ytterligare medel. Tyvärr hann jag inte författa ansökan inför denna runda men är man ute med ansökan i god tid och lägger ner tid och energi på detta kan man säkert få ihop ännu mer stipendiepengar.

 

I början av vistelsen hade jag dollar i kontanter vilket är väldigt bra att ha, innan man skaffar konto och kort i USA. Det var relativt lätt att skaffa ett amerikanskt bankkonto vilket jag gjorde för att underlätta här. Jag valde banken Wells Fargo för det finns överallt i Kalifornien och jag hade hört att det hade varit lätt för andra utbytesstudenter att skaffa ett bankkonto. Det som krävs är att man gör en insättning, pass och annan form av ID (vilket var knepigt då jag blev bestulen på min plånbok 5 dagar innan avresa, men de godkände tydligen SLL:s e-tjänstekort som tur var). Det går bra att sätta in pengar på amerikanska kontot från t.ex. ett svenskt bankkonto, och var smidigt för mig som aktiverade utlandsbetalningar via min internetbank i förväg. När jag hade fått ett bankkonto på Wells Fargo, vilket tog cirka en kvart, så fick jag även ett tillfälligt debit card (kontokort) direkt i handen och kunde börja använda det direkt så det var väldigt smidigt!

 

Att leva i LA kostar en hel del, och framförallt är det boende som kostar. Andra utgifter tillkommer, såsom transport. I nuläget är det rätt dåligt med kommunal transport i LA, men de gör en stor satsning på att bygga ut tunnelbana till stora delar av staden så förhoppningsvis blir det bättre om några år. I princip så behöver man bil om man ska ta sig någonstans alls, och räkna med att det tar tid att bila genom LA, i synnerlighet under rusningstrafik. Eftersom jag bodde med en vän som har bil så fick jag skjuts för det mesta i utbyte att dela på bensinkostnaderna. Bensinen är mycket billigare i USA jämfört med Sverige och kostade ca 3-4 dollar/gallon (en gallon motsvarar ca 3,8 liter), beroende på var man tankar. LA är väldigt stort och jag rekommenderar verkligen att man använder en GPS om man kör bil, då det är 6-filiga vägar med väldigt specifika avfarter och tar man fel avfart kan det ta lång tid att komma tillbaka på rätt spår igen. Har man bil ska man definitivt räkna med kostnader för parkering. Det finns ofta gratis gatuparkering, men se till att kolla skyltningen då det likt Sverige är förbjudet en viss tid under en viss veckodag p.g.a. gatustädning. I närheten av sjukhus, turistområden m.m. finns det ofta parkeringshus och ibland ”valet parking”, där man lämnar över nycklarna och personalen kör iväg bilen för att parkera. Ronald Reagans ”valet parking” kostade 12 dollar per dag, och parkerar man där regelbundet (vilket jag inte gjorde) går det att köpa månadsparkeringstillstånd. Sträckan UCLA Westwood/Ronald Reagan - Santa Monica täcks av Big Blue Bus som kostar mindre än 1 dollar/resa med UCLA BruinCard. Har man tid och vill slippa leta efter parkeringsplatser är det ett av de bästa sätten att färdas just den sträckan. Annars är Uber stort i LA och användes frekvent av en av de andra utbytesstudenterna som tyckte att det fungerade bra.

 

Äta bör man, och beroende på vilken nivå man vill lägga det kan det kosta en del. Jag och min vän skaffade kort på en matvarukedja (Ralphs) och höll oss till det, då kortet ger bra rabatter. Maten är generellt billigare jämfört med Sverige och att laga en måltid själv kostar mycket mindre än att äta ute (ca 5 dollar/måltid jämfört med 10-20 dollar för en lunch/middag ute). Den mat som finns är också fantastiskt fräsch och god då mycket odlas i Kalifornien och är väldigt färskt (tänk medelhavsklimat i princip året runt kring LA!). Vill man äta ute finns det absolut fantastiskt många alternativ att välja mellan och det mesta är riktigt gott. Räkna med 15% tillägg i dricks om man äter ute på restaurang (ej snabbmatskedja). LA är en riktig storstad där allt är öppet länge och det finns mat från världens alla hörn. Går man på Harbor får man 8 måltider/vecka på sitt sjukhus-ID gratis vilket i princip räcker (men beror på vilken placering man går och hur ofta man är där), mitt emot sjukhuset finns en food court med flera bra alternativ såsom Fatburger och ett medelhavsinspirerat grillställe. och på Ronald Reagan gav de studentrabatt (en lunch i sjukhuscafeterian brukade kosta ca 10 USD).

Boende

Det finns många alternativ för boende i LA. För mig som bodde med en vän blev det billigare då vi kunde gå ihop och bo lite kollektivt. Alternativen som jämfördes i förväg var Airbnb och ”extended stay”-kedjor, där Airbnb till slut visade sig vara lite billigare och låg bättre till. Hyr man av en ”extended stay” kedja ingår det ett rum med ett litet kök och badrum och en parkeringsplats av de boende jag undersökte.

 

För att göra det enkelt så bokade jag via Airbnb, och där gäller det att granska annonserna och läsa omdömena noggrant. Svar från hyresvärd kom ganska snabbt och var beredd på snabba puckar när det gäller att boka och betala. Under de första 6 veckorna när jag var placerad på Harbor hyrde jag ett rum i ett hus i Torrance, ca 30 min gångväg eller 4 min med bil för att komma till sjukhuset. Torrance var ett OK område att bo i men man behöver bil för att ta sig runt och handla. När det var ljust ute kunde jag promenera till och från sjukhuset vilket var befriande från bilismen i LA, men var det mörkt ute så var åkte jag bil för att vara på den säkra sidan. Parkeringsplatserna till huset var redan upptagna så vi tog gatuparkering vilket funkade bra, men man var tvungen att flytta bilen under gatustäddagar. Det kostade ca 12000 kr för hela 6 veckor vilket var billigt relativt de mer välbärgade områdena. Det tog mindre än en halvtimme att åka till Redondo Beach med bil vilket också var ett plus. Hyresvärden ägde huset och ett par hus i närheten och var väldigt trevlig och hjälpsam då han kom och tittade till flera gånger i veckan. Det var dock lite jobbigt att dela kök med många människor då alla rum var uthyrda och vi hade inte så mycket plats för vår mat, lite som studentkorridorskök då man får samsas om spisen och har ett fack i kylskåpet. Däremot var det trevligt att bo med flera andra människor som var väldigt trevliga och kunna umgås lite på fritiden, t.ex. spela spel tillsammans, få tips på roliga saker att göra lokalt och åka ut och äta ihop.

 

De sista 3 veckorna gjorde jag placering på Ronald Reagan och bokade då en lägenhet i Westwood i närheten av sjukhuset via Airbnb. Eftersom jag ville bo nära sjukhuset kostade det en hel del, ca 24000 kr för 3 veckor och fick då för denna summa en etta med tillgång till pool på taket och parkeringsplats i garaget. Efter en vecka visade sig problemet vara att de som hyrde ut gjorde detta olagligt (olovligt andrahandsuthyrning) och vi hade möte med de som faktiskt ägde fastigheten som fick inblick i situationen, ansåg att det var jag och min vän som var drabbade och var snälla så att vi fick bo kvar. Vi fick även erfarenhet av Airbnbs kundtjänst och tydligen är detta inte ovanligt – om det fallerar kan man få ett boende i närheten och få pengarna tillbaka för det som återstår av perioden. Därför är det viktigt att undersöka uthyraren på Airbnb, och bäst är de som äger den fastighet/hus/lägenhet de hyr ut. Förutom stressen av att inte veta om vi skulle få bo kvar var boendet i övrigt ganska fräscht med fullrustat kök och badrum och låg på promenadavstånd från Ronald Reagan vid UCLA så jag tog 20 min att promenera dit i princip varje dag.

 

Los Angeles har rykte om sig att vara farligt, men det har enligt vad jag hört blivit bättre under senaste åren. Säkerheten beror på område, och de flesta välbärgade områden är det säkert att röra sig ute. Bra områden är Westwood, Brentwood (nära Ronald Reagan), Pasadena (låg dock långt från de sjukhus jag var på). Marina del Rey och Venice är rätt OK, särskilt de hus som ligger nära beachen. När det är mörkt ute är det generellt bra att befinna sig i en bil istället för på fot. Att vara ute med andra är också bättre än att vara ute på egen hand. Det gäller att vara observant på de områden man åker igenom/till, t.ex. om det finns galler för fönstren och staket är det mindre säkert än ett öppet område där fina bilar står parkerade på gatan. T.ex. Downtown LA var inte så kul på kvällstid, och ett par kvarter från Torrance låg Compton som är känt för hög brottsbelastning (vilket genererade en hel del patienter till traumaenheten på Harbor). Sammanfattningsvis är det viktigt att undersöka de områden man har tänkt bo innan man bokar och höra med de som har erfarenhet i LA. Har man någon på plats (eller är där själv) är det en bra idé att åka ut och titta på stället där man tänkt att bo och kolla att det ser OK ut.

Studier allmänt

Utbildningssystemet i USA skiljer sig åt från den i Sverige i att de amerikanska studenterna tar först en undergraduate degree i college under 4 år där fokus kan vara på vad som helst, därefter är den en hel del jobb att komma in på medical school (kräver höga betyg, goda resultat på MCAT-provet, bra prestation på intervjuer m.m.) Läkarutbildningen i USA varar i 4, och är uppdelad i 2 prekliniska och 2 kliniska år. Både college och medical school tar ut studieavgifter, och vid UCLA kostar det ca 300000 USD för 4 år av med school. Eftersom UCLA tillhör UC (University of California)-systemet så kostar det mindre för de som bor i staten Kalifornien jämfört med de som kommer utifrån. Dock kan man få scholarships för att finansiera sina studier. Det är en otroligt stor konkurrens för att komma in på läkarutbildningen i USA, för UCLA:s medical school var det endast 3.1% av de som sökte som kom in på utbildningen för hösten 2015. I slutet av medical school går alla igenom ett nationellt system, ”the match”, där studenterna ansöker om residency som varar 3-6 år (beroende på specialitet) och blir färdig specialist efter detta. Första året på residency kallas internship där underläkarna inte har förskrivningsrätt och omfattar mest avdelningsarbete, vilken avdelning beror på specialitet. Efter residency kan man göra en fellowship på 1-3 år som motsvarar en subspecialisering. Efter färdig specialist/subspecialistubildning anställs läkaren som en attending, motsvarande överläkare i Sverige. För kirurgiska specialiteter är det lång utbildningstid, då en allmänkirurgisk residency tar 5-6 år och därefter fellowship (t.ex. kärlkirurgi, pediatrisk kirurgi) i 1-3 år. Det finns även kombinerade 6-åriga program t.ex. inriktning plastikkirurgi. För andra specialiteter tar det kortare tid, t.ex. residency i internmedicin tar 3 år och primärvård (family medicine) 4 år. De som väljer specialitet i USA tar inte bara tiden för residency och ev. vidareutbildning i hänsyn men även vilken livsstil man vill ha (hjärtkirurgerna jobbade t.ex. minst 100 timmar i veckan medan narkosläkarna jobbade 50-60 timmar per vecka), lön (kirurger och ortopeder tjänar väldigt bra, särskilt på de ingrepp de gör) m.m. Lönemässigt så tjänar residents ungefär lika mycket som våra ST-läkare i början, men sedan tjänar de fantastiskt mycket mer som attendings vilket kompenserar för hur dyrt det är att studera på medical school i USA.

 

Utifrån mina erfarenheter är det dock mer krävande och intensivt att studera medicin i USA än i Sverige. Läkarstudenterna i USA drillas mycket på att kunna väldigt många detaljer utantill, medan vi i Sverige ser till helheten mer. Oftast refererar man till läkarstudenter som MS (medical student) 1-4, beroende på vilket studieår man är. Eftersom utbytet skedde på sista terminen brukade jag hänvisa till mig själv som en MS4. Läkarna i USA är oftast mycket pålästa även basalvetenskapligt på ett annat sätt i Sverige. I likhet med Sverige beror det på vilken läkare man går med, vissa är väldigt undervisningsintresserade och andra har så mycket att göra så att de inte hinner med eller är helt ointresserade. På vissa placeringar hade läkarna alldeles för mycket att göra medan andra kurser hade strukturerad undervisning. I överlag finns det en större anda av att lära ut (när tid och tillfälle ges) än i Sverige, och man kan få frågor oftast kring ett patientfall. Som läkarstudent förväntas man svara direkt, och jag tycker att den svenska utbildningen gav en bra grund för de kliniska frågorna och vår omfattande praktik (i jämförelse med många andra länder) gav erfarenhet för att kunna ge ett bra svar. Ibland kunde mer seniora läkare ställa en massa frågor till studenter och residents, s.k. ”pimping” vilket jag inte fick i så hög grad, delvis för att det var väldigt hög belastning på de placeringar jag var och för att attendings i första hand frågade residents. Det finns två vägar in till att bli amerikansk läkare, ena är M.D. (medical doctor) och andra är D.O. (doctor of osteopathy), där det senare är ganska snarlikt men raknas lägre än M.D. i urvalet till residencies. Sedan finns det ytterligare personalkategorier som utför delar av det läkare gör fast jobbar mindre timmar per vecka, NP (Nurse Practictioner) och PA (Physician’s Assistant). NP är en sjuksköterska med en påbyggnadsutbildning som har förskrivningsrätt och utför mycket av läkarnas administrativa sysslor. Vissa befann sig på operation och var väldigt duktiga och aktiva operationsassistenter. PA sköter också läkares administration men har en mer medicinsk fokus i sin utbildning och kan också vara assistent på operation.

 

Beroende på typ av placering och klinik varierar rollen som läkarstudent. Det går bra att höra efter och fråga ganska direkt första dagarna vad som förväntas, och som utbytesstudent har man nog mer frihet än de amerikanska studenterna. De amerikanska studenterna som jag träffade som gick MS3 förväntas vara där hela tiden och hjälpa till, framförallt i utbyte mot ett bra betyg för att föra dem närmare deras önskade residency. Eftersom jag endast var på kirurgiska placeringar så blev tiderna därefter, man börjar kl 5 eller 6 på morgonen (tidigare jämfört med Sverige), rondar, följer med på operation/mottagning och slutar när residents slutar. Beroende på vad man vill med sitt utbyte finns det definitivt utrymme för att ta det lugnt, eller ta mer ansvar och komma in i sin kliniska placering. Förväntningarna är lägre på placeringar där endast fellowship finns, jämfört med där residents finns då studenterna kan förväntas jobba mycket för att imponera och få in en fot för framtida residency. Tempot varierar också på de olika sjukhusen, där Harbor hade ett högt tempo och man hade möjlighet att vara väldigt aktiv, emedan läkarstudenters roll var mer passiv på Ronald Reagan. De amerikanska UCLA-studenterna som jag diskuterade med kring detta höll med om att det var stor skillnad mellan de olika sjukhusen.

 

Patientpopulationerna och stämningen varierade mellan sjukhusen också. Harbor låg nära farliga och brottsliga områden och har en patientpopulation med ganska svaga socioekonomiska förhållanden. Många av patienterna pratar endast spanska och inte särskilt mycket engelska varför det är mycket användbart att kunna spanska om man går placeringar där. Bland kirurgerna var det en bra stämning på Harbor och mycket team-känsla. Sjukhuset var byggt under andra världskriget och är lite gammalt men för några år sedan renoverades operationssalarna som var väldigt moderna och fina. På det andra sjukhuset jag var på, Ronald Reagan, var det mycket mer formellt och hierarkiskt bland läkarna. Där var patienterna ofta välbemedlade och även själva sjukhuset var relativt nybyggt och fint med påkostad utrustning (särskilt för intensivvårdplatser), även om operationssalarna verkade vara av äldre snitt och standard jämfört med Harbor.

 

Patient-läkarrelationen i USA är generellt mer paternalistisk jämfört med Sverige. Oftast så var det läkaren som fattade de medicinska besluten tillsammans med sitt team och patienten var inte så mycket med i diskussionen som det brukar vara i Sverige. Dock så gör man en mycket noggrannare genomgång av för- och nackdelar inför operation, och patienten måste skriva på ett stort antal medgivandeformulär/papper innan man börjar. Detta är en stor skillnad mot Sverige där vi under utbildningen lär oss patientcentrerad konsultationsteknik och patienterna behöver inte skriva på en massa papper för att genomgå en operation. På akutrummet tog läkarna alltid upp behandlingsbegränsningar med patienten själv, och om patienten inte var i stånd att svara så fanns det förhoppningsvis en utsedd person att hantera patientens medicinska frågor via ”power of attorney”. Beroende på patientkategori kunde patienterna uppvisa stor respekt för läkaren, eller inte särskilt mycket alls.

 

Läkarna berättade för mig att det är jättestor variation på hur sjukhusen fungerar. Generellt är det mer avslappnat på sjukhusen vid västkusten även om hierarkin finns på ett annat sätt i Sverige. Har man tur så blir man introducerad av kurssekreterare/sitt team, annars är det bra att gå fram och introducera sig själv som NN, läkarstudent från Sverige/Karolinska Institutet. Amerikaner är generellt mer framåt, så ta plats och var inte blyg. Då får man mer av sitt utbyte. En stor kulturell skillnad är också att amerikaner inte är rädda för konflikter och kan väldigt tydligt säga ifrån, och ibland skälla på en. Deras arbetsförhållanden är tuffa, kirurgiska residents går 90-100 timmar/v och förväntas prestera på topp trots många jourpass och ibland dygnet-runt-pass, vilket gör att de inte alltid orkar vara trevliga. Därför ska man inte ta det personligt om nån blir sur eller arg utan rätta till det som var problemet och de flesta är inte långsinta. Läkarna brukar bli titulerade Dr. Efternamn, vilket jag rekommenderar att man börjar med tills de säger att man kan kalla dem vid deras förnamn. Oftast slutade det med att jag brukade kalla interns, residents och fellows vid förnamn och attendings vid efternamn. Observera hur de andra gör och känn efter vad som passar. När man pratar med andra, t.ex. säkerhetspersonal på sjukhuset, är det bra att använda … sir/madam, för att vara artig. Inför operationer frågade jag alltid någon av läkarna om jag fick vara med och tvätta mig, och generellt var det positivt svar (om inte det var en massa residents som skulle lära sig just den tekniken). Däremot så betyder det inte alltid att man får vara så aktiv/göra så mycket när man är tvättad, så det gäller att observera och känna av vad som är lämpligt. Finns det tid och utrymme är det också trevligt att gå in i salen och introducera sig själv innan operation, och stämma av om det finns några önskemål från personalens håll, t.ex. operationssköterskan kan vilja att man har på en viss mössa/skyddsglasögon etc. Det mesta löser sig bara man är trevlig, framåt och vågar fråga! Amerikaner är oftast väldigt hjälpsamma och operationspersonalen hjälpte mig och gav mig goda tips flera gånger. Under min sista kurs fick jag höra att UCLA anstränger sig att behandla läkarstudenter väl, och flera residents berättade hur östkusten var tuff och läkare kunde vara riktigt elaka mot läkarstudenter och residents. Generellt blev jag väldigt väl behandlad på mina placeringar, de flesta läkare var väldigt snälla och det fanns en stor acceptans för jag var utländsk student (vilket vissa tyckte var väldigt roligt!).

 

Kurserna jag läste på UCLA var i princip praktiska, med vissa teoretiska moment inbakat. Under en vecka förekom det ofta olika konferenser, t.ex. mortality & morbidity som man kan gå på och lära sig av patientfallen, föreläsningar av attendings, och någon gång var det också en simulationsövning jag fick observera. Låg dessa lägligt kunde man få kaffe/fika eller lunch också. Specifik undervisning för studenterna fanns det för MS3, och jag följde med på deras undervisning några gånger. En attending brukade då dra ett (hypotetiskt) patientfall och sedan var vi 4-5 studenter och fick då svara på frågor kring fallet, t.ex. handläggning, behandling och basalvetenskapliga principer bakom behandlingen. De flesta attendings höll det på ett väldigt trevligt sätt så även om man inte kunde svara på frågan behövde man inte känna sig så dum. Jag tyckte att mina kunskaper från den svenska utbildningen samt ett relevant sommarvikariat som underläkare var tillräckligt bra för att svara på de flesta frågor. Jämfört med Sverige så får man i Sverige oftast patientfall ut i förväg att läsa på, vilket man inte fick här, och frågorna kunde omfatta mer prekliniska kunskaper än vad som efterfrågas i Sverige. För kurser som var kopplade till subspecialiteter med fellowships följde jag med på residents/fellows undervisning och där skickades det ut vetenskapliga artiklar på området, och oftast höll en attending en liten föreläsning om ämnet innan utfrågningen började och då framförallt gällde det den mest seniora fellow att kunna svara på så många frågor som möjligt. Som läkarstudent behövde man sällan svara på frågorna eftersom de ansågs vara väldigt subspecialiserade.

 

Som student slapp jag oftast en hel del pappersarbete, och det delvis för att jag inte var insatt i det amerikanska systemet. Jag skrev aldrig någon epikris och endast anteckningar för mottagningspatienter och daganteckningar vissa dagar när det var mycket arbete på avdelningen. Inför operation är det bra att läsa på om patienten, operationsindikation, anatomi och patofysiologi och operationsmetoden då vissa attendings kan komma att ställa frågor under operation. Väl i operationssalen hälsar man på personalen med namn och att man är läkarstudent samt skriver upp namn på tavlan (för att underlätta för deras dokumentation). Man blir uppskattad om man hjälper till kring operationen, både före och efter med det som behöver göras. För att tvätta in sig använder man blöter man händerna, använder nagelfil och tvättsvamp (fanns fyra olika sorter, jag föredrog den blåa med klorhexidin, många kirurger använder med jod vilket kan vara hudirriterande). Tvätta gör man upp till armbågarna, och därefter går man in med blöta händer till operationssalen där man får torka sig på en steril duk (oftast operationssköterskan ger en detta). Därefter får man oftast hjälp att klä på sig sterilt, vilket funkar som precis i Sverige. Vill man sterilklä sig själv bör man först fråga operationssköterskan och få grönt ljus från denne. En viktig skillnad är att när man tar på sig handskarna i USA gör man det med ”closed gloving” jämfört med ”open gloving” i Sverige, vilket innebär att man har händerna innanför muddarna och drar på sig handskarna utanför denna och sedan drar armen så att handen hamnar i handsken. Det är inte alldeles lätt i början och bra att öva innan – jag hade tur som fick lära mig detta av en operationssköterska i Sverige på barnkirurg-SVK:n. Efter operationen är det uppskattat att hjälpa till att stanna kvar med patienten, förflytta denna och följa med ut till uppvaket/intensiven. På engelska heter operationssjuksköterska ”scrub nurse”, men har inte alltid samma vidareutbildning som deras svenska motsvarighet och den otvättade sköterskan ”circulating nurse” som ofta har en sjuksköterskeutbildning på college i botten, vilket är mer jämfört med våra undersköterskor.

Harbor-UCLA kl. 5 på morgonen, början på en ny klinikdag!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Samtliga kurser jag gick via UCLA motsvarade SVK-perioden på termin 11 på KI och var 3 veckor långa vilket innebär att man får 4,5 hp för varje kurs. För att uppfylla KI:s krav för högskolepoäng för SVK på T11 och kunna ta examen gäller det att läsa 3 kurser á 3 veckor samt en ytterligare kurs på kvällstid under första halvan av T11 innan man reser iväg. För att tillgodoräkna sig dessa kurser på UCLA krävs kopia på kursplan, loggbok (KI skickar instruktioner på hur man skriver den) och clinical rotations assessment form som ens handledare fyller i och skriver under. För att göra livet lättare är mitt tips att se till att alla papper som ska skrivas på av handledaren görs redan under placeringen så är det fixat inför ansökan för kurspoäng och slipper jaga signaturer efter att ens placering är slut. Det är också en bra idé att skriva vad man gjort i loggboken regelbundet, istället för att sitta på slutet och försöka komma ihåg allt man gjort. De kurser jag gick krävde inte någon ytterligare dokumentation för UCLA:s räkning. Däremot så hade jag en egen anteckningsbok med alla fall jag deltog i för att kunna skicka in kompletterande information ifall KI tyckte att dokumentationen var bristfällig. Detta visade sig inte vara något problem utan allt godkändes väldigt snabbt när jag hade lämnat in ansökan om tillgodoräknande med de bilagor KI ville ha.

 

Lite kort och gott kring kirurgplacering i USA, allmänt känt som de tuffaste placeringarna på med school:

 

-       Man börjar tidigt t.ex. kl 5 eller 6 så se till att lägga sig tidigt och sova ordentligt.

-       Interns rondar avdelningen tillsammans med residents, därefter går residents iväg och opererar (oftast följer man då med till operation).

-       På operationen varierar det vad man får göra, beroende på hur många andra som är med, vilket sjukhus det är m.m. Visar man framfötterna och har övat så kan man få göra mer än om man håller sig i hörnet och är fumlig. Har man möjlighet är det bra att öva med suturset hemma. Oftast får läkarstudenter precis som i Sverige hålla hakar och suturera, men ibland mer och ibland mindre.

-       Attendings spelar otroligt viktig roll för kliniken, då patienter kan komma dit tack vare deras rykte. Det är viktigt att visa stor respekt för attendings, genom att vara artig och tacka för operationen / kommentera hur intressant just deras operationsmetod/teknik är.

-       I allmänhet så går man inte från salen när man väl är tvättad om det inte är absolut nödvändigt (exv. multitrauma på akuten), residents tyckte att mat/toapaus inte var ett giltigt skäl men det beror också på vem man går med.

-       Oftast finns det en Doctor’s Lounge i anslutning till avdelning eller operation där det finns datorer och man kan få vila sina trötta fötter, ta chans till detta när det finns tid och tillfälle.

 

Kläder! Jag tog med mig ett par bussaronger och två läkarrockar, och där visade sig bussarongerna vara helt onödiga eftersom alla gick runt i scrubs på mina placeringar. Det där med läkarrock är lite komplicerat då de amerikanska läkarstudenterna brukar ha en kortare rock (som man kan köpa för 30-40 USD på UCLA:s campusshop) och identifieras av personal och anhöriga som studenter (s.k. ”short coats”). Enligt tidigare studenter på utbyte gick det bra som svensk att ha på sig landstingets läkarrock som var av vanlig längd, dock finns det risk att man blir misstagen som fullfjädrad läkare av patienter och anhöriga. Jag hade scrubs för det mesta och ibland jacka till scrubs. Det är rätt ont om fickor på scrubsen till skillnad från landstigets bussaronger, man har två bröstfickor och en bakficka så se till att inte ha för stora värdesaker (det går knappt att få plats med nyckel, mobil och plånbok). Många läkare hade också clips i midjan för att hålla mobil och stetoskop på plats.

 

SU-SU320.02: Surgery: Introduction to Trauma Patient Management

 

Sjukhus: Harbor-UCLA

Sjukhustimmar: ca 80 tim/v

Schema: Börjar kl 5, var tredje dag är det ”call day” där man är på sjukhuset oftast 26 timmar i sträck, därefter får man hem och sova, dagen innan detta är ”pre call day” där man går från kl 5 till när intern som har dagpasset slutar. Oftast ges 1 ledig dag i veckan.

Klädkod: Scrubs hela tiden, ev. vit rock på mottagning (clinic) och konferenser (morbidity & mortality). 

 

Många utresande studenter har skrivit om denna fantastiska kurs tidigare, men här kommer ytterligare en beskrivning. Jag började med denna kurs och fick en rivstart på mitt utbyte i USA. När man börjar tilldelas man ett trauma team, A, B, eller C. Varje team går jourdygn, ”call day”, var 3:e dag. Teamet består av en chief resident (sista års resident), en R2 (andra års resident) och två interns (som byter av varandra med att jobba dag/kväll/natt) och därtill kommer man som läkarstudent. Finns det flera läkarstudenter brukar de bli placerade på olika team. Dagen innan call day kallas ”pre call day”, där man går från kl 5 till då dag-intern slutar, oftast ca 16-17 tiden men ibland längre. Därefter går man ”call day” från kl. 5 ofta till kl. 8 dagen efter (över 24 timmar!) och rondar patienterna innan dessa lämnas över till den intern som jobbar dag. Under en vanlig dag börjar man kl. 5 och där är läkarstudentens roll att hjälpa till med listan, ett worddokument med sammanfattning av patienterna, vitalparametrar, läkemedel. Denna uppdaterar man med senaste dygnets värden på vitalparametrar, in- och utflöden, nya provsvar och i mån av tid läkemedel. Till kl. 6 ska man vara färdig med listan för då går man runt och rondar. Under ronden är det läkarstudentens roll att hjälpa till att lägga om sår, och bära på material som kan behövas till detta. Ofta kan man få hjälp av R2 och intern med detta, och som student bar jag ofta på en påse med all material som kan tänkas behövas. När man har rondat några gånger och lärt känna patienterna kan man förutse vad som kan behövas så slipper läkarna springa ut mitt i ronden och hämta material, vilket uppskattas. Vid 7-tiden går man ut till barackerna för en överlämning av det team som har haft call day senaste dygnet, samt dragning av röntgenfynd på ett antal patienter. Vissa dagar i veckan såsom onsdagar läggs denna dragning tidigare för att läkarna har därefter morbidity & mortality konferens där oftast chief resident redovisar fall med komplikationer vilket är ett väldigt lärorikt inlärningstillfälle. Resten av dagen varierar, på en pre call day så är det vanligt avdelningsarbete. Call days var roligast då teamet är ansvarig för att ta alla traumalarm som kommer in och opererar det som är uppsatt på listan. Då Harbor inte har någon allmänkirurgisk avdelning så är de uppsatta operationerna halvakuta såsom appendektomier och kolecystektomier men även planerade ingrepp t.ex. amputation (oftast på grund av avancerad diabetes), stominedläggning m.m. Traumateamet tar hand om kirurgiska patienter som behöver opereras akut om de inte faller inom neurokirurgi eller ortopedi. När det kommer in ett traumalarm går man till trauma bay på akuten, och där kör akutläkare (emergency medicine) igenom ABCDE och traumateamet bistår. Ofta görs det någon typ av röntgen akut och efter det beslutas det om patienten ska direkt till operationsavdelning för akut operation (redline) eller till avdelning. På traumalarm håller man sig som läkarstudent för det mesta undan då det finns gott om personal, flera sjuksköterskor, särskild phlebotomist som tar venprover, pharmacist som ger läkemedel, team med akutläkare bestående en eller flera residents och en attending samt hela traumateamet plus den trauma attending som går jour. Under rubriken E kan man hjälpa till genom att ha ”trauma shears” (går att beställa på Amazon för 10 USD) för att klippa upp saker och lägga värmefilt över patienten. På operation var det ofta chief resident som jag frågade för att få vara med, och fick nästan alltid ett ja. Det gäller att vara oblyg och framåt, och mitt team var fantastisk som lät mig assistera och göra mycket. Allt från det vanliga som läkarstudenter fick göra, att hålla hakar och suturera, till att vara förste assistent på explorativ laparatomi och hjälpa till att ta ut hud för delhudstransplantation över öppna sår. Mitt intryck är att jag fick göra mer än vad studenter brukar få göra, mycket tror jag för att jag visade intresse och hade en hel del erfarenhet av att assistera på operation vilket kirurgerna fångade upp. På torsdag eftermiddagar var det ”clinic”, mottagning ute i barackerna där alla patienter som hade skrivits ut av trauma teamen följdes upp. Alla interns och läkarstudenter gick då ut till barackerna för att träffa patienter på löpande band (ofta kunde det vara 50 patienter på en eftermiddag!) och stämma av med chief resident som tittade på patienter, tog inga egna men hjälpte till att skriva in de som behövde läggas in, vilket hände ibland.

 

Vanligtvis håller läkarna till i ”surg library”, ett bibliotek på plan 3 med en massa datorer, bokhylla med kirurgiska böcker och några soffor som är rätt sköna att sova under call day när jourrummen är fulla. Där brukar de flesta interns hålla till som var på de andra traumateamen och kirurgiska team och det var en väldigt bra stämning. Jag lärde känna många interns och fick värdefulla tips av dem både när det gäller att vara läkarstudent och allt roligt som går att göra i LA. En av interns tipsade om att man kan gå call day med ett annat team för olika kirurger har olika stilar, och detta tips följde jag upp och tycker att det var lärorikt (och insåg att mitt vanliga team var trevligare). I surg library fanns det flera böcker både när det gäller anatomi och kirurgi, men också på hur man skulle vara en bra (amerikansk) läkarstudent, vilket gav värdefulla tips och kunskaper i början. Amerikanska läkarstudenter som gick en kirurgplacering på Harbor hängde också där och jag fick lite kontakt med dessa, de var supertrevliga och tipsade mig om ”teaching” som jag gick på, likt våra seminarier där en attending berättar ett allmänkirurgiskt fall och ställer sedan frågor kring detta som läkarstudenterna förväntas svara på, oftast kliniska frågor. Detta var riktigt roligt om än nervöst.

 

Första veckan var väldigt jobbigt då jag kom i mitten av veckan, det blev någon förvirring om vilket trauma team jag skulle vara på, allt var nytt och jag var rädd för den hierarki som jag hade hört talas om i USA. Amerikanare använder många förkortningar och pratar väldigt snabbt och jag kände mig dålig då jag visste att de amerikanska läkarstudenterna var väl drillade kunskapsmässigt i deras system. Med tiden visade det sig att mitt team bestod av väldigt trevliga läkare, och i synnerlighet ett par riktigt schyssta interns och en bra chief resident som lät mig göra väldigt mycket. Eftersom jag var där så mycket och gick call day varje gång sista veckan (klockade in över 90 timmar på sjukhuset den veckan!) kom jag verkligen in i det hela. Det var en fantastisk rolig placering där jag lärde mig mycket allmänkirurgi och avancerad sådan (de opererar verkligen nästan allt!) och fick se tillstånd jag aldrig kunnat se i Sverige (svårläkta sår pga. narkotikamissbruk, amputation pga. diabetes). Det kommer in många trauman och skottskador på call days, och på min sista dag frågade jag snällt och fick då under handledning plocka ut en kula från en patient vilket var riktigt häftigt. Mitt team var väldigt schysst som lät mig vara väldigt aktiv på operation och jag lärde mig massor!

 

Min rekommendation är att om man vill gå trauma ska man definitivt vara beredd på att vara på sjukhuset 80-90 timmar/v under 3 veckor och i så fall i början av sin utbytesperiod då man är pepp på att få börja sin praktik på sjukhuset i USA jämfört med i slutet (då man kan bli rätt trött och sliten). Det är en placering som kräver mycket tid (80-90 timmar/v) och energi (ett par call days sov jag knappt en halvtimme på 26 timmar) men ger otroligt mycket lärdomar i utbyte. Alla reguljära trauma attendings på Harbor var också väldigt trevliga, och i överlag trivdes jag bäst på Harbor på grund av den goda stämningen och möjligheterna till att se och göra mycket.

 

SU-SU391.05: Surgery: Reconstructive Plastic Surgery

 

Sjukhus: Harbor-UCLA

Sjukhustimmar: ca 60/v

Schema: Börjar kl 6., rond, därefter operation på måndag, onsdag och torsdag och mottagning på tisdag och fredag (och därefter fler operationer om det finns tid och utrymme). Slutar ca 19. Varierande ledighet på helgen.

Klädkod: Scrubs hela tiden, ev. vit rock på mottagning (clinic) och konferenser (morbidity & mortality). 

 

Denna kurs valde jag efter noggrann eftertanke då jag var intresserad av att lära mig mer av de kirurgiska specialiteterna som jag inte har exponerats för i Sverige. Av tidigare reseberättelser har tidigare utbytesstudenter åkt på plastikkirurgisk kurs på Ronald Reagan där man fick se mycket men inte var så aktiv, så jag hoppades att valet av Harbor skulle ge större möjlighet att vara aktiv – vilket var fallet! Efter att ha gått den intensiva traumakursen var det skönt att få gå på plastikkirurgen och börja en timme senare, kl. 6 med att uppdatera listan för att börja ronda kl. 7. Liksom trauma så hjälper läkarstudenten till med såromläggningar och jag fick under dessa veckor även bära på min påse med dressings material. Plastikkirurgen hade inte så lång patientlista som trauma (oftast mindre än 10 patienter jämfört med upp till 20 patienter på traumalistan), och därför brukade ronderna vara färdiga till kl. 8 då vi hann en snabb frukost på Doctor’s Dining Room (även kallat ”the caf”) innan det var dags för operation eller mottagning, beroende på veckodag (se ovan). Teamet bestod av två fellows, en mer junior och en på sitt sista år av fellowship (som brukar kallas för chief), samt 2 interns, då plastikkirurgi är en subspecialitet. Dessa fellows går några månader på Harbor och några månader på andra sjukhus under ramen för sitt fellowship. På operationsdagar opererade fellows, assisterad av interns (om de kom loss från avdelningsarbetet) och som läkarstudent fick man också tvätta sig och assistera. Beroende på ingrepp fick man göra en hel del och det gick bra att prata med interns och få en känn för vad de ville göra och vad man som läkarstudent får göra (tyvärr blir det sista plocket efter dem). Attendings kunde också vara med och operera, vilket var väldigt person- och procedurberoende. Ibland kom också fellows från andra sjukhus för att hjälpa till inför stora operationer, t.ex. bukplastik. Tillstånd som behandlades av plastikkirurgen var mandibulafrakturer (oklart hur mycket ÖNH tog och hur mycket plastikkirurgerna tog), karpaltunnel (då plastikkirurgen också täcker viss handkirurgi), hudtransplantationer, amputationer, lambåer (inklusive mikrokirurgi), gomspalt, bröstkirurgi/rekonstruktion efter mastektomi och diverse skador som omfattade mjukdelsvävnad men inte var tillräckligt allvarliga för trauma att ta hand om (viss överlappning skedde). Eftersom Harbor är ett County-sjukhus med begränsade medel innebar det att patienter fick endast operation på rekonstruktiv indikation, vilket också begränsade de typer av plastikkirurgiska ingrepp. Mina fellows berättade att på andra sjukhus och placeringar får de lära sig estetisk plastikkirurgi. På mottagning fick man följa upp patienter som hade varit på plastikkirurgen eller inremitterade för ställningstagande till operation och där fick jag ta egna patienter och stämma av med en fellow om handläggning och därefter dokumentera i journalen.

 

Under tiden jag var där var mina fellows väldigt trevliga och i synnerlighet chief som bjöd oss lunch på fredagar efter mottagningen. Det var dock rätt hög belastning och ofta stannade jag kvar till kl 20-21 på operationsdagar. Även på mottagningsdagar kunde de ofta klämma in operationer på eftermiddagarna vilket var bra då det var en lång väntelista bland patienterna för elektiva operationer. Eftersom vi var så många fick vi ibland dela upp oss på två rum vilket gav mer utrymme för mig att assistera (då det var färre personer som skulle vara med), och både fellows och en av interns var väldigt intresserade av att undervisa. De lärde mig särskilt plastikkirurgiska suturtekniker då hjärtat av plastikkirurgi är att få det att se snyggt ut.

 

Eftersom jag redan var inne i Harbor-systemet var det inte så mycket administrativt att göra i början av kursen. Plastikkirurgerna hade liten röd bok med sammanfattning om det viktigaste inom plastikkirurgin finns på kurssekterarens kontor (dock var hon rätt förvirrad när jag pratade med henne i början och boken fick jag nys om via en attending) – så den ska man absolut fråga efter. Inför operationerna är det som alltid en bra idé att läsa på, och plastikkirurgi skiljer sig så pass mycket från allmänkirurgi så att det lönar sig att läsa på litteraturen. Det går även bra att söka online efter studiematerial vilket jag gjorde och läste på kvällarna. Till skillnad från traumakursen är det inte lika mycket tryck/tid på sjukhuset, jag behövde bara komma in på helgen under en av tre veckor och hjälpa till och ronda för att interns skulle vara lediga.  

 

Jag trivdes väldigt bra på plastikkirurgen och fick verkligen upp ögonen för det som specialitet under mina veckor där. Dels var själva operationerna riktigt fascinerande, särskilt hur man kan pussla ihop allt för att få det att se riktigt snyggt ut, och även det faktum att läkarna på alla nivåer var för det mesta väldigt trevliga och snälla. Viktigt att hålla i åtanke när man väljer denna kurs är att det är endast rekonstruktiv plastikkirurgi som man blir exponerad för, då Harbors begränsade budget inte omfattar någon estetisk kirurgi. Kursen tänker jag tillbaka på med värme då jag fick se och vara med om mycket, lära mig plastikkirurgiska tekniker, suturera allt jag orkade och även se riktigt coola ingrepp som fettsugning och mikroskopisk kirurgi (med fina trådar, kärl och nerver som syddes ihop).

 

SU-SU410.02: Surgery: Cardiac Surgery

 

Sjukhus: Ronald Reagan University Medical Center

Sjukhustimmar: 50-60 tim/v

Schema: Börjar kl. 6 på thorax-IVA med rond med intensivläkarna och NP (Nurse Practictioner) / PA (Physician’s Assistant), därefter ev. möten och vara på operation.

Klädkod: Scrubs hela tiden, jacka till scrubs eller vit rock på möten/konferenser.

 

Denna sista kurs valde jag utifrån tidigare reseberättelser om att det skulle vara en kurs där läkarstudenten var aktiv, vilket inte visade sig vara fallet. Det blev en jättestor skillnad att byta sjukhus från Harbor till fina Ronald Reagan och specialitet och arbetssätt. Detta var också den enda kurs där jag gick med en annan läkarstudent (från min klass på KI). Efter 6 veckor omgiven av amerikaner var det skönt att gå tillsammans med någon annan och en klasskamrat som man kunde prata med och reflektera över det vi sett och lärt oss.

 

Dagarna började kl. 6 på plan 7 på Cardiac CCU (thorax-IVA) vilket var svårt för mig att hitta till på första dagen då jag inte fått några instruktioner om var Cardiac-CCU låg och fick fråga runt och var därför lite sen till ronden. Denna rond skiljer sig från de flesta andra i att det är framförallt intensivister (vilket är en annan specialitet än de narkosläkare som söver på sal i USA) som sköter patienterna och rondar dem och hjärtkirurgens fellow är med. Det är en riktig snabbrond där man går igenom 20 patienter på 20 minuter! Intensivisterna på Ronald Reagan skötte i princip all avdelningsarbete tillsammans med NP och PA som skötte det administrativa med läkemedel och utskrivning. Min första dag gick jag till operationsavdelningen och fick möta en av sjuksköterskorna som hjälpte mig och flera andra utländska läkarstudenter att få access till operation, scrubmaskin, mer papper att fylla i och jag fick även mitt sjukhus-ID/BruinCard. På vanliga dagar finns det oftast gott om tid mellan det att ronden slutar tills att första operationen börjar, vanligen vid 8-9 tiden. Vissa dagar var det teachings, där en attending går igenom ett område för de fellows som är på hjärtkirurgen och det skickas ut vetenskapliga artiklar och bokkapitlar att läsa på i förväg. Dessa hölls på en väldigt hög vetenskaplig nivå. Fellows inom hjärtkirurgi jobbar mycket och hårt, ca 120 timmar/vecka och förväntas assistera på alla operationer de kan och vara pålästa då det ställs frågor på teachings (oftast till den mest seniora fellow). Inför operationer är det bra att hälsa på i operationssalen. Anmärkningsvärt var att det tog ofta väldigt lång tid för narkosen att förbereda inför operation, troligen för att de hade många residents som var nya och inte alltid så vana och tog verkligen tid på sig att utbilda, utföra perioperativa undersökningar såsom hjärteko m.m. Upplägget var det att attending opererade, assisterat av fellow och en NP/PA som har som sitt arbete att bara assistera på operation. Som läkarstudent hamnade man då längst ner ofta vid fotändan (även om man fick tvätta sig) men var sällan aktiv, hade man tur fick man hålla i sugen och klippa lite trådar. Vissa NPs var väldigt snälla och frågade man fick man ibland byta plats med dem för att se bättre och göra mer. Bland hjärtkirurgerna är det verkligen attending som bestämmer, och av operationssköterskorna fick jag tidigt tips om vilka attendings som var undervisningsintresserade och vilka som avskyr läkarstudenter (och de senares operation kunde man då undvika då det fanns 3 salar och oftast 2 operationer schemalagda på varje sal). När attending har gått fick man ibland hjälpa till att sluta såret. Många olika typer av operationer fanns det att botanisera bland, där Ronald Reagan som ett högspecialiserat centrum drar till sig komplexa fall, t.ex. CABG (gånger 5!) men även rutin-CABG, mitralisklaff, aortaklaff och även nya innovationer (robotkirurgi på mitralisklaff) och specialiserat barnhjärtkirurgi och transplantationer. Oftast pågick den första operationen fram till ca 12-14 tiden och därefter dröjde det några timmar innan den andra operationen började och stannade man kvar för båda kunde man sluta rätt sent, några gånger gick jag hem vid 20-21 tiden.

 

Cardiac Surgery är vad man gör det till, enligt den fellow som jag först träffade och visade sig vara rätt snäll. Det förväntas inte mycket av studenten och man fick gå på de operationer som intresserade en och välja hur länge man ville vara kvar (vilken första operation man skulle gå på och om man vill gå på den andra). Det kändes inte riktigt som att någon av läkarna höll jättemycket koll på en, dock var operationspersonalen uppmärksam på vilka operationer man var med på. Det postoperativa omhändertagandet sköts av intensivister och NP och PAs vilket gör att man som läkarstudent i princip bara går på operation – och detta är kul om man gillar operationer. Tyvärr innebar tredje assistentplatsen mycket observation och inte så mycket aktivitet. Däremot gick det väldigt bra att prata med alla andra kring operationen i salen, t.ex. perfusionisten som håller igång hjärt-lungmaskinen förklarade gladeligen hur det fungerade, och flera på narkossidan förklarade under vissa steg t.ex. hjärteko och andra procedurer och resonemang de förde.

 

Min kursare åkte på organhämtning och tipsade mig om detta. Det var dock rätt oklart vem man skulle prata med och jag hade tur att en av operationssköterskorna var riktigt snäll, gav mig numret till transplantationskoordinatorn och höll mig uppdaterad inne på sal innan det var dags att åka. Teamet som åker på organhämtning, vilket kan vara hjärta eller lungor, består av en attending och en perfusionist/technician som kan ta hand om hjärtat eller lungorna och optimera denna på transporten tillbaka till sjukhuset. Det var riktigt häftigt att få följa med teamet ut med helikopter -> privatjet -> limousin till en annan delstat för att åka rakt till det mottagande sjukhuset och bli visad till deras operationsavdelning för att hoppa in som första assistent på uthämtning av ett hjärta. Det är en wow-upplevelse olikt någon annat och helt otroligt att få den möjligheten att följa med som student. Därefter fick vi lite paus innan vi skulle åka och hämta ett till hjärta, dock blev operationsstart uppskjuten vilket ledde till den bisarra upplevelsen av den stackars limochauffören körde runt kl. 5 på morgonen i en mindre stad för att hitta ett ställe som serverade exakt den frukost överläkaren ville ha. För mig illustrerade detta hur mycket personlig makt kirurgerna har i USA jämfört med här i Sverige, och hur de kan bete sig för att de är så väldigt skickliga på att operera.

 

Sammanfattningsvis är detta en väldigt smal kurs som passar väl till den hjärtkirurgiskt intresserade som är beredd på att stå länge på operation trots en passiv roll. För mig som ville fördjupa mig inom kirurgiska subspecialiteter som jag inte har fått chans att se i Sverige var det riktigt häftigt att få vara med på de olika ingreppen och organuthämtnings-operationerna var verkligen höjdpunkten på kursen! Tyvärr var inte stämningen eller trivselfaktorn lika hög på Ronald Reagan jämfört med Harbor, vilket kan delvis förklaras av hur mycket fellows jobbar och då är det inte så konstigt att de är trötta och inte orkar ta hand om läkarstudenterna i så stor utsträckning. Upplägget var en skön kontrast att kunna själv välja i större mån vad man ville vara med på, och jag och min kursare snackade ihop oss efter ronden varje dag vilka operationer vi ville gå på vilket funkade bra och för mig gav det en bred exponering och inblick i vad hjärtkirurger gör.

Vyn från privatjet på väg till hjärtuttagsoperation

Språk och kultur

Som svensk får man mycket undervisning i engelska under skoltiden, och kommer i kontakt med medicinsk engelska via kurslitteraturen (särskilt på preklin). Dock var jag inte riktigt förberedd när jag kom till USA, mestadels för att jag var så sliten från IST-dagarna. Språket är dock inget problem och vi pratar ganska bra engelska eftersom vi får så mycket exponering i Sverige. Nytt att lära sig var mycket medicinska termer och en del slang, vilket jag inte hann läsa på i förväg. Det gick bra att fråga och googla på det mesta. Skriftligt så finns det massor av förkortningar i journalen och där var listan från KI till hjälp, samt att man har lite tid att googla på dessa och de flesta läkare förklarar ofta om man frågar dem. I de södra delarna av Los Angeles och särskilt på Harbor fanns det många spansktalande patienter som inte alltid pratade så bra engelska, och där fick jag göra så gott jag kunde. Kan man spanska och åker till Harbor är det en bra idé att fräscha upp sitt ordförråd innan man åker dit.

 

Den amerikanska kulturen är annorlunda om än lika. Då jag har bott i USA tidigare trodde jag mig veta hur det funkade, men jag fick ändå en liten kulturkrock (efter att ha bott i Sverige de senaste 12 åren). Jag upplevde att folk var mindre öppna jämfört med Sverige, många pratade lite generellt om sina liv, men inte alltid så djupt eller så öppet som man kan göra i Sverige. I överlag var läkarna väldigt trevliga och jag blev väl bemött. Dock så kan amerikaner vara extremt raka i vad de säger och det är inte alltid med artighet, vilket man inte ska ta personligt för de flesta har redan gått vidare efter någon timme (eller dag). Detta var en stor justering för mig och jag fick mycket hjälp av min amerikanska vän att förstå kulturen genom att bolla vissa av mina funderingar på vad som hänt på kliniken. Man hälsar också på folk med ”Hi, how are you” fast man kanske inte känner de så bra och svarar lika artigt tillbaka. Till skillnad från svenskar som oftast inte vill visa känslor eller dra till med konflikter så får man vara beredd på att amerikaner är tvärtom, och även om det hettar till går det ofta snabbt över.

 

Klädsel i USA är också väldigt intressant. På sjukhusen ska man klä sig propert, och för kirurgiska placeringar funkade det bra med scrubs och ibland scrubsjacka/vit rock. Inför mottagning ville vissa av läkarna att man skulle klä sig propert med skjorta och kostymbyxor som man eller blus/skjorta och kjol/kostymbyxor som kvinna och läkarrock över denna. Mina chiefs på de placeringar där jag hade mottagning var inte så strikta utan det gick bra att ha scrubs och ibland hoppa över den vita läkarrocken. Vad som chockade mig lite var hur många amerikaner som åker till och från sjukhuset i scrubs (jag var nog en av de få som bytte om på sjukhuset), troligen för bekvämlighetens skull och det är helt socialt accepterat att gå runt i scrubs i allmänheten. Scrubs var väldigt bekväma då dessa var av tunnare tyg än bussaronger och på båda mina sjukhus fick man ut dem på ScrubEx-maskinen vilket fungerade i överlag bra. En gång åt maskinen upp mina scrubs utan att ge credit tillbaka men genom att kolla igenom kameran som sitter på insidan kunde de se att mina scrubs faktiskt återlämnades och jag fick min credit tillbaka. Till skillnad från den formella klädseln på jobbet är det många amerikaner som klär sig väldigt ledigt på fritiden, med t-shirt, shorts och flip-flops, vilket sällan syns på gatorna i Sverige.

Fritid och sociala aktivteter

Los Angeles är en stor stad och det finns otroligt mycket att göra på fritiden. Jag hade turen att bo med en av mina bästa vänner och vi hittade på mycket roligt tillsammans. Jag tror att det hade varit jobbigare att åka dit och bo där själv, då det inte fanns några aktiviteter för inkommande läkarstudenter på UCLA. De amerikanska läkarna och läkarstudenterna jag träffade på placeringarna hade redan fullt upp med sina liv så på fritiden hängde jag mest med min vän och ibland grannar som bodde i samma Airbnb-hus.

 

Jag trodde att vädret i LA skulle vara väldigt bra, vilket stämde förutom att det var 15 grader morgon och kväll när man ska till och från sjukhuset så det är bra att packa kläder därefter. Under dagen kunde det däremot gå upp till 25-30 grader, och de första turerna ut hade jag definitivt på mig för mycket kläder. Det regnade bara ett par gånger i LA under min vistelse. Viktigt att ta på sig solskyddsfaktor om man inte vill bli solbränd! Efter månader av 25 grader och sol varje dag var det faktiskt skönt att komma tillbaka i Sverige och kunna följa årstidernas växlingar.

 

LA är en fantastisk stad när det gäller saker att göra, och mycket god mat finns det. I synnerlighet mexikansk och koreansk mat, där jag varmt rekommenderar Korean BBQ. Annars finns det en mängd hamburgarkedjor, där mina favoriter var In-N-Out och Five Guys. Burgarna i Kalifornien var otroligt goda, kombinationen av fräscha råvaror och det faktum att amerikanarna verkligen vet hur man lagar en riktig god hamburgare.

 

Sevärdheter i LA (beakta att det kan ta tid att åka till dessa beroende på var man bor):

 

-      Beacherna, hyr gärna en cykel under en dag så kan man cykla längs beacherna och få både träning och se skillnaden mellan dem på köpet.

-       Pasadena är en fantastisk fin och säker stadsdel med gamla byggnader, Norton Simon (otroligt fint konstmuseum med bland annat riktiga pärlor från Europa) och en bra Armenisk restaurang på Green Street.

-     Getty Center är en samling med konstverk från alla epoker inhyst i ett campus med arkitektritade byggnader, därtill finns även Getty Villa som ligger en bit bort med otrolig mängd konst.

-      Universal Studios med olika teman och en cool ”behind the scenes tour”, samt Harry Potter-parken som öppnade April 2016 och var fullsmockat med besökare

-       Disneyland

-       Runyon Canyon, mindre park i närheten av Sunset Boulevard

-       Sunset Boulevard – Hollywood Walk of Fame

-       Marina del Rey / Venice beach (har man UCLA BruinCard kan man få rabatt på kajakuthyrning där)

-       Santa Monica (både shoppingdelen och längs beachen)

-       K-town (dock rekommenderas det att man har en guide/går med någon som vet vad det finns för roligt att göra)

-       Little Tokyo

-       Griffith Park & Observatory

-       Los Angeles County Museum of Art (LACMA, innehåller mest modern konst)

-    Och en massa mer… att besöka en speakeasy bar tycker jag absolut man ska göra! Under 1920-talet var Prohibition full gång på västkusten, och man förbjöd bland annat alkohol vilket ledde till att barer gick under jord, och från dessa tider finns det en hel del speakeasies där utsidan ser ut som vilken butik som helst, och sedan går man igenom och ger ett hemligt lösenord och går igenom en särskild dörr så kommer man ner till baren i en källare. Riktigt häftigt koncept och dekor!



Kalifornien är en stat som inrymmer varierande natur och klimat. Söderut finns San Diego, där sevärdheter omfattar framförallt Old Town, Balboa Park och Gaslight District (restaurang och nattliv). Norrut finns San Francisco med otroligt mycket att se, och norr om detta Wine Country med Napa Valley och Sonoma (mindre pretentiöst än Napa och godare viner enligt en av de hjälpsamma amerikarna vi pratade med på vägen). Yosemite National Park och intilliggande nationalparker/områden innehåller fantastisk fin natur men kräver att man klär sig därefter (kallt blir det på 2000 meters altitud!). Gillar man shopping finns det en stor outlet ca 1 timmes bilresa norr om LA i Ventura County, där jag hade en god vän till familjen som bodde och tog mig ut till denna. Andra roliga resmål som jag tyvärr inte hann åka till är Las Vegas och Grand Canyon.

LA har många hiking trails att utforska

Sammanfattning

Det har varit en fantastisk resa att få komma till Los Angeles som avslutning på läkarstudierna och studera och leva här i nästan 3 månader! Jag har lärt mig otroligt mycket inte bara när det gäller kirurgi utan även fått en unik inblick i det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet och kunnat jämföra det med den svenska modellen. Det finns mycket häftigt som görs i USA som jag kommer att ta med mig hem när jag jobbar som läkare, t.ex. att noggrant gå igenom med patienter för- och nackdelar och hålla en öppen diskussion om behandling. Jag har även fått vara aktiv på en praktisk plan och tar med mig förbättrade färdigheter och tekniker med mig hem. Vidden av de tillstånd och de livsöden jag har fått se har varit en fantastisk gåva, likaväl som erfarenheten av att jobba på i ett rasande tempo och känna att jag klarar det. Det värmde att få uppskattning av de amerikanska läkarna, då systemet är rätt tufft, och känna att jag klarade mig bra. Den utveckling som man får är fantastisk tack vare den tid man lägger ner, och den framåtanda och driv som finns i USA är roligt om än ibland tufft att ta del av. Jag är väldigt tacksam över att ha fått åka iväg och få alla dessa erfarenheter och upplevelser – och rekommenderar varmt UCLA för ett utbyte!