Reserapport - KI-student
Lärosäte: Dublin Institute of Technology (Technological University Dublin)
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Anneli Johansson
E-postadress: johansson.anneli@live.se

Innan avresa

Åka på utbyte var något jag velat göra länge eftersom detta är det mest naturliga sättet att lära sig engelska "gratis". Det är även ett bra sätt att komma i kontakt med ett land på ett helt annat sätt än man tidigare haft möjlighet till. Varför jag valde att åka till DIT berodde på att jag ville åka till ett engelskspråkigt land som låg inom Europa. Informationen var lite svårtillgänglig innan, det enda jag visste tills någon vecka innan terminsstarten i Dublin var att jag skulle göra mitt examensarbete där och vad min handledare hette. Antagningen till själva universitetet skedde även väldigt sent, i slutet på november fick vi grönt ljus från DIT och vi skulle dit i mitten av januari. Om man är EU-medborgare behöver man inga intyg eller visum för att vara där, man behöver inte heller vaccineras. För att ta sig in i landet behövs pass eftersom att Irland inte är med i Schengen, och det även bra att ha med sig en papperskopia på passet ifall att detta skulle komma bort under resan eller utbytet. Vid nytt tillfälligt pass behöver man uppvisa papperskopia av det gamla passet. 

Ankomst och registrering

Terminen i DIT började en vecka senare än i KI och man var tvungen att vara på plats en vecka innan deras terminstart för registrering och introduktionsdag. Med andra ord behövde vi åka dit direkt efter att höstterminen slutade i Sverige för att hinna till introduktionsdagen. Eftersom att vi gjorde examensarbetena började vi dock samtidigt som vårterminen i Sverige eftersom att vi inte ville förlora tid vi kunde göra något värdefullt under. Vi hade introduktionsdagen på måndagen och vi anlände på söndagen innan, jag hade dock gärna kommit redan under fredagen eller lördagen för att hinna vänja sig lite vid den nya miljön. Nu hade vi inte möjlighet till det eftersom att flyget gick på fredag morgon när vi skrev tenta eller på söndagen, så söndagen fick det bli.

Det fanns en fadderorganisation, en s.k. society för Erasmusstudenter som var öppen för studenter från världens alla hörn. De hette Erasmus Student Society (ESS) och drevs av ett antal unga studenter som skulle anordna en hel del aktiviteter åt oss. Tanken var att vi skulle få upptäcka Irland med dem mot en mindre kostnad, men dessa blev inte av. Det var några aktiviteter i början, som en välkomstkväll, pubrunda samt besök i Guinness Storehouse. Samtliga skedde i januari-februari och därefter hände det inte så mycket mer, även om de sa att de skulle göra mer.

Annars har DIT en organisation, "Chapel", tror inte vi har något motsvarande i KI. Det var vuxna personer som var anställda av universitetet och som anordnade internationella luncher samt utflykter åt utbytesstudenterna. Deras händelser var välorganiserade och seriöst anordnade.

För att hitta lite nya vänner skulle jag absolut rekommendera att man åtminstone går på välkomstkvällen anordnad av ESS och internationella luncherna med chapel, det är lätt att komma i kontakt med nytt folk. De flesta är väldigt trevliga! 

Ekonomi

Kostnaderna i Irland var något dyrare än i Sverige. Boende är mycket dyrare, det råder bostadsanarki i Dublin. Jag och min rumskompis hade en billig hyra för att vara en trea, vi betalade nästan 19 000 kr totalt (8 500 kr var). Så spara och sätt undan mycket pengar för hyran, för det är den som svider mest i plånboken! 

I DIT fanns det flertalet societys, varav ESS var ett. För att få vara med på aktiviteter, f.f.a. resor, som societyn anordnade var man tvungen att gå med i kåren vilket kostade 2 €. Detta för att man skulle innefattas av skolan försäkring under resorna. Jag gick med i ESS i tron om att de skulle anordna resor till bl.a. Belfast och Galway, men i och med att det inte blev något så var det lite bortkastat. Nu var inte 2 € mycket, men det är ändå 2 €. Det finns även andra societyn som går att hitta på denna lista.

Maten är ungefär på samma pris som i Sverige, mjölken är däremot billigare. Ekologisk mjölk kostar lika mycket som vanlig mjök här, men det kan bero på att agrikulturen är större i Irland och man ser kossor eller får vart än man åker med bil/buss utanför Dublin. Det finns flertalet mataffärer i Dublin. Spar och Centra är allra dyrast, de motsvarar ungefär våra Pressbyrån/7Eleven. Jag betalade 20 kronor(!!!) för ett paket nudlar av misstag för jag tänkte inte på att 1 euro är ca 10 kr. Sedan finns Tesco, ungefär som våra Ica/Coop/Hemköp. De har större utbud än Spar och Centra dessutom. Sist, men inte minst, finns Lidl. Lidl är bra, det är stort, man har någorlunda bekant med varorna och märkena (om man handlar i Lidl i Sverige).

För att hålla kostnaderna nere är det bra att komma ihåg att man har studentrabatt på de flesta ställen. Restauranger, pubar och affärer erbjuder nästan alltid studentrabatter på saker och ting. Jag höll även kostnaderna nere genom att inte åka kommunalt. Det är möjligt att skaffa leapcard (deras accesskort) med studentrabatt men det är snordyrt, tror att en månad motsvarade ett 90-dagarskort i SL. Eftersom att jag bodde så pass centralt och Dublin är en liten stad knallade jag mig genom staden varje gång utom två ggr - när jag skulle till introduktionsdagen på andra sidan stan och när jag skulle hälsa på några andra Erasmusstudenter som jag inte hade varit hemma hos.

Boende

Att hitta boende i Dublin är ett övernaturligt äventyr. Man får inte börja leta efter bostad för tidigt för det första, för det andra är det svårt om man bara är där i 3 månader, många vill att man ska bo hos dem i minst ett år. Det finns både facebooksidor och hemsidor där man kan leta boende. Jag länkar till några längre ned. Vi hittade vår lägenhet på rent.ie i december, och det var bara ren och skär tur. Vi mailade hur många som helst, men bara en svarade och hen framstod som väldigt seriös efter mailutbyten. Vår lägenhet var placerad i Dublin 2 vid Grand Canal, 15 min från skolan. Vi hade nära till buss och spårvagn, vilket är skönt om man vill åka kommunalt eller om folk ska ta sig till en. 

Standarden på bostäder i Irland är generellt sämre än i Sverige vilket framför allt nog beror på att husen är betydligt äldre i Irland. Hyrorna är också dyrare där, speciellt i förhållande till vad man får. Bostadsbristen är väldigt stor där och det är inte ovanligt att många utbytesstudenter delar sovrum för att få det att gå runt. Vi hade tur och fick en lägenhet från detta sekel, så det var rätt fräscht och fint. 

Länkar:
gumtree.ie
rent.ie
housinganywhere.com

Fb: Dublin Roommates for apartments
Fb: DIT Student Accomodation Dublin

Observera att det finns bedragare även i irländska bostadsmarknaden, precis som i Sverige.

Studier allmänt

I Irland är det möjligt att studera två olika varianter av kandidatexamen, bachelor degree (3 årig, motsvarar den svenska) samt bachelor honor (4 årig). För att få bachelor honor krävs inte enbart att ha klarat av den 4-åriga utbildningen, utan en måste också få ett visst betyg eller högre. Betygskravet beror på hur det går för övriga i klassen. Får man en bachelor honor kan man börja doktorera omedelbart, med kandidaten vi får i Sverige måste vi antingen läsa magister eller kandidat före. 

Utbildningen som motsvarade vår utbildning hade inte lika många praktiska moment som KI har. Min handledare blev positivt överraskad när han fått höra vilka praktiska erfarenheter jag hade från skolan. En medkursare som också var med i Dublin fick vara med en laboration för några på sista året på ett 4-årigt program som motsvarade vår. Den laborationen var densamma som vi fått utföra i termin 2 som praktiskt prov. Dessutom laborerade de i grupper om 3-4 st, så de fick inte samma erfarenhet om att arbeta självständigt som vi får.

I Irland kostar det att studera på eftergymnasiala utbildningar. Det är inte lika dyrt som i USA, när en irländsk student berättade deras terminsavgifter tappade jag inte hakan, och för personer vars hushålls årliga inkomst är under en bestämd summa är skolgången gratis. Dessutom erbjuder universiteten finansiella hjälper, som att hjälpa en att söka stipendium och olika bidrag.

Vår utbildning har läst en kurs åt gången, i Irland lästes flera kurser samtidigt vilka examinerades i slutet av terminen under tentaperioder. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag gjorde ett förlängt examensarbete i Irland. Med det menar jag att jag gjorde 15 hp + 7,5 hp som examensarbete. Kursen på 7,5 hp blev jag inte examinerad på, men den tillgodoräknades utifrån papper vi fått från Irland. Upplägget fungerade som i Sverige eftersom att vi inte var med en klass. Skillnaden var att handledarna inte förväntade sig att vi hade mycket förkunskaper samt att vi fick veta våra tilldelade ämnen väldigt sent (samma vecka som studierna började) så det blev lite inskolning och inläsning på ämnet de första veckorna. Eftersom att jag enbart har utfört mitt examensarbete i Irland och inte har erfarenheter om hur det är i Sverige har jag svårt att jämföra dessa två. Vi examinerades enligt KI:s kriterium då det var KI som examinerade oss. Beroende på vem man får som handläggare och vilket ämne man har valt varierar upplägget av det praktiska i examensarbetet. Eftersom att mitt arbete var inom bioinformatics var jag inte i ett laboratorium och kan inte återberätta skillnader mellan skolornas laboratorium.

Det mindre bra med att göra sitt examensarbete utomlands var att de inte har samma kriterier och riktlinjer kring rapporter, så det var svårt att få återkoppling ibland på hur saker och ting skulle se ut. Min handledare visste inte hur hen skulle återkoppla så jag fick kommentaren "bra engelska för att vara icke engelsktalande" som kommentar vilket inte var så hjälpsamt där och då. 

Halvtidskontrollen utfördes i Irland och gick galant. Vi fyra som var i Irland redovisade våra presentationer för varandra och sedan återkopplade vi till kursansvarig i Sverige hur det hade gått. Det gick otroligt smidigt. 

Språk och kultur

Irland är ett tvåspråkigt land, engelska och gaelic (eller irländska som folk kallade det där). All undervisning skedde på engelska och kommunikationen med all personal i skolan var på engelska. DIT erbjöd språkkurs i engelska, vilken man fick göra ett diagnostiskt test inför för att se vilken nivå man hamnade på. Jag valde att inte läsa spårkkurs eftersom att jag delvis upplevde att jag bara skulle bli stressad av ytterligare en kurs utöver examensarbetet och att jag hanterade det engelska språket tämligen bra. Jag kunde göra mig förstådd utan problem och oftast förstod jag vad folk sa, utom när de pratade för fort. Som svensk kommer man mycket i kontakt med det engelska språket på bl.a. TV vilket ger oss ett stort försprång före de europeiska länder som dubbar sina serier. Vill man förbättra sin engelska utan press på att läsa en kurs gör man det bäst genom att bege sig in i en grupp där engelska talades, oavsett om det var folk med engelska som modersmål eller inte. I och med att man inte kan ta sig till svenska tvingas man till att bättra sin engelska om den är ringrostig. 

När vi var i Irland var det 100-års jubileum sedan upproret med stort U. Irland är väldigt stolta över sin historia och många känner till den väl, även unga. Om man är intresserad av Irländsk historia finns det inget bättre ställe att åka till än Irland, bara man sätter sig i en taxi och frågar taxichauffören kort om historia får man en hel föreläsning. Efter mina tre månader i Irland kan jag säkert den irländska historian bättre än den svenska. Den irländska historian är väldigt modern, det var mindre än 100 år sedan Irland blev självständigt och mycket av kulturen speglas i stolthet över det irländska landet. 

Irland hade mer liberal alkoholhandel än Sverige, vilket nog var en av de större krockarna i kulturen för mig. Jag tyckte att det var väldigt konstigt att kunna köpa vin i sin lokala 7eleven och att inte behöva legitimera sig i samma omfattning som i Sverige. Det märktes också på gatorna att alkoholhandeln inte var under monopol, det fanns betydligt mer alkoholiserade hemlösa än i Sverige. 

Irland är också ett betydligt mer religiöst land än Sverige, här är många troende katoliker. Det märktes av att det fanns fler kyrkor, men i övrigt märktes det inte att det var katolskt utöver vissa lagar, ex. förbjuden abort. 

Fritid och sociala aktivteter

Under min fritid i Irland försökte jag mig på två statliga museum, naturhistoriska och historiska. Samtliga statliga museum hade gratis entré, men de var inte som svenska motsvarigheterna. Naturhistoriska var en stor utställning fullproppat med uppstoppade djur, varenda ledig yta hade uppstoppade djur. Det fanns inte mycket fakta om djuren och den faktan som fanns var oftast svår att läsa för den var på dålig höjd. Det fanns inte heller guidade turer som berättade om dessa djur, så det kändes mer som en skrytutställning med deras samling av djur. Historiska muséet var ungefär likadant, massa prylar i olika montrar som talade om vad det var för pryl och från vilken tidsålder, inte vad den användes till eller vilka som använt den. Jag upplevde att svenska museum prioriterar lärande mycket mer än de irländska. Gick man till museum med inträde, som Rock Muséet i Temple Bar eller Kilmanhaim Gaol fick man en guidad tur och man fick veta otroligt mycket. Kilmanhaim Gaol är ett absolut måste, det var Irlands första "riktiga" fängelse med celler och det var dessutom inblandat i upproret för 100 år sedan. Vill man gå på museum för att lära sig saker skulle jag absolut rekommendera att man går på ett som tar entré för de brukar ha guidade turer. 

Skolan erbjöd både sociala och idrottsaktiviteter. Skolan hade ett gym som kostade en mindre slant och det fanns flertalet studentföreningar dit utbytesstudenter var varmt välkomna och är ett utmärkt sätt att knyta kontakter med andra studenter. Som jag tidigare nämnde har skolan chapels som anordnar internationella träffar och på så sätt kommer man i kontakt med andra utbytesstudenter. 

Irland är ett mindre land än Sverige geografiskt och det är jättelätt att sig till andra städer. Flera olika bussbolag åker till de stora städerna som Cork, Galway, Belfast, Kilkenny etcetera. Det tar ca 2-3 timmar att komma från Dublin till städerna i väst- eller sydkusten, vilket inte alls är farligt. Jag råder verkligen att åka till andra städer för Irland har fantastisk natur. Det är väldigt lätt att ordna själv och man behöver inte vänta på att skolan ordnar något. DIT ordnade en resa till Galway, men vi var tillbaka i Sverige när den inträffade. Däremot hann jag med en resa till Wicklows naturreservat som ligger 1 timme från Dublin och som är fantastiskt fint att gå i. I Dublin finns det inte mycket natur centralt, men åker man ut lite så kan man se de vackraste platserna.

Sammanfattning

Mina utbytesstudier gjorde mitt examensarbete mer omständligt än om jag hade gjort det i Sverige eftersom att jag hade otur med handledare, men det hade även kunnat hända i Sverige. Men det blev lite krångligt när jag kom tillbaka till Sverige och papper behövde fixas och saker med examensarbetet strulade, vilket hade varit lättare om vi åtminstone befunnit oss i samma land. Eftersom att examensarbetet var det näst sista jag gjorde i KI har inte mina utbytesstudier påverkat mina studier i KI nämnvärt, men jag har fått mycket personlig erfarenhet jag aldrig skulle ha fått i Sverige. När man är i ett främmande land och gör sitt examensarbete tar det ansvarstagandet till en nivå som inte är möjlig i Sverige enligt min åsikt, eftersom att man inte har samma trygghet i det främmande landet som hemma. Jag tror att min tid utomlands är det som bidragit nästan mest till min problemlösande förmåga, just för avsaknandet av skyddsnätet utomlands. Det är ingen som kommer lösa dina problem åt dig när du är utomlands med ett par kursare, utan om du inte löser dem så förblir de i olösta. När man flyttar utomlands, om än i bara tre månader, är det mycket som behöver ordnas både före och efter vilket gör att att man måste ta ansvar, det går inte att lalla sig genom det. Man möter även annan kultur och adapterar sig i den vilket gör att man i yrkeslivet förhoppningsvis får lättare att förstå kulturskillnader mellan arbetskamrater och patienter. 

Utbytet var inte en dans på rosor, men det är helt klart värt bemödan.