Reserapport - KI-student
Operahuset, Sydney, Australien.
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Siri Sjöberg
E-postadress: siri.e.sjoberg@gmail.com

Innan avresa

Redan termin 1 på Läkarprogrammet såg jag fram emot att få åka på utbyte under de kommande terminerna. Jag var sugen på att se mer av världen och allra helst delar av den jag inte redan upplevt tidigare. När det väl blev dags att ansöka om utbyte var det svårt att välja eftersom Karolinska Institutet har god kontakt med så många spännande universitet på så många platser världen över. Vid det laget hade jag redan hunnit till Vietnam via kursen Global Hälsa och bott i North Carolina i USA när jag gjorde mitt examensarbete på Duke University. Med de upplevelserna i bagaget tyckte jag att det var dags att se en annan världsdel. Jag hade hört mycket gott från studenter som hade åkt till Australien och University of Sydney tidigare. Därför tänkte jag att det vore både roligt och spännande att skapa sig en egen bild av platsen jag så många gånger hade hört om och sett bilder från. Utöver detta har jag också alltid varit lite extra intresserad av dermatologi. Jag föreställde mig att australiensarna, som tyvärr haft stora problem med hudcancer på grund av den starka solen, borde ha en del att lära ut när det gällde just dermatologi.

Informationen om hur ansökan till utbyte gick till var fullgod och det var inte särskilt svårt att förstå vad som krävdes. Att börja i god tid är trots detta att rekommendera för att undvika att känna sig stressad när slutdatum för ansökan närmar sig. De uppgifter som efterfrågas av University of Sydney är vaccinationsintyg och utdrag från Polisregistret. Om man har följt det svenska vaccinationsprogrammet samt kompletterat med de vaccinationer som KI bekostar för oss läkarstudenter, dvs. TBC, hep A och hep B, behöver man inte komplettera sin vaccination. Däremot behöver man bevis på att man har fullgott skydd. Om man inte har det kan man gå till CityAkuten och be om ett intyg. Jag fick tag på ett vaccinationsbevis utan att behöva betala medan jag har hört att andra fick betala en summa på ca 100-200 SEK. Utrdraget från Polisens register får du genom att fylla i en blankett, skicka in den till Polisen och betala 192 kr. Blanketten hittar du här: https://polisen.se/Service/Blanketter/Blanketter-belastningsregistret/blankett-4421-utlandsandamal-belastningsregistret/. Utdraget ska sedan antingen postas till koordinatorn på University of Sydney eller medtagas dit personligen vid start av utbytet. Allt detta var relativt enkelt att ordna. Det som däremot för mig var krångligast, på grund av tekniskt strul, var att ansöka om visum. Den processen bör man starta i god tid.

Visum

Det viktigaste rörande visumansökan är att man ska ansöka om visum via en PC och INTE via en Mac. Jag fick tyvärr betala ansökningsavgiften två gånger då ansökningssidan fungerade så dåligt på Mac att jag inte kunde ladda upp alla dokument som efterfrågades. Det gjorde i sin tur att jag fick avslag på min första ansökan utan att kunna uppdatera den i efterhand. När jag gjorde en andra ansökan via PC gick det dock mycket lättare och ansökan blev godkänd. Visumet jag skaffade var ett Visitor, subclass 600, visa. Man ansöker om det via https://www.border.gov.au/Trav/Stud. Ansökan kostar ca 650 SEK men kostnaden varierar med växlingskursen. Dessvärre förutsätter detta visum även en obligatorisk hälsoundersökning hos en för ändamålet auktoriserad läkare. I Stockholm finns så vitt jag vet endast en läkare som utför sådana. Hälsoundersökningen utförs på Sibyllekliniken på Karlavägen i Stockholm och kostar 4 000 SEK. För att boka en sådan undersökning måste man först påbörja visumansökningen för att få ett visumansökningsnummer, HAP ID, som kan kopplas till hälsoundersökningen. För att boka tid för läkarundersökningen skickar du ett mejl till Visumintyg@Sibyllekliniken.Com med följande uppgifter: personnummer, telefonnummer och HAP ID. Hälsoundersökningen inkluderar enkelt syntest, blodtryck, urinprov, blodprov, översiktlig anamnes och status och ev. riktat status om detta förefaller indicerat. Därefter går man till Sophiahemmet för att genomgå en lungröntgen som bevis på att man inte har TBC. Denna kostar ytterligare ca 400 SEK.

Ett alternativ, om man vill undkomma denna dyra visumtyp, är att åka via turistvisum. Detta kostar ingenting och man behöver inte genomgå en hälsoundersökning för att ansöka om ett sådant visum. Jag träffade studenter från andra länder som hade gjort så och det hade fungerat helt friktionsfritt, men självklart är det säkrast att välja ett visum som är anpassat för studier dvs. det ovan nämnda.

Packning
Det är bra att packa både sommarkläder och lite varmare kläder. Mars - maj 2016 var var varmare än vanligt och jag hade endast användning av mitt underställ i samband med en helgkurs i dykning. Hade den australiensiska hösten varit mer som den brukar vara hade jag dock troligen fått mer användning av det. Utöver kläder kan det vara bra att packa solglasögon, adapter, en ryggsäck för småutflykter och bra skor. Själv lyckades jag få en stressfraktur i foten redan de första dagarna i Sydney efter att ha gått långt i flipflops. Med andra ord är sneakers/promenadskor att rekommendera..!

Flygbiljett
Flygbiljett bokade jag med Air China ca 6 månader innan avresa. Detta för att veta att jag skulle få resetider som passade mig och det till ett rimligt pris. Det går troligen bra att boka så sent som 1-2 månader före avresa, dock med risken att man kanske inte får exakt de avgångstider man helst vill ha. Priset verkar dock vara ungefär detsamma oavsett om man bokar långt i förväg eller närmare inpå. Air China flög med lite äldre plan som saknade USB-portar vid sittplatserna vilket var något jag saknade. Jag tyckte även att servicen kunde ha varit bättre. Med anledning av detta skulle jag rekommendera Singapore Airlines eller Thai Airways, vilka jag personligen brukar tycka är bra i de här avseendena.

Boende de första dagarna i Sydney
Det är bra att ha bokat boende för de första nätterna i Sydney så att man i lugn och ro kan hitta ett boende för en längre period därefter. En kursare och jag bokade därför i förväg ett delat rum på Jolly Swagman Backpackers Hostel, Kings Cross, Sydney. Det låg centralt vilket passar bra när man vill utforska staden. Rummet var rent och hade en våningssäng, vattenkokare, kylskåp och handfat. I priset för rummet ingick dessutom upphämtning från flygplatsen vilket var väldigt smidigt. (Information om hur man hittar långtidsboende finns under rubriken "Boende".)
Appropå packning: I slutet av maj blev det så pass kallt i Sydney att man ibland fick användning för fleecetröja. Dock sken solen, så solglasögon behövdes också.

Ankomst och registrering

Jag var på plats tre dagar innan kursstart. Denna tid räckte för att ordna bostad och att orientera sig lite i staden. Därefter påbörjades första dagen på sjukhuset. Den började kl 9 med att man träffade koordinatorn som visade oss studenter runt på sjukhuset och hjälpte oss att ordna entrékort. Han informerade oss även om att det var "Grand Rounds" på tisdagar samt föreläsningar på fredagar som vi studenter fick delta i. Därefter visade han oss till våra respektive kliniker. 

Information om ämnet för Grand Rounds och föreläsningarna mejlades ut en gång i veckan. Vi blev på samma sätt informerade om studentpuben på onsdagar som innebar att koordinatorn utsåg en ny bar varje vecka där de utbytesstudenter som ville kunde mötas upp kl 19. Utöver detta fanns det inga ytterligare anordnade sociala sammankomster.
Den här bron, Sydney Harbour Bridge, såg vi redan dagen för vår ankomst till Sydney. Just det här fotot är dock taget under ljusfestivalen Vivid Sydney som pågick lite senare i maj.

Ekonomi

Kostnadsläget
Generellt sett upplevde jag att kostnadsläget liknande det hemma i Sverige inklusive bostad, mat och kollektivtrafik. Att äta på restaurang och café är dock något billigare och att avnjuta ett glas på en bar gör man för ungefär halva priset jämfört med i Sverige. En cappuccino, som i Sydney kallas "flat white", kostar 3-4 AUD (18-24 SEK).

Tips för att hålla kostnaderna nere
- Dela boende, gärna även rum
- Laga mat hemma så mycket som möjligt
- Matlåda
- Hämtmat: lunchsushi är över lag prisvärt, ca 4 -10 AUD kan räcka för att bli mätt
- Planera kollektivtrafikresorna så att de blir så billiga som möjligt (se mer under "Boende")
- Handla mat på ALDI istället för Coles eller Woolworths då ALDI är billigare.
- Gör kontantuttag via Commonwealth Bank-bankomater. De tar ingen uttagsavgift.
- Använd ICA student-bankkort. De har en otroligt fördelaktig växlingskurs.
Det blev många goda koppar cappuccino, "flat white". Den här avnjöts i Manly, Sydney.

Boende

Hitta bostad
Bostad hittar man lättast online på flatmates.com.au eller i gruppen "Svenskar i Sydney" på Facebook. En annan utbytesstudent och jag valde att dela rum för att spara in på boendekostnaden. Rummet, som vi bodde i under den största delen av studietiden, hittade vi via flatmates.com.au. Vi sökte efter "short term stay" eftersom vi endast sökte bostad för en åttaveckorsperiod.

Bostaden
Rummet hade ett fönster, en garderob, en byrå, två nattduksbord, spegel och ett skrivbord och två sängar, varav en dubbelsäng. I bostaden bodde det totalt sex personer, inklusive oss, och alla delade på badrummet och köket. Det fungerade över lag väldigt bra. Bostadsstandarden är dock enligt mig generellt sett lägre än i Sverige.

Bostadskostnad
Hyran för det delade rummet var 380 AUD i veckan totalt, dvs. 190 AUD per person och vecka. Detta motsvarar 1140 SEK i dagens växlingskurs på 1 AUD = 6 SEK, alltså 4 560 SEK för fyra veckor för en person. Hyran kunde betalas kontant eller via PayPal till hyresvärden. Vid tillträde brukar man erlägga en "bond", dvs. en depositionsavgift ifall något skulle gå sönder eller om hyran mot förmodan skulle utebli. I vårt fall var depositionsavgiften 800 AUD. Vi återfick den i sin helhet vid utflyttning. Det går självklart att hitta både billigare och dyrare bostadsalternativ då utbudet är relativt gott.

(AUD = australiensiska dollar, SEK = svenska kronor)

Bostadens läge
Bostaden låg centralt, på Oxford Street i Paddington/Darlinghurst. Min rumskamrat och jag konstaterade vid flertalet tillfällen att läget var perfekt för oss då många bussar till tågstationer och stränder stannade precis utanför vår bostad. Vanligen gick vi till fots till tågstationen Town Hall när vi skulle till sjukhuset, Royal North Shore Hospital, för att få en skön morgonpromenad. Om man gick hemifrån 1 h innan man började kom man alltid fram i god tid, ca 15-20 min före starttid. Promenaden och tågresan tog med andra ord ca 40 min varav promenaden utgjorde ca 20 min.

Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken utgörs främst av bussar, tåg och färjor. Jag rekommenderar att köpa ett kollektivtrafikskort, Opal Card, för att lätt kunna utnyttja kollektivtrafiken. Ett sådant kan man köpa lite här och var, t ex. i närbutiker som EzyMart och 7Eleven. Normalt sätt laddar man kortet med en viss summa, t ex. 40 AUD och fyller sedan på när det tar slut. Man kan enkelt fylla på kortet på tågstationerna med hjälp av automater som finns utplacerade.

En resa kostar minst 2,10 AUD (ca 12,6 SEK). Priset beror på sträckan man reser och om man reser i rusningstrafik, vilket gör resan dyrare. När man gjort 8 st separata resor inom samma vecka blir resten av veckans resor gratis. För att en resa ska räknas som "separat" måste det gå en timme från att man avslutat sin senaste resa till att man påbörjar nästa resa.

Telefoni
Det finns flera olika operatörer i Sydney som alla har olika sorters erbjudanden där man betalar en summa för 30 dagars telefoni inklusive samtal, sms, mms och datatrafik. Personligen använde jag Vodafone vilket fungerade bra. Man kan få tag i SIM-kort i tobaksaffärer/liknande. Det erbjudande jag valde kostade 30 AUD och inkluderade 12 GB data, fria samtal och sms samt 90 min fria minuter till Sverige. Det var dock ett tidsbegränsat erbjudande men sannolikt kommer det nya liknande erbjudanden kontinuerligt så det är nog bra att kolla upp vad man tycker verkar bäst när man väl har anlänt till Sydney.
Min kursare Johanna avnjuter riktigt god butter chicken på vårt favoritställe i kategorin billig och god indisk mat. Stället låg på Oxford Street, bara fem minuters promenad från där vi bodde.

Studier allmänt

Utbildningssystemet
Utbildningssystemet liknar det vi har i Sverige. Efter avslutad grundutbildning går man vidare till att vara "intern", vilket innebär arbete under handledning. Efter avslutat internship, vilket tar 1 år, gör man residency. Detta motsvarar i Sverige arbete efter AT och pågår ofta ca två till tre år. Därefter kan man söka till olika sorters training programs, som motsvarar ST-utbildningar i Sverige. När man antagits till ett training program kallas man "registrar", vilket alltså motsvarar ST-läkare. Efter att man klarat alla tester som inkluderas i utbildningstjänsten blir man "fellow" vilket motsvarar tilteln "specialistläkare" i Sverige.

Lärrarrelationer och patientmöten
Relationen till lärare/handledare berodde mycket på vem handledaren var. Vissa handledare tyckte om att lära ut genom att ställa frågor till studenterna, låta studenten ta patientens anamnes eller undersöka patienten. Andra handledare arbetade hellre ostört och undvek att interagera mer än nödvändigt med oss studenter. Det bästa tipset är att försöka identifiera den eller de handledare som verkar mest roade av att lära ut för att få ut så mycket som möjligt av de kliniska placeringarna. Detta är med andra ord ganska likt hur det fungerar hemma i Sverige. Patienterna var däremot över lag nyfikna på mig som student och var jag kom ifrån och ställde frågor om Sverige.
Här är några av mina handledare på dermatologikursen. Jag står längst till vänster. Passa på att titta på vad vi har på oss för en ungefärlig uppfattning om klädkod på sjukhuset.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Handkirurgi
Kursen innebar deltagande på kliniska mottagningen och i operationssalen. Dessutom fick man ibland följa med på konsultationsärenden gällande patienter inneliggande på sjukhusets olika avdelningar. På mottagningen kunde man få ta inledande anamnes och förmedla denna till sin handledare. Exempel på diagnoser vi fick se och lära oss om var Dupuytrens kontraktur, distal radiusfraktur, paronyki, sårskador och triggerfinger.

Olika handledare var till olika utsträckning intresserade av att undervisa men de som var mest intresserade brukade quizza oss studenter som utlärningsmetod. Det fungerade överlag bra. De handledare som inte var så intresserade av att undervisa gjorde det klart genom att inte vara särskilt inbjudande till skillnad från sina kollegor.

Vi studenter fick också öva på att gipsa varandra med handledning av de ansvariga fysioterapeuterna. Det var roligt! På operation brukade man få assistera medan man ibland samtidigt blev quizzad. Det var dock ingen formell examination på kursen.

Dermatologi

Dermatologikliniken bestod först och främst av öppenvårdsmottagning och en del konsultationsärenden. Ibland fanns det inneliggande dermatologipatienter men då det inte fanns en dermatologiavdelning kunde de vara placerade på olika avdelningar beroende på var det fanns plats. Olika dagar var det olika mottagningsinriktningar: "Paediatrics", "General", "Surgery","Male Genital", "Vulval" osv. Jag tyckte särskilt om den allmänna mottagningen då det blev bra patientvariation samt pediatrikmottagningen då det var roligt att träffa barnpatienterna och se typiska exempel på diagnoser som är vanligare hos barn. Diagnoser som vi fick se på mottagningarna var bl a psoriasis, eksem, aktinisk keratos, basalcellscancer, pyoderma gangränosum, virusutslag, skabb, intertriginös dermatit m.m.

Precis som den tidigare kursen var olika handledare intresserade av att undervisa till olika utsträckning. Det bästa sättet att hantera detta var att växla handledare lite då och då. På så sätt fick man också se så många olika patienter och diagnoser som möjligt. Professorerna var dock alltid väldigt välvilligt inställda och svarade mer än gärna på frågor och lärde ut.

På torsdagar kunde jag som student delta i ett seminarium för inhemska läkarstudenter som läste dermatologi. Två av dermatologiproffessorerna höll i detta seminarium. På seminariet lärde vi oss om de vanligaste och viktigaste dermatologiska diagnoserna. Det brukade vara mycket intressant och givande. Seminariet blandades med patientfall från den samtidigt pågående mottagningen där vi fick se exempel på olika patienter och gissa vilken diagnos respektive patient hade. Det var ingen formell examination på kursen.
En tysk utbytesstudent och jag övar på att gipsa som vid distal radiusfraktur under handkirurgikursen.

Språk och kultur

Språk
Att bli undervisad på engelska var friktionsfritt för mig. Jag har dock både studerat och arbetat på engelska på heltid tidigare vilket jag tror underlättar om man inte har engelska som modersmål. De flesta termer som används är dock lika de vi använder i Sverige vilket jag tror gör att de flesta kan förstå det mesta av vad som sägs.

Så vitt jag vet erbjöds inga språkkurser för oss utbytesstudenter men det var heller inget jag saknade. Om det är någon term man inte förstår eller känner igen kan man fråga någon av kollegorna. Annars brukade det gå bra att googla och snabbt hitta svar.

Kultur

Den största kulturkrocken jag upplevde var den gällande hygienen. På sjukhusen i Australien arbetar nämligen läkarna i alla fall i sina privata kläder utom på operation. Detta kändes för mig som svensk väldigt konstigt eftersom jag är van vid att arbetskläder tillhandahålls av sjukhuset där man gör praktik/arbetar. Det blev ju dessutom onekligen lite osmidigt om någon fick blod eller annat på sina kläder. En annan skillnad jag lade märke till var att den mest seniora läkaren, ofta en professor, brukar bjuda sina juniora kollegor på kaffe varje dag. Om hen inte gjorde det fick man köpa själv. Det fanns alltså inte gratis kaffe på klinikerna och avdelningarna som det gör i Sverige och inte heller någon "fikarutin". Utöver detta tilltalar man professorerna som "Prof. XX" vilket för mig som svensk känns väldigt formellt. I övrigt är det mesta någorlunda likt det vi är vana vid i Sverige.
Man kom snabbt in i det australiensiska tugget och kunde snart prata nästan som en riktig "Aussie".

Fritid och sociala aktivteter

Sociala aktiviteter för utbytesstudenter
Den sociala aktivitet som anordnades för utbytesstudenterna var studentpuben på onsdagar kl 19 som nämns under "Ankomst". Jag gick till studentpuben ett antal tillfällen vilket var trevligt. På min första kurs på handkirurgikliniken lärde jag även känna en av utbytesstudenterna från Tyskland lite extra vilket var roligt. Vi träffades även utanför sjukhuset en del. De inhemska studenterna kunde man ibland träffa antingen via placeringen man hade för tillfället eller i uppehållsrummet. De var trevliga, nyfikna på var jag kom ifrån och okomplicerade att konversera med. Det fanns även möjlighet att agera patient i praktiska prov för läkarstudenter vilket alltså också utgjorde en möjlig kontaktyta mot inhemska studenter.

Idrott och rekreation
Jag känner inte till om universitetet erbjuder några idrotts- eller rekreationsmöjligheter. Däremot är det lätt att åka kollektivt till stränderna och simma eller jogga, åka till the Blue Mountains och vandra eller nyttja utomhusgymmen som är utplacerade bl a vid Bondi Beach, nära Coogee Beach och längs the Coastal Walk. Det finns även ett antal havsvattenbassänger vid stränderna längs the Coastal Walk där man kan motionssimma. Vissa av dessa är avgiftsbelagda medan andra är gratis att använda.

Staden
Sydney är en stad som erbjuder alltifrån strandliv till shopping, kafébesök, restaurangmat i olika prisklasser och roliga barer. Det finns otroligt mycket att uppleva och ärligt talat är det nästan svårt att hinna med allt..! Något som kan vara värt att notera är att kaféer stänger ca kl 16 i Sydney. Detta kan bli en chock för en eftermiddagsfikasugen student från Sverige. Nedan har jag skrivit ned några favorittips utifrån det jag hann med under min tid i staden.

Värt att uppleva i Sydney

- Coastal Walk Bondi-Coogee/Coogee-Bondi
- Brunch på Le Paris Café Go i Bondi
- Häng på den mindre och lugna stranden Tamarama beach
- Middag/drink på Coogee Pavillion
- Strosa i Newtowns huvudgatas butiker
- Strosa längs Crown St, ta en frappe på Kawa, avnjut ett glas vin på The Winery för vin, drick karibiska drinkar på
- Strosa längs Oxford St, ät Butter Chicken på North Indian Cuisine
- Besök Paddington Saturday Market
- Besök Manly beach, promenera därifrån till Shelly beach, ät lunch på The Boathouse, drick gott kaffe på Café Belgrave Cartel
- Se fyrverkerier till musik i Darling Harbour (varje lördag, gratis)
- Ta en drink på det undangömda the Baxter Inn som ligger på samma innergård som the Barber Shop (ginbar)
- Ta en applejuice +/- vodka på The Shady Pine's Saloon
- Se Sydney från den snurrande baren i Circular Quay: O Bar
- Se operahuset "by night", gärna när ljusfestivalen Vivid Sydney pågår (https://www.timeout.com/sydney/)
- Ta kollektivtrafiksfärjan från Circular Quay till Watsons Bay
- Ta kollektivtrafiksfärjan från Circular Quay till stationen Taronga Zoo och promenera till Bradley's Head lite innan solnedgången. Extra trevligt om man tar med picknick.
- Ta PADI Dykcertifikat via en helgkurs, t ex. vid Dive Centre Manly
- Köp biljett till någon spelning på the Metro Theatre i Sydney. Själv såg jag det australiensiska bandet Thirsty Merc - en riktigt bra konsert! Jag hade dessutom turen att få hänga med bandet efter konserten och snacka musik över en öl.

Värt att uppleva utanför Sydney
- Vandring i the Blue Mountains, dit man tar sig på ca 2 h med kollektivtrafikens tåg. Billig resa! Gå av vid stationen Leura och vandra längs någon av vandringslederna. Häftig naturupplevelse!
- Segling med katamaran några dagar i Whitsundays i Queensland. Helt otroliga, silkeslena och vita stränder, häftig snorkling/dykning med rikt djurliv och skönt klimat. Under min tid i Whitsundays hann jag både snorkla med havssköldpaddor, se delfiner och mata stora fiskar från katamaranen.

Massor av andra upplevelser är självfallet också värda att hinna med..!
Utomhusbassäng vid Bondi Beach.

Sammanfattning

Vinster med utbyte inför ett kommande yrkesliv
Att ha fått chansen att åka utomlands inom ramen för läkarutbildningen har varit en fantastik upplevelse och gett mig möjlighet att knyta kontakter med kollegor i ett annat land. Detta tror jag är positivt i framtiden, exempelvis om man vill engagera sig i forskning och skapa internationella samarbeten, men även om man vill arbeta i landet man har varit på utbyte i. Jag tror också att det är väldigt bra att ha fått se ett annat sjukvårdssystem från insidan. Det gör att man får perspektiv på hur svensk sjukvård kan förbättras och vad som faktiskt fungerar bra i Sverige. Jag föreställer mig också att man med ett utbyte på CV:et visar att man inte är rädd för nya utmaningar och att man har en förmåga att anpassa sig till nya situationer. Det borde anses vara en värdefull styrka av många potentiella framtida arbetsgivare..!

Slutligen vill jag säga till dig som ännu inte bestämt dig om du ska åka på utbyte: ÅK! Du kommer inte ångra dig. Man lär sig mycket om hur man själv fungerar i nya situationer och dessutom om andra människor, kulturer och platser. Det är en ovärderlig upplevelse som du aldrig kommer att glömma.
Vandring på Hamilton Island, Queensland, Australien. Fantastiskt och storslaget, ord som dessutom väl beskriver min tid som utbytesstudent i Australien.