Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Minnesota
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Johan Jakobsson
E-postadress: johan@jakobsson.it

Innan avresa

Jag sökte i princip alla utbyten i USA och blev tilldelad Minnesota som var mitt tredjehandsalternativ. Jag fick ut en stor mängd information från KI angående utbytet och universitetet. Det finns dessutom ännu mer information i de gamla reseberättelserna. Själva ansökan till Minnesota var enkel i förhållande till andra universitet (av vad jag hörde). Man får i god tid ut en punktlista över vad som ska vara med i ansökan och detta gick ganska enkelt att ordna. Det gällde bl a ett personligt brev, ett cv, info om språkkunskaper och ett "immunization reckord". 

Jag bokade flyg och boende långt i förväg. Finns egentligen ingen anledning att vänta om man blivit nominerad från KI samt bestämt sig för att åka. Brev från värduniversitetet kom ca en vecka innan jag åkte och det tycks orimligt att vänta på det innan man bokar. Har aldrig hört om någon som blivit nekad att åka om de blivit nominerade från KI.

Ankomst och registrering

Jag var på plats helgen innan kursstart. Det hade säkert gått bra att komma dagen innan också, men var rätt skönt att ha ett par dagar för att ordna med boendet. Vet ej om det finns någon fadderverksamhet eller liknande, fick iallafall ingen presenterad för mig men var heller inget jag efterfrågade. Första dagen i skolan gavs en introduktion som var specifik till just den kursen. 

Ekonomi

Hur dyrt det är beror på dollarkursen. Den var nästan uppe i 9:-/$ när jag åkte så det blev ganska dyrt. Själva utbildningen var helt och hållet betald av KI och det fanns inga obligatoriska avgifter kopplade till skolan. Men man ska köpa flygbiljett(er) och hyra boende och det blir ofta rätt dyrt i slutändan. Köpte också frukost/lunch/middag varje dag så det var inte helt billigt. Det skulle gå att hålla kostanderna nere om man lagade mat men med 14-timmarsdagar i skolan valde jag bort det. Där jag bodde fanns en hel del "kvartertskrogar" där man kunde äta hyfsat billigt.

Boende

Boende får man ordna själv. Jag bodde på Waleshouse (https://waleshouse.com/) som låg mitt i bostadsområdet Dinkytown. Det var ett område där främst studenter bodde. Det tog 20 min att promenera/5 min med Uber och området var väldigt trevligt. Här fanns flera restauranger/barer och affärer. Skulle starkt rekommendera att man bor nära sjukhuset om man har möjlighet, då man ofta börjar tidigt på morgonen. (Kollektivtrafiken är inte av samma kvalitet som i Sverige, även om den nog är förhållandevis välfungerande i just Minneapolis).

Jag hyrde ett rum i "Waleshouse" för ca 11 000:-/mån och då ingick städning och frukost och det fanns tvättmaskin i huset. 

Kan starkt rekommendera att bo där, det var väldigt trevligt och fungerade mycket bra. Som sagt, att ha nära till sjukhuset underlättar MYCKET.

Studier allmänt

I USA går man 4 år collage och sedan 4 år medical school. Sedan gör man direkt 5 år ST (residency). Första året på residency kallas internship.

Generellt sett förväntas det mer av studenterna i USA än i Sverige. Det finns en stark kultur av undervisning och man lägger stor vikt vid teoretisk kunskap. Man är på kliniken hela dagen, man blir ofta quizad (pimpad) av läkarna, man förväntas delta mer i arbetet. Men som i Sverige varierar det mycket mellan studenterna hur ambitionerna och kunskapsnivån är. Jag upplevde trots allt att man som svensk student var på en OK nivå kunskapsmässigt. Kraven på oss som utbytesstudenter tycks heller inte vara lika hårda som på de Amerikanska studenterna. Man fick ibland höra "Take an early day and explore the city", något jag knappast tror att de vanliga studenterna blev tillsagda.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Externship in Surgery, 6 veckor (Allmänkirurgi)

Typisk dag

05.30: Pre-rounds

Tillsammans med Intern satt jag och uppdaterade patientlistan med dagens värden, detta inkluderade vitalparametrar, labvärden, vätskebalans och andra undersökningsresultat sedan gårdagen. Detta görs i datorn på läkarexpeditionen.

06.00 Rounds

Junior resident (ST år 2) och chief resident (år 5) anländer och vi går runt till alla patienter tillsammans.

07.00 Frukost
Efter ronden pratade vi genom alla patienter och planerade dagen efter att köpt frukost i kafeterian. Köpte ofta grillad bagel med bacon och ost.

07.30 Operationsstart

Intern påbörjade dagens avdelningsarbete medan vi andra gick på operation. Typiska operationer på allmänkirurgen var cholecystektomi, appendektomi, explorativ laparatomi, sårrevisioner men gjorde också andra saker som whipple, bröstkirurgi, amputation osv. Det finns egentligen inga hinder för att bara gå in på en operation som verkar intressant och fråga överläkaren om man får vara med/kolla på. Som regel var jag med som assistent på de flesta operationer. De sista veckorna fick jag börja göra allt mer, t ex ligera kärl, påbörja laparatomin och liknande.

Eftermiddag

Jag var med på operation tills allt var klart, sedan gick jag tillbaka till läkarexpeditionen kring 17-tiden. Då gick jag med och eftermiddagsrondade ibland, eller stannade kvar om det fanns något annat intressant. Ofta hade överläkaren (Attending) kommit förbi tidigare under dagen och rondat med Intern, alternativt var med och gjorde det på eftermiddagen. Gick vanligtvis hem allt mellan 16 (tidig dag) till 21. Ibland kom det akutoperationer framåt kvällen som man kunde vara med på, men detta var inget krav.


Sammanfattning

Kursen i allmänkirurgi var väldigt bra och väldigt lärorik. Förutom ovan, hade vi seminarier varje vecka och utbildningskonferenser som man kunde delta i. Jag skulle dock avråda från att välja kirurgkurser om man inte är specifikt intresserad av kirurgi, då kursen ändå upptar den allra största delen av ens vakna tid.



Subinternship in Otolaryngology (2 veckor ÖNH)


Den typiska dagen var uppbyggd likt allmänkirurgkursen med rond på morgonen och sedan operation. Dock gör operationernas natur att det till största del handlar om att observera snarare än att assistera. Förutom operation var man även med på mottagningen en hel del, här gällde det också till största delen att observera. Kanske är det svårt att kräva så mycket mer på en 2 veckorskurs. Det blev till största del en introduktion till ÖNH, vilket jag tyckte var helt OK.

Stämningen på ÖNH var lite mer nedtaggad än på allmänkir och dagarna var generellt sett kortare. ÖNH-läkarna i Minnesota var väldigt sociala och trevliga, vilket iochförsig gjorde det till en bra upplevelse. Är man mycket intresserad av ÖNH skulle jag rekommendera att man väljer en längre kurs i det ämnet än bara 2 veckor.

Språk och kultur

De flesta svenska universitetsstudenter har sannolikt inga problem att läsa kurser i USA på Engelska. Naturligtvis är vissa kliniska termer lite annorlunda men detta är något man kommer in i väldigt snabbt. Det finns egentligen inte så mycket att kommentera vad gäller språket. Det kommer knappast att bli något problem.

Fritid och sociala aktivteter

Vad jag vet arrangerades inga studentaktiviteter i Minneapolis. Vi var några utbytesstudenter från olika länder på sjukhuset samtidigt, och vi sågs ett par gånger utanför skolan. Jag hade även en vän från KI som bodde i samma område, och vi umgicks en del. 

Staden är väldigt trevlig (iallafall på våren) men det är ingen Amerikansk storstad att jämföra med Chicago eller New York. I det området jag bodde (Dinkytown) kunde man på kvällen gå ut och äta/ta en öl, man kunde gå ut och springa eller bara sitta på universitetsområdet om det var soligt. Som utbytesstudent fanns tillgång till gym på universitetsområdet (man fick dock köpa gymkort). Hyrde bil vid ett tillfälle och körde omkring lite utanför Minneapolis.

Några av de saker jag gjorde utanför sjukhuset

-Besökte barer/restauranger i Dinkytown, kan rekommendera The Loring Pastabar (http://www.loringpastabar.com/). Michael Jackson har tydligen bott i det huset vid något tillfälle.

-Promenerade ner till "The Chain of Lakes", en rad sjöar söder om Minneapolis med promenadstråk.

-Åkte till Mall of America, USAs största Mall

-Besökte American Swedish Institute (http://www.asimn.org/)

-Körde bil till Rochester och besökte the Mayo Clinic

-Körde bil till Lanesboro (gammal norsk by) och åkte på Amish tour (http://www.lanesboro.com/what-to-do/tours/amish-tours)

-Körde bil till staden "Lindstrom" som är en gammal by dit många svenska utvandrare flyttade. De hade bl a en staty på Karl-Oskar och Kristina och skyltarna var på både engelska och svenska.




Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan utbytet vara ett roligt avbrott från de vanliga studierna i Sverige och man kan lära sig mycket om man vill. Skulle tro att utbytet blir lite vad man gör det till. Det går att "semestra" om man så vill, men man kan även vara på sjukhuset 120h/vecka om man så vill. Det går också att göra något mittemellan. Gör det du är sugen på. Åker man till Minneapolis är mina tips att 

1) Bo nära sjukhuset (bo i Dinkytown).

2) Åk helst med en kompis.

3) Prova deras lokala öl (Surly Fury).