Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Johanna Linander
E-postadress: johannalinander@hotmail.com

Innan avresa

Jag valde att göra ett utbyte till Sydney dels för att jag ville utveckla min medicinska engelska men också för att jag länge drömt om att resa till Australien. Innan jag sökte hade jag pratat med äldre kursare som gjort utbyte till Sydney och alla var väldigt nöjda vilket gjorde att jag satte Sydney som första val. Jag hade merit B sedan min tid som kapten för KIs medicinar-SM lag vilket gjorde att jag fick utbytet jag önskade.

 

Innan avresa var det relativt mycket man behövde tänka på men man kan få mycket hjälp och råd både från den svenska och den australiensiska utbyteshandläggaren. Ansökningsdatum för vårterminen var redan i början på juni ett år innan utbytet vilket gjorde att jag började samla in alla papper som behövdes till ansökan nästan direkt efter att jag fått beskedet om utbytet. Papper som behövdes var: 

  • utdrag från polisregister – både från Sverige och Australien
  • intyg på vaccinationer – titrar i blod behövdes för vissa vaccinationer medan stämplar i den gula vaccinationsboken räckte för andra. Intyg gick att fixa från CityAkuten till reducerat studentpris.
  • rekommendationsbrev från KI-ansluten handledare
  • LADOK-utdrag
  •  Intyg från utbyteshandläggaren

 

Ett bra tag innan avresa är det dags att söka visum (Visitor Visa subclass 600). För att få ett visum måste man genomgå en hälsoundersökning vid Sibyllekliniken som kostar 4000kr och en lungröntgen som kostar 600kr. Visumprocessen, inklusive väntetid för att få en tid på Sibyllekliniken, tog längre tid än förväntat vilket gjorde att visumet blev klart bara några veckor innan avresa så ett tips är att söka i god tid. Andra utbytesstudenter på sjukhuset åkte på vanliga turistvisum och hade inga problem alls under vistelsen.

 

Jag bokade min flygbiljett ca 7 månader innan avresa och betalde drygt 8000kr t o r med Air China. Det går dock att få tag på flygbiljetter med bättre flygbolag för ca 10 000kr bara någon månad i förväg. Jag och en kursare bokade 4 nätter på hostel innan avresa för att väl på plats leta rätt på ett riktigt boende.

 

Jag läste en kurs i Sexualmedicin (3hp) under våren innan avresa då utbytet var 8 veckor men skulle täcka en 10 veckors SVK-period. Den bestod utav föreläsningar 5-6 kvällar under några veckor och sedan ett grupparbete som vi redovisade muntligt. 

Ankomst och registrering

Vi ankom till Sydney fyra dagar innan första skoldagen vilket var tur då det tog några dagar att ställa om kroppen till rätt tid. När vi ankom till Sydney så tog vi en airport shuttle direkt till vård Hostel. Flygplatsen ligger väldigt nära city och för ca 90kr kan man ta ett vanligt tåg som bara tar 10 min in till Centralen. De första dagarna ägnade vi mest åt att orientera oss i staden, fixa simkort och pendlingskort samt försöka hitta ett passande boende. En vecka innan kursstart fick jag ett mejl från utbyteshandläggaren i Sydney som berättade precis var och när jag skulle befinna mig på sjukhuset. När vi kom dit tog han emot oss, fixade med passerkort och visade oss runt innan vi blev lämnade på respektive avdelning. 

Ekonomi

Jag sökte i princip alla stipendier som utbyteshandläggaren tipsade om innan utbytet och fick flera av dem. Jag sökte även merkostnadslån från CSN och fick bidraget från KI (5 000kr).

 

Sydney är en dyr stad att bo och leva i och när man väl är här vill man passa på att hinna uppleva så mycket som möjligt. Jag och en kursare delade ett rum i en lägenhet och betalde ca 5000kr per person och månad. Vi behövde även lägga ut en deposition på ca 5000kr för rummet. Köpa mat i butik är lite dyrare än i Sverige men det finns några billigare kedjor som t.ex. Aldi. Att äta ute är lite billigare än i Stockholm och alkohol på restauranger och barer är definitivt billigare. När det gäller transport så laddar man på ett Opal-kort med pengar och varje resa dras olika summor beroende på resans längd och om det är rusningstrafik eller inte. Efter 8 resor under samma vecka reser man gratis resten av veckan vilket vi utnyttjade mycket. Veckokostnaden blev 150-200kr för resor.

 

Om man, som jag, även vill passa på att uppleva andra delar av Australien och Nya Zeeland så behöver man såklart ha en större reskassa. 

Boende

Jag och min kursare bokade som sagt några nätter på hostel innan vi åkte för att ha någonstans att ta vägen när vi kom till Sydney. Väl i Sydney började vi höra av oss till folk genom flatmates.com.au och fick napp relativt snabbt. Vi fick ett rum i en lägenhet som vi delade med 4 andra tjejer. Den generella standarden på boenden i Sydney är ganska dålig då många lägenheter är ofräscha och trångbodda. De allra flesta bor i kollektiv av olika former på grund av höga hyror och bostadspriser. Det är ett dock väldigt bra sätt att träffa nya människor om man åker själv!

 

Vi valde att söka boenden i centrala Sydney i ett område som heter Paddington/Surry Hills. Trots att det tog ca 45min till North Shore Hospital tyckte vi att lokalisationen var helt perfekt då det var nära till centrum, färjorna, stränderna, butiker, mysiga restauranger m.m. Väljer man att bo i populära Bondi beach så får man räkna med 1-1,5h enkel resa till sjukhuset. Om man väljer att bo på norra sidan nära sjukhuset så blir resvägen till sjukhuset kortare men det blir en längre resväg till de populära stränderna.

Studier allmänt

Sjukvården i Australien är uppdelad på statlig sjukvård och privat sjukvård. Den statliga sjukvården är tillgänglig för alla medan den privata sjukvården ges till personer med privata sjukvårdsförsäkringar.

 

Jag var placerad på ett sjukhus som heter Royal North Shore Hospital och som ligger i norra Sydney. Sjukhuset består utav en byggnad där statlig vård bedrivs och en byggnad där den privata vården bedrivs. Sjukhuset byggdes 2013/2014 och håller hög standard. Läkare och läkarstudenter bär alltid egna kläder på kliniken förutom när de opererar. För män så gäller finskor, finbyxor/chinos, skjorta och ev kavaj. För kvinnor är det kjol/kostymbyxor/chinos, någon blus/skjorta/finare topp och t.ex. ballerinaskor som gäller. Jag köpte lite passande kläder i Sydney på Zara efter att ha sett hur läkarna gick klädda.

 

Läkarstudenter i Australien har en mindre aktiv roll på kliniken än vad man är van vid som svensk läkarstudent men det ställs höga krav på deras kunskapsnivå. Deras uppgift är i princip att hämta rätt pärmar, läsa upp vitalparametrar och eventuellt skriva daganteckningar. I övrigt gäller det att följa efter och titta, lyssna och lära. De övar anamnes och status genom något de kallar long case som de gör några gånger per placering. Studenterna är placerade på den statliga delen av sjukhuset och oftast går man med interns/residents som motsvarar våra AT-läkare eller registrars vilka motsvarar våra ST-läkare. Jag upplevde att det var väldigt hierarkiskt mellan överläkare (tilltalas alltid Dr efternamn), specialister, ST-läkare och AT-läkare. AT-läkarna får verkligen slita och jobbar väldigt långa dagar. I Australien är det läkarna som sätter nålar och uppgiften hamnar oftast hos AT-läkarna. Överläkarna arbetar ofta på både på de offentliga och på de privata sjukhusen vilket gör att de kommer in och rondar sina patienter och försvinner snabbt igen. När det gäller utbytesstudenter så var läkarna generellt mer förstående och ställde inte lika höga krav.

 

Alla anteckningar skrivs på papper i patientens pärm och där sparas också EKG, vitalparametrar etc. I anteckningarna använder de väldigt mycket förkortningar som kan vara svåra att förstå i början men bara man inte är rädd för att fråga så lär man sig snabbt vad de står för. Jag hade otroligt svårt för att läsa otydliga handstilar vilket även de själva verkar ha emellanåt. De handskrivna journalerna var nog den största skillnaden mellan svensk och australiensisk sjukvård.

 

På sjukhuset där jag var placerad, Royal North Shore Hospital, fanns det möjlighet att gå på Grand Rounds en eftermiddag i veckan där olika specialiteter presenterade olika ämnen. Fredagar var föreläsningsdagar för alla läkarstudenter och precis som i Sverige så varierade kvalitén på dessa. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag läste 4v kardiologi och 4v kirurgisk urologi som SVK under termin 11. Jag sökte kurser bara ca 1 vecka efter dem lades ut på internet men fick ändå inte något av mina 5 första val. För att få några av sina högst rankade val måste man vara väldigt snabb på att skicka in ansökan.

 

Kardiologi

När jag kom till kardiologen visste de inte om att jag skulle vara där och personen som stod som handledare på mina papper hade inte tid att ta hand om mig. Detta gjorde tyvärr att jag fick en dålig start på min placering och eftersom jag inte fick någon introduktion till hur kardiologkliniken var uppbyggd var det svårt för mig att veta vad jag kunde göra under mina fyra veckor. Mina dagar började med att jag följde med på morgonronderna på olika kardiologiavdelningar. Under morgonronderna fick jag hela tiden frågor om olika EKG vilket var nyttig repetition för mig. Därefter fick jag välja lite vad jag ville göra utifrån vad som fanns planerat. Jag följe med på EKO, arbets-test, TEE, gick till angio-lab och såg PCI eller gick till PE-lab där de gjorde interventioner på patienter med arytmier. Tyvärr hade jag inte möjlighet att följa med på några mottagningsbesök eftersom överläkarna höll i mottagningarna på det privata sjukhuset. Under min placering på kardiologen fick jag också delta i EKG undervisningen som fanns för de läkarstudenterna som var placerade på kardiologen samtidigt som jag. Det var väldigt lärorikt och jag insåg att läkarstudenterna i Sydney lär sig EKG på en mycket mer detaljerad nivå än vad vi gör på KI. I efterhand känns det som att jag lärde mig mycket och fick repetera nyttig kunskap även om jag fick en dålig start.

 

Urologi

Efter fyra veckor på kardiologen började jag min placering på urologen. På sjukhuset fanns endast två ST-läkare i urologi och det var en av dessa som var ansvarig för utbytesstudenter. Han hade full koll på att jag skulle komma och jag gick mest med honom. Under tiden jag var där var det en till utbytesstudent samt en läkarstudent från Sydney som var placerad där men det var aldrig något problem, snarare tvärtom. På morgonen rondades alla inneliggande urologpatienter och därefter var det operationer, cystoskopier, mottagning, bedömning av patienter på akuten eller urodynamikmottagning. Vår handledare var väldigt undervisningsorienterad och förklarade mycket hela tiden. Han förhörde oss en del men på ett väldigt schysst sätt. När det var mottagning fick vi studenter ta egna patienter med handledning vilket var väldigt kul och lärorikt. Under tiden på urologen såg vi knappt överläkarna då de framförallt jobbar på det privata sjukhuset men stämningen mellan ST-läkarna, AT-läkaren och oss studenter var väldigt avslappnad. Handledaren var också väldigt förstående och anpassningsbar när det gällde tider vilket var väldigt uppskattat från min sida. Jag lärde mig mycket om urologi men hade också väldigt kul under mina veckor på urologen. 

Språk och kultur

Jag var ganska nervös innan resan då jag alltid känt mig osäker när jag ska prata engelska och i början på placeringen så var jag lite rostig. Många är dock väldigt förstående och många som arbetar där har inte heller engelska som modersmål vilket gjorde att det kändes lättare att våga prata. För mig var det svårt med många medicinska ord i början då jag inte läst så mycket engelsk litteratur under utbildningen men jag lärde mig fort och jag tror att jag kommer ha stor nytta av det i framtiden om jag vill jobba utomlands.

 

Kulturen i Australien är ganska lik den svenska kulturen och jag kan inte påstå att jag upplevde några direkta kulturkrockar i Sydney. I Sydney lever människor från olika delar av världen och matkulturen påverkas därefter. Att röra sig runt lite utanför stadskärnan gör att du kan prova på magisk mat från olika världsdelar. Chatswood är ett hett tips om man vill äta grym asiatisk mat!

 

Några australiensiska vänner till mig tog med mig på en AFL-match vilket är deras form av rugby fast utan skydd. Detta är en av de största sporterna i Australien och arenan fylldes med 45 000 människor i de två lagens färger. Stämningen var fantastisk och jag kan verkligen rekommendera att man försöker få biljett till en match även om man inte är så sportintresserad! 

Fritid och sociala aktivteter

Det finns hur mycket som helst att hitta på i Sydney med omnejd. Mina handledare var verkligen noga med att jag skulle ha tid för att upptäcka staden och landet vilket gjorde att jag hade möjlighet att anpassa mitt schema lite. Under månaderna som vi var där, slutet på mars till början på juni, är det höst i Sydney vilket är skönt då det är lågsäsong för turister. Temperaturen var runt 20-25°C i början och mellan 15-20°C när vi åkte hem. Vi njöt av stränderna, vandringsleder längs kusten, restauranger, gott kaffe och mysiga kvarter. Vi åkte också till Blue Mountains, som ligger 2h tågresa från Sydney, och är ett otroligt vackert bergsområde med massor av fina vandringsleder. Vi passade även på att ta dykarcertifikat under en helg.

 

Vi var tre tjejer från klassen som åkte till Sydney samtidigt och vi umgicks en hel del. På KI-träffen innan utbytet träffade vi en tjej från Biomedicinprogrammet som också skulle till Sydney och henne umgicks vi också mycket med. Varje onsdag anordnade utbytes-handläggaren från Sydney en träff för alla utbytesstudenterna och där träffade vi studenter från många andra länder. Ett stort gäng utbytesstudenter från UK startade en Whatsapp-grupp där folk hela tiden skrev om event och saker de skulle hitta på. Vi träffade även några tyska utbytesstudenter genom sjukhuset som vi umgicks en del med. Det var ganska svårt att få kontakt med läkarstudenter från Sydney eftersom våra vägar inte korsades så ofta men ibland stötte man på dem på kliniken och pratade om skillnader och likheter mellan utbildningarna och länder. övar där (slutet på mars till bö på mars till bräldigt kul under mina veckor på urologen. assningsbar när det gällde ärorikt. t

 

Efter placeringarna hade jag två veckor ledigt eftersom jag läste Sexualmedicin innan jag åkte. Då passade jag och min pojkvän på att åka runt i en husbil på södra ön i Nya Zeeland och tog även en seglingstripp i Whitsundays, som ligger på östkusten i Australien. Jag kan varmt rekommendera både husbilssemester i Nya Zeeland och seglingen i Whitsundays om man har tid och råd. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd med mitt utbyte till Sydney. Sydney är en helt fantastisk stad att få lära känna och leva i under några månader. Sjukvården är välutvecklad och samtidigt erbjuder staden allt man kan önska sig som vackra stränder, rikt kulturliv, massor med trevliga restauranger, barer och kaffeställen, fina vandringsleder och fantastiskt klimat. Trots att allt pappersarbete innan avresa tog mycket tid så var det väl värt allt besvär såhär i efterhand. Åk till Sydney på utbyte om du har möjlighet, jag lovar att du inte kommer att ångra dig!