Reserapport - KI-student
Lärosäte: Albert Einstein College of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16

Innan avresa

Som många andra hade jag alltid drömt om den stora och charmiga staden New York. När tillfället gavs tvekade jag därför inte att söka utbytet till Albert Einstein Collage of Medicine (AECOM). Vid tiden för ansökan var jag på ett utbyte i England (termin 9) och jag hade därför inte möjlighet att ha direktkontakt med KI för eventuella frågor. Jag kikade på några gamla reseberättelser och bestämde mig för att satsa trots allt. Då jag redan sökt om utbyte tidigare var jag insatt i hur processen gentemot KI gick till och skickade därför in alla dokument och väntade spänt på svar. Några veckor senare fick jag mitt ja. Då jag fortfarande var på utbyte, och dessutom hade mitt första underläkarvikariat framför mig under sommaren, så hann jag inta ta tag i nästa steg i ansökningen förrän ett par månader senare (stort misstag!). 

 

Själva ansökan till AECOM hade kunnat underlättas betydligt om man satt igång ansökningen till USA tidigare. Då KI och AECOM i dagsläget kräver att vi ska söka visum (vilket gränskontrollen i USA hade svårt att förstå varför) så bör man vara beredd på en lång ansökningsprocess med många papper som ska beställas, signeras och skickas vidare. Nedan kommer en beskrivning i punktform om hela processen från ansökan till KI till ansökan till AECOM som förhoppningsvis kan vara till hjälp:


 

OBS! OBS! OBS!: Var ute i god tid!


INNAN DU SÖKER: Var noga med att läsa igenom flera olika reseberättelser från skolorna du är intresserad av att åka till, både för att få tips om ansökan, boende mm men också för att minska risken för missförstånd och för att vara säker på att du väljer rätt utbyte för just dig.


ANSÖKAN TILL KI: Ansökan till KI är ganska okomplicerad. Skicka in samtliga papper som KI önskar och gör det i tid så borde det inte vara något problem att få din drömplats.


ANSÖKAN TILL VÄRDUNIVERSITETET: Nästa steg är det man ofta skjuter upp, dvs. ansökan till värdsuniversitetet, men detta är det viktigaste steget! Ju tidigare du är ute desto mer tid du har till att söka visum, boende, flyg mm och inte minst - söka och få de kurser du vill ha på värdsuniversitet! (Risken är annars att man blir fast med kurser man inte vill ha!).
OBS! Var väl medveten om att campus och sjukhusen ligger ute i mindre trevliga delar av Bronx (ganska obehagliga nattetid) ca 1h utanför New York. På sätt och vis blir detta alltså lite mer ett utbyte till Bronx än till New York. Värt att tänka på!

  • Välj kurser (se punkten nedan).
  • Gå en obligatorisk hygienkurs online (kostar!)
  • Söka ”licens” från New York om att få gå kliniska rotationer på sjukhus i staten.
  • Skicka in samtliga papper till AECOM!

VÄLJA KURS: Läs noga igenom info om de olika kurserna på värduniversitetet (sök på skolans hemsida, läs gamla reseberättelser och maila gärna kurssekreterarna/ledarna för att fråga om kursupplägget då många kurser inte är så mycket ”kurser” utan snarare ”kliniska rotationer” (på gott och ont!). 
OBS! Om du inte är beredd att gå 14h/dag (inklusive helger) undvik kirurg-, anestesi- eller och sk. ”sub-internship” kurser! 

  • OBS! Det går ofta att byta kurser i efterhand så det är inte hela världen om man ångrar sig. Den enda risken är att andra kurser får slut på kursplatser, men det kan ändå vara skönt att veta att det alltid går att byta bort sin kurs om man skulle önska det.

VISUM: Steget därefter (om KI och AECOM fortfarande kräver visum) är att söka visum. Detta görs via Amerikanska ambassadens hemsida. Processen består av flera steg inklusive en intervju på ambassaden.

  • Först ska man fylla i lite formulär via ambassadens hemsida. Se till att vara pigg och glad (koka gärna upp en kopp kaffe och sätt dig i en lugn och skön plats) och gå noga igenom alla frågor och se till att fylla i allting. Glöm inte att dessa steg kostar så se dessutom till att ha pengar på kontot innan du börjar!
  • Spara alla kvitton (dessa ska man ha med till ambassaden!)
  • Boka tid på ambassaden för intervju (var ute i god tid!!!).
  • Läs noga igenom vilka dokument du måste ha med och skriv ut dem innan intervjun.
  • För att komma in till intervjun på ambassaden måste man stå och köa utanför ambassadbyggnaden. För mig tog kön 2 timmar. Det var mitt i vintern och så kallt att jag tappade känseln i fötterna. Tipset är alltså att vara där supertidigt (ingen kommer in till sin intervjutid ändå, så är man där kl 7 så kommer man i alla fall innan alla andra och kan ev komma in lite lagom till kl 8!).Ta med varma kläder, nåt att dricka och musik eller underhållande bok för att göra väntan mer uthärdlig.

ORDNA INFÖR UTBYTET:

  • Boka flyg i god tid för att spara pengar.
  • Börja gärna boende innan du åker (läs mer under punkten ”Boende”).
  • Klart! 

Ankomst och registrering

Välkomnandet från AECOM var inte det bästa. Den internationella handledaren på universitetet är visserligen väldigt trevlig och hjälpsam men det positiva tar tyvärr slut där. Man ska inte förvänta sig att få en karta av campus, intro till utbytet, info om skolan, fadderverksamhet eller något annat i den stilen. Man får en ID-bricka och det tycker skolan är tillräckligt. Sen får man själv försöka lista ut var sjukhusen ligger, hur man tar sig dit, hur systemet funkar osv. Det positiva är att man i alla fall lär sig att bli väldigt självständig!

 

Generellt angående ankomsten till USA så är Newark (lite mindre flygplats) och JFK Airport lika bra. Båda är ca 1 timmes bussfärd från Manhattan och man tar sig lätt in till stan med bussen (www.airporter.com) som har Wi-fi och bara kostar 17 dollar. Denna är mer smidig än tåg! Och taxi in till stan går på ca 100 dollar om man inte tar en UberX istället (väldigt smidigt faktiskt). 

Ekonomi

Rent ekonomiskt är NY, som väntat, väldigt dyrt och det är tyvärr inte så lätt att spara in pengar på och snåla väl på plats. Jag rekommenderar därför att man tar sig tiden att ansöka om stipendium innan utbytet då man kommer behöva lägga stora summor pengar på boende, kollektivtrafik, mat mm. Det billigaste alternativet är att bo på campus (hyra på ca 1345 dollar/ mån för en studio lägenhet med två sängar) då man i så fall slipper lägga pengar på tunnelbanekort, gym mm. Dock är det inte något jag rekommenderar (läs mer under ”boende”) då boendet på campus enligt min mening inte på långa vägar är värt de insparade kronorna. New York är helt enkelt en dyr stad och man får vara beredd på att behöva betala en del för att få en acceptabel standard.

 

Ett mer generellt tips är att skaffa ett ICA bankkort för att slippa betala ca 30kr varje gång man använder sitt svenska bankkort i USA. 

Boende

Initialt hade jag och min kursare fixat varsin lägenhet på campus då fotona på hemsidan såg ganska okej ut. Sanningen var annorlunda. Min första reaktion när jag såg boendet var att bryta ihop. Området var hemskt, lägenheterna unkna, smutsiga och sönderfallna. Då AECOM dessutom sammansmält med det judiska Yeshiva University så bor det framför allt väldigt ortodoxa judiska par/familjer i lägenheterna så man känner sig ibland lite annorlunda och utstirrad som icke-jude. Lägenheterna för utbytesstudenter ligger dessutom oftast på bottenplan vilket inte kändes särskilt tryggt med tanke på att campus ligger ute i ett mindre trevligt område i Bronx.

 

Lägenhetskomplexen påminner om ett fängelse och det var svårt att känna någon form av ro där. Redan dag ett ordnade jag därför med ett snabbt avbrytande av kontraktet och började akut leta efter nytt boende i Manhattan.

 

Kan jag säga något positivt om campusboendet? Ja. Det är relativt billigt om man får/kan dela med en kursare (dock har de lite problem med att ogifta, olikkönade personer delar lägenhet då det som sagt är ultra-ortodoxt där). Man får dessutom gratis tillgång till campusets gym (med det basala man kan behöva). Det jag inte förstod under veckan jag bodde på campus är att det ändå finns en ganska okej gata (upp mot biblioteket) vid campus med helt acceptabla restauranger mm. Sen är det ju förstås också en fördel att bo nära sjukhusen.

 

De stora nackdelarna med campus är området, säkerheten i området, standarden på lägenheterna och avståndet till Manhattan (det är ju trots allt den delen av stan man vill utforska). Jag tyckte inte att det var värt de eventuella pengar man tjänade in. Dessutom verkade det som att man fick tillgång till gymkortet även om man inte bodde på campus vilket innebär att man fortfarande kan träna där efter skolan mm även om man bor inne i stan.

 

Jag lyckades genom en bekant i NY få ut en annons på NYU:s alumnisida på Facebook där jag frågade om någon ville hyra ut ett rum. Genom ren skär tur lyckades jag komma i kontakt med en tjej som råkade vilja hyra ut sitt rum i East Village under just den period som jag var i NY. Och nu i efterhand skulle jag säga att det är lätt att hitta boende i NY.  Mina tips är följande:

 

Söka efter boende


Pendling

De flesta sjukhusen nås genom någon av de gröna tunnelbanelinjerna (dvs nr 4, 5, 6). Tågen 4 och 5 har så kallade ”expresståg” i Manhattan medan 6:an kör expresståg inne i Bronx. Expresståg innebär att tågen enbart stannar på vissa stjärnstationer (detta sparar massor av tid!). Tittar man på en karta på NY:s tunnelbana så är de svarta prickarna längs linjerna de vanliga stoppen medan de vita är sk. ”expresstationer” där både express- och lokaltåg stannar. För att göra sitt liv lite enklare så kan det vara skönt att bo nära någon av expresstationerna.


Områden

  • Nära: Södra Bronx (ska vara ganska OK, har dock aldrig varit där själv), Nedre delen av Harlem (Från gata 125 och neråt. Tyckte personligen att det var lite för oskön och osäker stämning där men vet att många KI-studenter har bott där tidigare).
  • Längre bort: Upper East/West Side (Fint men DYRT), East Village (Dyrt, men ”på rätt sida av stan”. Superhärligt område. Är som Södermalm men snäppet bättre. Ligger dessutom nära till Brooklyn vilket är kul! Nära till allt utom Bronx…), West Village (Dyrt!), Chinatown (Lite billigare, ej varit där så mycket och kan därför ej ge särskilda tips), NOLITA mm

Studier allmänt

Utbildningssystemet i USA skiljer sig från det svenska, inte minst då de har de obligatoriska 4 års collagestudierna innan man får börja studera på universitet. Man måste alltså läsa 4 års studier (inom valfria ämnen) innan man får söka till universitetsstudier. Dock är själva läkarutbildningen kortare än här i Sverige då de läser in hela programmet på 4 år, men med få och korta lov (till skillnad från våra 3 månaders sommarlov mm). Annars är det relativt likt. De ”kurser” som vi som utbytesstudenter får gå är sk. ”electives”. Dessa är fördjupningskurser i slutet av läkarutbildningen vars syfte är att låta studenterna få en bättre inblick i ett särskilt område av intresse. Kurserna är därför egentligen inte så mycket ”kurser” utan snarast mer som kliniska placeringar vilket förstås har både för och nackdelar.

 

En stor skillnad gällande just läkarprogrammet är att de har ett mer holistiskt synsätt jämför med hur programmet är utformat här på KI. De amerikanska studenterna är således bättre på att snabbt tänka diffdiagnostiskt och brett. De är dessutom bättre på att svara spontant och ställa frågor då det snarast är vad som förväntas av en. Är man som vi är vana vid att vara här i Sverige, dvs tyst och svarar först på direkt fråga, så anses man vara ganska passiv och ointresserad. I USA förväntas man ta plats och aktivt söka sig till nya utmaningar och erfarenheter vilket man som svensk kan vara ganska ovan vid att göra.

 

Relationen mellan läkarna/handledarna och studenterna är relativt lik den i Sverige. Vissa läkare är väldigt jordnära och tycker om att skämta och skoja med en medan andra föredrar en mer professionell relation. Ett tips är att alltid börja med att benämna handledarna med Dr/Professor X och ha ett mer formellt förhållningssätt och därefter släppa på det om man märker av att handledaren är mer åt det jordnära hållet. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Det här är ett utbyte under termin 11 och man tillgodoräknar sig totalt 12hp (6hp per 4-veckorskurs i USA). De kurser jag läste var Pediatric Radiology och Ultrasound Radiology. Det man redan från start måste vara inställd på är att detta inte är SVK:er som man är van vid att de är i Sverige. Detta är enbart kliniska placeringar i områden där man väntas ha ett särskilt intresse. ”Kurserna” vill därför ofta att man gör något sorts forskningsprojekt alternativt lägger väldigt många timmar på att på att vara på kliniken. Ett litet undantag från detta kan vara radiologikurser då de är något lugnare. Man behöver inte spendera lika mycket tid på kliniken och man är relativt fri att lägga upp sin egen kursplan. I mitt fall passade jag t.ex. på att fråga om jag fick delta i de amerikanska studenternas radiologiundervisning vilket visade sig vara både kul och givande.

 

C501 Pediatric Radiology (Jacobi Hospital)

Under denna placering går man med en väldig gammal och mysig läkare som arbetat som pediatrisk radiologi i evigheters evigheter. Han kan alltså precis allt om pediatrisk radiolgi. Jag halkade faktiskt mest in på denna kurs då min initiala kurs som jag sökt (Pediatric Neurology) visade sig ligga på ett sjukhus som skulle bli alldeles för krångligt för mig att åka till. Kursen i sig är inte särskilt givande då man inte får göra så mycket mer än att sitta med och titta på. För att lära sig saker här gäller det att vara väldigt företagsam och ta för sig, fråga mycket och be om att vara med på olika undersökningar mm. Som nämnt ovan så bad jag t.ex. om att få vara med på radiologiundervisningen för de amerikanska läkarstudenterna (vilken bestod av föreläsningar i 2 veckor mitt under kursen). Dessa föreläsningar var de bästa radiologiföreläsningar jag varit på. Många av läkarna på denna klinik är väldigt stora och kända personer inom radiologi och man får således undervisning i toppklass och lär sig att tolka bilder på ett snabbt och effektivt sätt. Starkt rekommenderat!

 

C511 Ultrasound Radiology (Montefiore Hospital)

Denna placering var mer uppstyrd än den förra. Det finns väldigt engagerade läkare här och man lär sig massor. Man får sitta med och tolka alla möjliga sorters ultraljud och läkarna tar sig verkligen tiden att förklara bilderna och patofysiologin bakom det man ser. Jag måste erkänna att denna kurs överträffade mina förväntningar på långa vägar. Då man är på plats i 4 veckors tid så fick man dessutom en chans att rotera och besöka de andra radiologiavdelningarna om man kände för det. Det finns massor med utrymme för att lära sig en hel del inom radiologi på denna kurs om man vill. Man fick dessutom chansen att åka till Weiler Hospital som är ett mindre sjukhus där man fick vara med och skanna patienterna och på så sätt få en bättre känsla för hur ultraljudsapparaten fungerande. Högst rekommenderad kurs.

Språk och kultur

Språkmässigt är det inga problem och kulturen är relativt lik Stockholm i form av att det är en klassisk storstadskultur. Dock är klimatet mycket hårdare i NY och staden är väldigt individualistiskt. Det är nog den största kulturkrocken jag upplevde. Annars känns det faktiskt inte som att man är ”utomlands” förutom att man förstås pratar engelska istället för svenska och är omgiven av tusentals människor och höga byggnader, var man än går. 

Fritid och sociala aktivteter

Det finns förstås massor att göra i en stad som New York. Fantasin är verkligen allt som sätter gränserna, och prislappen förstås. Med det sagt så behöver inte allt kosta pengar men det mesta gör tyvärr det. Det kan därför vara bra att räkna med en stor budget då man gör av mer än man kan tro bara på att leva ”basalt”, för att lyxa till det och göra lite extra saker vid sidan om så kan man därför spräcka budgeten snabbt om man inte planerat för det i förväg.

 

Tyvärr så arrangerar skolan inga sociala aktiviteter för utbytesstudenterna. Man får som sagt inte ens en karta av campus när man börjar. Så på så sätt så kan det här utbytet bli ganska osocialt om man inte har någon med sig eller ser till att träffa folk utanför kliniken.

 

För att maxa ens New York upplevelse rekommenderar jag att man läser bloggar, köper nån bra guidebok eller bara använder sig av nån bra app (ex. Foursquare) för att få tips om vad man ska se/göra. Staden är annars ganska massiv och det skadar inte att få lite tips om vad man bör prioritera och se. Mina favoritställen var Central Park, The Met, Brooklyn (Williamsburgh), Brooklyn Bridge, Brooklyn Park, SOHO, East Village och en tur upp till toppen av Rockefeller. 

Sammanfattning

Det är viktigt att vara förberedd på vad detta utbyte innebär. Det är inte ett utbyte till NY utan ett utbyte till Bronx, vilket förstås har både fördelar och nackdelar. Är man medveten om det och medveten om upplägget av kurserna så kan man nog ha det väldigt bra på utbytet och lära sig en hel del. Dock ska man inte förvänta sig något stöd från varken värdsuniversitetet eller från kliniken. Man får dra i alla trådar själv och saker går inte alltid som de ska. Men man blir en erfarenhet rikare och precis som med allt annat i livet så har man nytta av alla mot- och framgångar.

 

Är man ute efter ett skönt, relativt enkelt och roligt utbyte till NY så är detta kanske inte att rekommendera. En semester här är nog roligare i så fall. Motivationen till detta utbyte bör verkligen vara kurserna och kursinnehållet, annars blir man ganska besviken. Och man bör i största möjliga mån försöka kontakta kursen i förväg och fråga mer specifikt om upplägget då de flesta kurser ej är ”kurser” utan bara ”placeringar” där man allt för ofta ”bortprioriteras” som utbytesstudent.