Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Paris Descartes (Paris 5)
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 15/16

Innan avresa

Hej!
Under grundskolan och gymnasiet studerade jag franska. Det kändes ofta som att det bara var teori med grammatik och man inte fick praktisera språket som man önskade. När jag sedan fick veta att jag blev antagen att åka till Paris såg jag det som en möjlighet att kunna få nytta av franskan man pluggade för flera år sedan. Jag sökte utbyte för att jag alltid velat testa hur det känns att bo i ett annat land och testa på något nytt. Efter ett ha tagit del av all information och fått veta att vi får skriva tentorna där nere och man inte hamnar efter kändes det bekvämt att åka och inte behöva tänka på skolan hemma i Sverige. 

Det gick bra att söka och processen var ganska smidig. Runt augusti månad fick vi veta vilket land vi blev tildelade och kunde planera för att söka boende. Den officiella antagningen från franska universitetet fick man efter några månader med besked om vilket datum jag skulle vara på plats i skolan. Det antagningsbeskedet är bra att använda som bilaga när CSN ansökan görs. Man kunde då boka flyg i god tid innan det blev för dyrt. 

Ankomst och registrering

Man skulle vara på plats i skolan på en måndag och mer information än så fick man inte. Jag åkte ner torsdagen innan och fick tillträde till mitt rum på lördagen för att kunna flytta in i god tid tänkte jag. På måndagen kom jag till skolan och fick veta att mina klinikdagar på sjukhuset var torsdagar och fredagar. Den informationen fick inte jag innan så fråga på för att få veta vilka klinikdagar ni har så man kan slippa att åka ner så mycket innan som jag gjorde. Jag fick även veta att på måndagar hade jag parodontologi kurs på universitetet. 

När jag kom till sjukhuset på torsdagen fick jag information om var jag kunde ta klinikkläder, var mitt omklädningsrum låg och man bör ta med sig ett lås. Jag blev tilldelad en fadder som var engelsktalande. Hon läste ST programmet och förväntade sig att jag skulle assa henne mest. Som tur var hade utbytesstudenten som kom till Sverige talat med en av sina vänner som var på samma sjukhus som mig och hon tog också hand om mig. Hon hjälpte mig att boka in patienter, hur man skriver listan som man ger till sterilen med alla instrument man vill ha och allt annat som kom upp. Utöver det var det inte mycket mer av en fadderorganisation utan man fick gå runt och fråga för att lära sig. De flesta pratade franska och nästan alla patienter talade endast franska så det är bra att ha en grund när man åker. Jag lärde mig med tiden men det var lite tufft i början att komma in i talet och alla tandläkartermer. 

Ekonomi

Som erasmusstudenter får man ca 10000kr och sedan ytterligare 2000kr per månad från sjukhuset man jobbar på. Ett tips är att ta med en specifikation på sin kontoinformation och ge till administrationen på sjukhuset man jobbar på så får man pengarna in på sitt svenska konto direkt. Det går bra att ha ett svenskt konto för det, ett franskt behövs inte även om studievägledaren säger det. Man kunde även söka olika stipendium som skolan tipsar om. 

Det är dyrt i Paris och jag hade tur som fick boende i Cite där hyran var ca 4500kr. Det krävs att man jobbat extra och sparat pengar för att ha råd med allt där. Det var inte dyrt att handla och priserna att äta ute i det kvarteret jag bodde i och i övrigt utanför centrala Paris är billigare än mitt i centrum där det är dyrare. Dessutom behövde man köpa navigo som är ett månadskort för all kollektivtrafik. Det gäller i alla 5 zoner i Paris och kostade 70euro. Man kunde endast köpa studentkort för 1 år men i den peng som man får från skolan ingår ersättning för navigo kostnaden då jag endast köpte 1mån kort. Det är viktigt att man har underlag från sitt boende med adress angiven annars kan man inte skapa ett navigo kort. Månadskortet gäller från den 1a till sista dagen i månaden så det är inte som i Sverige att man kan köpa kortet den 8e och det gäller till den 8e månaden därpå. 

I cite hade den en lunchrestaurang där man kunde äta förrätt, varmrätt och dessert för ca 3 euro, så det var billigt. Man ordnade studentkortet på universitetet första dagen och fick det ca 1 vecka senare. Det fanns även fler studentrabatter runt om i staden man kunde utnyttja. 

Boende

Efter antagningsbeskedet i augusti sökte jag direkt till Cite Universitarie som är ett campus centralt i Paris med studenthem för studenter från hela världen. Jag ansökte till Svenska studenthemmet som senare meddelade att det var fullt under perioden jag skulle åka. Men man ska vara på de och fråga om de kunde kontakta något annat studenthem för att hyra ett rum där. Jag blev placerad i huset MINA som låg nära svenska huset där jag träffade studenter från hela världen. Det var rena nyrenoverade rum med eget badrum i rummet och hyran var 485 Euro. Det fanns gemensamt kök på varje våning där man kunde laga mat. Efter att ha hälsat på vänner i Svenska huset var jag tacksam att jag blev placerad i MINA för det var mycket fräschare. Innan jag fick veta att jag fick boende där letade jag lägenhet i Paris men det är mycket dyrt, minst 10 000kr för en etta. Jag sökte via Airbnb och andra studentsidor.  

Efter att ha mottagit det officiella beslutet kan man maila och fråga vilket sjukhus man blivit placerad i, då det finns 4 st i Paris och de ligger inte nära varandra. Då är det enklare att söka bostad i anslutning till sjukhuset. Jag var placerad på sjukhus Charles Foix hopital som låg ca 35 min hemifrån mig. Universitetet låg ca 15 min hemifrån mig så jag bodde väldigt bra. När man letar lägenhet kan man använda sig av deras kollektivtrafiks hemsida som är transilien.com eller ratp.fr. De finns även som appar, SNCF och RATP, att ladda ner så man enkelt kan kolla närmaste resväg och alternativa resvägar. 


Studier allmänt

På sjukhuset hade alla sitt eget bås och om man behövde lärarhjälp fick man gå runt på kliniken och vänta i kö utanför det bås läraren befann sin i. Så det blev mycket promenerande och att stå längre tid under skoldagarna så ha bekväma skor. Efter varje patient skulle ma skriva i sin loggbok och få lärarens signatur då det används som underlag när rektorn på sjukhuset skriver sin fullständiga kliniska bedömning innan man avslutar utbytet. Det är även bra för sedan kan man enkelt använda loggboken som underlag till Karolinska för tillgodoräknande av kurserna. 

Man märker av hierarkin mellan studenter, ST studenter och lärare. Benämn alltid lärare med vous och tala artigt. De är inte lika strikta med hygien som i Sverige. I början blev det en del assisterande för att lära sig hur allt runt omkring fungerade men man kunde börja ta egna patienter så fort man kände sig bekväm. Man fick vanligtvis patienter från akuten och började behandla de efter det. Lärarna var positiva till att låta mig behandla patienter när de fått ett gott intryck. 

På måndagar gick jag på kurs i Parodontologi där det ibland var praktiskt och vid andra tillfällen föreläsningar. De här lektionerna brukade vara i ca 4h i sträck så det underlättade att vi redan läst parod kursen för det var enklare att hänga med då men efter ett par timmar med att höra en föreläsning på franska var det inte enkelt att hålla uppe koncentrationen. 

Under all tid jag inte gick skolan försökte jag njuta av staden, umgås med nya människor och plugga inför tentorna i Sverige. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Det var en hel den praktik och man kunde även vara där mer tid än man var schemalagd om det fanns tomma bås att boka in. Jag blev bra vän med en student som jag var med varje tisdag när hon hade pedodonti. De behandlade ca 6 barnpatienter under en förmiddag mellan kl 9-14 med lustgas för att lugna ner barnen. De hade mycket stort behandlingsbehov och i början var det chockerande. Det var vanligt med små barn som kom in med karies i alla tänder, de åt godis varje dag och föräldrarna borstade inte deras tänder. Jag fick extrahera, laga, göra pulpektomier och sätta prefebracerade metallkronor på de primära tänderna efter det. Det var väldigt lärorikt. 

Det fanns även mycket kirurgi där man kunde extrahera tänder. Protetiken tog mycket lång tid och studenterna gjorde hur mycket som helst av arbetet själva på labbet i skolan när det kom till proteser. Systemet var mycket annorlunda jämfört med hur vi gör. Jag var med och följde när en vän gjorde en HÖK till en patient och det tog flera månader där i skolan. Patienterna få vänta i stolen ca 4h så som vi har det i Sverige. 

Språk och kultur

Det är bra att språkkravet finns för man behöver verkligen den grunden när man åker ner. Sedan lär man sig mer och mer med tiden och efter en månaden klarade jag mig helt okej med patienter och på stan. I slutet kändes det bra och det är kul att klara sig på ett nytt språk och att man lärde sig så mycket som man gjorde. Men det var tufft i början och det kändes som att man aldrig fick ett break. Men alla var jättetrevliga och om du försökte prata franska gjorde de ofta sitt bästa för att lära dig mer och hjälpa till. 

Det fanns även franska kurser man kunde gå om man var intresserad av det berättade skolan. 

Fritid och sociala aktivteter

Jag lärde känna massa vänner för att jag bodde i Cite. Vi var alla i samma situation så alla var öppna och trevliga till att lära känna nya personer. En kväll i veckan var folk får de andra husen i Cite också inbjudna till en lokal där för att umgås och så man lärde känna folk från hela Cite. Det fanns även ett gym  och simbassäng i Internationella huset som man kunde köpa månadskort till. Precis utanför låg parc Montsouris med en sjö där det var jättemysigt. Man kunde promenera, jogga och umgås där.

Det är en central stad i Europa så man kunde ta tåg till Bryssel, Amsterdam, Marseille och massa andra fina platser i Europa. Biljetter köpte vi på thalys.com.

Sammanfattning

Innan utbytet kände man sig stressad med kurskrav, tentor och allt man trodde man hade att göra. Tänk på att vi har ett år till när vi kommer hem och kurskraven finns kvar då också så man behöver inte stressa så mycket. Jag planerade i god tid och ett tips är att ha gjort en endo, krona och protes så man vet lite vad man sysslar med där nere också. Man känner sig bekväm då och kan enklare jämföra hur de och vi gör plus att man kan svara på deras frågor om vi exempel gör annorlunda eller har några andra tips. 

Jag är jätte tacksam och ser utbytet som en positiv erfarenhet. Att ha lärt mig så mycket franska är jag evigt tacksam för och tror inte att jag hade gjort det under en annan tidpunkt senare i livet. Det var så skönt att komma bort från skolan för det började kännas som att alla dagar blev varandra lika och man ville ha något mer. Att ha laddat upp batterierna på ett helt annat sätt och nu är det bara 1 år kvar. Jag tipsar alla verkligen att åka och testa på utbyte!