Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Vanessa Mankowitz
E-postadress: vanessa.mankowitz@gmail.com

Innan avresa

Jag har alltid vetat vad jag velat med mitt liv. Det var en självklarhet för mig att se till att jag kunde komma in på tadläkarprogrammet på ki och det var självklart för mig att tacka ja då jag blev antagen. 
Det jag dock inte hann med var att utforska världen och få lite erfarenheter och nya perspektiv på livet. 
När jag senare fick veta att möjlighet för utbytes studier fanns var det även nu självklart för mig att göra allt för att få åka. 
Jag gick med i internationella utskottet i OF för att kunna påverka så mycket som möjligt innan jag själv skulle få möjlighet att ansöka för utbytestudier. 

När termin 8 närmade sig blev jag dock lite osäker. Lärare och andra studenter pratade mycket om de många kurskrav som finns och som ev inte skulle hinnas med ifall man åkte iväg. Efter mpnga om och men bestämde jag mig dock för att tacka ja till min plats i Portugal, Lissabon. Jag insåg att de erfarenheter jag skulle få var värda den extra tid jag ev skulle behöva lägga på att klara kurskraven termin 9.

Att skriva ansökan för utbytestudier var något jag lade mycket tid på, detta kändes mycket viktigt då jag var fast besluten om att jag skulle få åka iväg. 
Jag fick plats i Lissabon, det var från början inte mitt förstahands val men när jag insåg att jag skulle få se ett nytt land och en ny kultur kändes allt super bra. 

Innan vi åkte fick vi mycket info och vi hade många möten, jag rekommenderar starkt att man går på dessa möten så att man inte missar någon viktig sak. 
Det blir mycket lättare att samla all info om man går på info mötena som erbjuds och det var verkligen värt tiden eftersom att det var allämnt stressigt innan vi åkte med masa plugg inför de många tentorna vi hade. 

Ett tips är också att vara ute i god tid med boende och flyg. Flygresan kan vara väldigt dyr men om man köper den långt innan avfärd kan man lyckas hitta helt okej priser. Detta gäller även för boende. Ankomst och registrering

Man behöver egentligen int svara på plats så långt innan kursstart men det kan vara skönt att vara där 3-4 dagar innan för att bo in sig och för att lära känna staden. Dessutom kan det vara skönt att få kontakt med erasmus kontoret som erbjuder mycket hjälp och mycket annat roligt.

Dagarna innan vi åkte till Lissabon var väldigt stressiga då vi hade tenta period med bal vux tentan precis innan vi åkte. därför var det bra att vi förberett mycket i god tid.

från flygplatsen i Lissabon tog vi en taxi (det är väldigt billigt i Lissabon) flygplatsen ligger jätte nära city och det tog oss bara 10 minuter att komma till lägenheten vi skulle bo i kommande 3 månader. 

Vi köpte under våra första dagar ett månadskort för att kunna åka metro, det kostade 36 euro för en månad men bra att veta är att det tog 1-2 dagar att göra kortet och då behövde man betala en extra kostnad för att få det så snabbt.När vi kom till universitetet fick vi ingen intro k urs. vi kastades i stort sett rakt in i arbetet på kliniken. Det kan vara bra att från början visa sitt intresse och visa att man verkligen vill jobba. Det är nämligen inte lärarna som ger ut patienterna utan det är studenterna som tar hand om oss och man får jobba på deras patienter.


I skolan fick vi även ett skåp, vi var då tvungna att betala 5 euro i deposition som vi sedan skulle få tillbaka. 

Något som kan vara bra att ordna så fort som möjligt är ett portugisiskt simkort till mobilen vilket underlättar kontakten mellan dem du är på utbytet med samt med de portugisiska studenterna.


De portugisiska sudenterna var otroligt vänliga och hjälpsamma och tack vare dem blev vår vistelse på universitetet mycket trevlig och lärorik.

Ekonomi

Att åka på utbyte är väldigt dyrt, trotts att det är billigt att leva och äta i portugal gick det åt en hel del pengar. ett tips är därför att spara mycket innan avresa. Dessutom får man ett stipendie från erasmus vilket hjälpte mycket. Man får 7000 kr innan avresa och sedan ytterligare en summa när man är  hemma igen. Ett tips är att man söker fler stipendiat det finns en hel del och vissa informerade ki om. 


Boende

Vi letade länge efter bostad. I portgual har man inte samma standard som i sverige så att hitta en hyfsat fräsch lägenhet att bo i var inte enkelt. Dessutom var vi tre tjejer som alla ville ha ett eget rum. Vi hittade vår lägenhet på airbnb och vi hade jätte tur med lägenheten, den var färsch, vår landlord var väldigt hjälpsam och lägenheten låg nära skolan.

Jag rekommenderar att man letar lägenhet nära gula linjen då det blir enklast att ta sig till skolan med metron. Områden att leta lägenhet i är entrecampos, saldanha, campo pequeno. Alla dessa områden ligger nära skolan och nära staden.Vi bode i quinta das conchas som var ett väldigt trevligt område 10 minuter från skolan med metron men ganska lång från stan. Det tog för oss 30 minuter att promenera till skolan vilket kändes som rena lyxen eftersom att vi är vanan vid långa restider hemma i stockholm.
vi betalade 9000/ månad vilket inte var billigt men värt pengarna då vi fick en mycket fräch lägenhet i ett bra område. 


Studier allmänt

Vi var på universidade de lisboa där tandläkarutbildningen är mycket lika den vi får hemma i sockholm. Det portugisiska upplägget är dock lite annorlunda från hur vi har det. Utbildningen pågår i 5 år varav de tre första mestadels är teoretiska medan de två sista mestadels består av klinik. Vi fick jobba tillsammans med de studenter som gick år 5 vilket var bra då vi låg på ungefär samma nivå som dem. Det var dock så att dem var mycket duktiga inom vissa områden som vi inte hunnit gå igenom medan vi hade mer kunskap inom andra områden som dem inte hunnit lära sig lika mycket om.

På kliniken har man inte ansvar om en patient från beh start till slut utan man behandlar olika patienter inom olika ämnen. Detta till skillnad från hur vi jobbar hemma i Stockholm. man har alltså ett uppdelat schema och behandlar olika patienter efter det. tex hade man endo på fm och Parodontit Em på torsdagar och kunde bara behandla patientens efter detta schema. schemat ser alltså lika dant ut varje vecka. 

Många patienter kunde inte engelska men den partner man jobbade med kunde oftast översätta allt så detta var inget större problem. Dessutom skulle alla daganteckningar skrivas på portugisiska men detta hjälpte även den portugisiska studenten till med. Viktigt att tänka på är att de portugisiska studenterna får betyg på allt dem gör, och att det är en annan hierarki på skolan i lisabon än vad vi är vana vid i skolan här i stcokholm. Det är viktigt att tilltala lärarna med doktor och sedan deras namn eller efternamn.  Detta gjord att de portugisiska studenterna ofta var stressade vilket ibland påverkade samarbetet.

Det var ganska svårt att få patienter eftersom att lärarna i skolan inte hade koll på vilka vi var eller vad vi skulle göra. det var studenterna som tog hand om oss och därför var det beroende på hur studenten var som man fick jobba mycket eller lite. därför är det viktigt att man inte kommer till Lissabon med inställningen att få alla kurskrav godkända utan snarare med en inställning som kanske är mer inriktad på att få se nya saker och lära sig nya sätt att göra behandlingar på osv. viktigt är dock att man innan man åker ser till att ha koll på vad man kan eller inte kan tillgodoräkna sig.  

Man bör även tänka på att portugal ännu är väldigt fattigt och detta gäller även skolan. Därför finns inte alltid rätt instrument eller material vilket gör att man måste lösa behandlingen på nya sätt eller med instrument som egentligen är till för annan behandling. Detta var dock mycket lärorikt och man lärde sig tänka utanför boxen.Brist på material gäller även handskar och handsprit. Man använder inte handsprit på skolan och därför kan det vara bra att ta med eget. Dessutom använder man endast latexhandskar så om man vet att man är känslig mot det så kan det vara bra att ta med egna handskar. 
Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Karies/fyllningsterapi - Dentistry 

 

Under dessa pass fick vi arbeta mest. Det var väldigt lärorikt och man fick lära sig att arebeta med det som fanns. Alla instrument som vi är vana vid att ha vid fyllningsterapi fanns inte så man fick använda fantasin och lösa allt så gott det gick. 

Mn använde även amalgam vilket var lite intressant att se eftersom att vi inte längre använder det i Sverige.

lärarna under detta pass ar väldigt trevliga och ville att vi skulle få arbeta så mycket som möjligt och hjälpte alltid till ifall man undrade något. 

Viktigt att komma ihåg är dock att visa studenten man jobbar med att man vill och faktiskt får arbeta. 

 


Avtagbar protetik-Removable prosthodontics 

I Portugal finns många som behöver proteser. studenterna från portugal hade därför haft många sådana patienter och hade därför mycket erfarenhet i detta ämne. Därför var det väldigt intressant att gå på avtagbar protetisk passen. Dessutom var lärarna på dessa pass väldigt insatta och visade stort intresse för både patienterna och oss som utbytes studenter. 

Något som också var intressant var att det var tandtekniker studenter på skolan som gjorde proteserna. Därför kunde man diskutera och komma fram till bästa möjliga  konstruktioner tillsammans med den tandtekniker som skulle göra protesen.

Det som kanske var lite synd var dock att vi inte fick egna patienter att jobba på utan man delade med den portugisiska studenten.


Pedodonti- Pedodontics


Pedodonti passen var intressanta. man arbetar i portugal inte alls osm vi gör i sverige. Man använder tex alltid kofferdam och man har i stort sett inget profylax upplägg. 

Dessutom har barnen som kommer till skolan generellt mycket dåligt munstatus vilket kan vara bra att veta inann man kommer dit. Patienterna som kommer till ped avdelningen kommer för det mesta från barnhem och har det ofta väldigt jobbigt. 

något som man också bör veta är att man rengör barnens tänder med EMS och detta trotts att dem inte har tandsten. 

Man tänker alltså inte allts på vad som är bäst och minst smärtsamt för barnen vilket för mig blev ganska jobbigt och det påverkade mig gaska mycket då barn med över 10 aktiva karies angrepp kom in för us gång på gång. 

 

 

OSK- Occlusion 


Då jag tycker om oks väldigt mycket tyckte jag även att oks i Portugal var roligt. Man fick hör vara delaktig i undersökning och i att sätta diagnos. Jag hade tur och fick bara engelsk talande patienter vilket underlättade väldigt mycket. Man hade dock inte så många oks pass pga att det endast var varannan vecka, vilket var lite synd.

 


 Kirurgi - Surgery

 

Surgery var super roligt. det fanns väldigt många patienter och man jobbade varannan gång och assisterade resterande. Man fick se väldigt mycket och om man har tur får man göra Biopsi. Jag fick även op exa en ök 8a vilket var mycket intressant.

Viktigt att tänka på är att man har andra rutiner tex att patienterna alltid får skölja munnen med khx innan man börjar med ingreppet och att man i stort sett alltid sätter sutturer trotts att vi i Sverige hade ansett det onödigt. 

 


 

Fast protetik - Fixed prosthodontic

Då det inte fanns många patienter för fast protetik fick jag aldrig någon egen patient att arbeta på. Jag assisterade bara när min partner hade patient men det var en väldigt lärorik och rolig kurs ändå. Lärarna var väldigt trevliga och ville alltid att man skulle lära sig något nytt vilket var riktigt roligt.

 

Ortodonti - Orthodontics 

 

Ort passen var endast varannan vecka och man delade 1 patient på tre studenter. Därför fick vi varken göra eller se särskilt mycket. 

 

Endodonti - Endodontics 

Endo var väldigt specielltDem arbetade inte alls som vi lärt oss varken med samma teknik eller med den aseptisk som vi har lärt oss är så viktig.

det blev därför en chock för oss när vi kom för vårt första endo pass. 

Trotts att vi var på om att få egna patienter då vi ville få en molar att kunna tillgodoräkna oss fick vi inte egna patienter förrän sista månaden. När jag väl fått en patient visade det sig att jag inte kunde behandla klart denna pga att rätt instrument inte fanns på kliniken. Jag han då inte få en ny patient som jag kunde behandla och kom därför hem utan något att kunna tillgodoräkna mig. 

Därför är det viktigt att börja prata om detta med lärarna och studenterna redan från början.


Parodontologi - Periodontology

Parod var ganska basic, det handlade om att göra mib på patienterna. Denna kurs var nog den som var minst givande och lärarna här var ganska stränga och ointresserade av oss utbytesstudenter .


Språk och kultur

Eftersom att portugiserna generellt kan en del engelskas var det för det mesta inga problem med språket. Dock var det vanligt att studenterna kunde bättre engelska än lärarna och ibland fick studenterna agera tolk. Detta gällde även då vi hade patienter som inte kunde engelska och därför blev det aldrig några problem.  Vi lärde oss att säga vissa fraser som tex ¨öppna munnen lite mer ¨ eller ¨gör det ont'' 

Jag tycker personligen inte att det behövdes en språk kurs men det kan ju alltid vara roligt att lära sig ett nytt språk men då kanske det är bra att läsa på/ gå en kurs innan man åker till Portugal för att lättare kunna snappa upp språket när man väl är där. 


Kulturen i Portugal är annorlunda från den vi har i Sverige. Det är väldigt avslappnat och man behöver inte alltid vara exakt i tid. Dessutom hälsar man inte på folk med en handskakning utan man kind pussar varandra, detta gäller även när man hälsar på vissa patienter vilket kan vara bra att vara beredd på. 


Fritid och sociala aktivteter

Studenterna på universitetet tog väldigt fint hand om oss. Dem tog oss till roliga restauranger, vackra platser, roliga bareror och trevliga fester. 
Bra är också att besöka erasmus  kontoret i bairro alto där man kan få tips på allt möjilgt. 
LIssabon är väldigt vackert och man bör dörfär ta sig tiden att utforska staden ordentligt. Dessutom finns det trevliga områden utanför lissabon som är värda ett besök. tex Caiscais som är en finare semesterort och Sintra där det finns gamla slott och andra vackra byggnader. området Bleme var mitt favorit område, det ligger precis vid vattnet och det finns vackra byggnader och goda bakelser, det är ett super mysigt område och definitivt värt ett besök.
Det finns även en fest anordnad av studenterna som pågår i 3 dagar nere i algarve som är jätte trevlig att följa med på. 
Dessutom anordnas fler fester precis som dem vi brukar ha med of. 
Jag köpte mig ett gym kort på Pump fitness vilket var väldigt bra. Det var ungefär som att träna på sats och kostade 650kr för tre månader då det fanns student rabatt. 
Om man är intresserad av stränderoch surfing finns det en strand som heter costa caprica endast 20-30 minuters buss resa från city.
Tips:
Resturanger: el chevicheria, el clandestino, hamburgarria da bairro, honorato, el mercado
Shopping: Bairro alto, columbo, el corte ingles
Handla mat: el corte ingles, pingo doce, mini preco,
Barer/klubbar: cinco, lyx, main, Urban beach


Sammanfattning

MIn termin i Portugal var otroligt givande och rolig. Jag utvecklades som person och tandläkarstudent och jag lärde mig att lösa nya problem på nya sätt. Jag fick dessutom en välbehövlig paus från de vanliga rutinerna hemma och i skolan vilket kändes nödvändigt efter en jobbig period med många tentor och mycket plugg. Jag har nu fått ny energi och känner mig positiv inför kommande två terminer på ki, 
Jag har också fått förståelse för hur bra vi har det i skolan med hygien och material osv. Jag kommer nog att uppskatta allt så mycket mer nu när jag vet hur andra har det.

Att åka till Portugal var det bästa jag kunde göra och trotts att jag missat en del hemma så känner jag mig inte alls stressad utan snarare glad och sugen på att få saker och ting gjort.
Det ska bli roligt att komma tillbaka till Ki och till alla kursare och lärare på skolan med ny energi och nya erfarenheter. 

Jag är också tacksam för alla nya vänner jag fått, jag bodde tillsammans med två fantastiskt härliga tjejer och vår tid tillsammans i Portugal var fantastisk!