Reserapport - KI-student
Lärosäte: FH Campus Wien
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Emma Nilsson
E-postadress: emma_112@hotmail.se

Innan avresa

Jag valde att ansöka om utbytesstudier för att jag ville se något nytt. Jag var intresserad av att se hur mitt framtida yrke ser ut i ett annat land, men även hur livet ser ut i ett annat land. Jag tyckte att det var dags att göra något annorlunda och få nya erfarenheter och kunskaper, samt möta nya människor och kulturer.


För biomedicinska analytikerprogrammet inriktning klinisk fysiologi fick vi välja mellan Lissabon eller Wien. Jag valde att åka till Wien, Österrike, både för att det kändes som att det inte var så himla annorlunda från Stockholm och även för att jag aldrig varit där och det verkade vara en fin stad. 


Vi fick mycket information om utbytesstudier från KI redan under termin 2. Jag tycker även att KI erbjuder mycket hjälp om man har frågor eller funderingar. Det finns även bra möjligheter att prata med studenter som åkt tidigare terminer som kan ge tips och svara på frågor. När jag ansökt till universitetet i Wien fick jag mycket och bra information från dem också. De har varit väldigt hjälpsamma.

Från partneruniversitetet i Wien fick jag information om att ett vaccinationsintyg behövdes. Av studenthälsan fick jag veta att detta ordnades via Cityakuten.

Ankomst och registrering

Jag var på plats i Wien två dagar innan min praktik började. För det första hade jag praktik i Stockholm fram till och med dagen innan jag åkte till Wien. För det andra ville jag ha några dagar att landa i det nya landet, med boende och så vidare. Dessutom visste jag att i princip alla affärer inklusive mataffärer är stängda på söndagar så jag ville kunna inhandla mat etc innan allt började. 

När man kommer till Österrike måste man registrera sig för att inte vistas i landet olagligt. Detta ska göras hos ett kommunhus som finns i varje distrikt. Detta är gratis och det enda man behöver är en underskrift från sin hyresvärd. Innan man lämnar landet måste man sedan avregistrera sig, vilket också är gratis.

Jag hade under hela processen väldigt bra kontakt med ansvariga i Wien. Vid ansökan till universitetet kunde man välja om man ville ha en buddy, vilket jag ville för att åtminstone ha en vän att vända sig till. På grund av olika antal inresande studenter och buddies fick jag två stycken, varav ena var snäll och hämtade mig på flygplatsen när jag landade. Hon visade mig till mitt boende och när jag lämnat min packning visade hon mig vägen till sjukhuset där jag skulle ha min praktik.

Under min första vecka i Wien blev jag inbjuden till ett möte med ansvariga på FH Campus Wien tillsammans med andra internationella studenter som studerar samma program i Portugal och Belgien. Vi fick en chans att lära känna varandra och österrikiska studenter som tänkt åka på utbyte.

Ekonomi

Jag skulle säga att kostnadsläget i Wien är ungefär samma som i Sverige. En del saker är billigare i Österrike än i Sverige, men det är i stort sett lika. Jag har inte samma utgifter här hemma så jag har inte jättebra koll på hur mycket det skulle ha kostat att bo här i två månader jämfört med vad det kostade i Wien. Wiens motsvarighet till SL-kort var betydligt billigare än i Stockholm, ett månadskort kostade ungefär hälften så mycket som här.

Jag köpte ett österrikiskt simkort till mobilen dagen jag kom dit, men jag förstod aldrig hur det fungerade. Jag fyllde på pengar på simkortet några gånger, men jag kommer inte ihåg hur mycket det blev totalt. Detta går antagligen att spara en del pengar på. Ett tips är att fråga exempelvis sin buddy eller annan lokalbefolkning som kanske kan hjälpa till.

Alla studenter på FH Campus Wien var tvungna att betala en avgift på ca 19 euro för att få tillgång till sitt studentkort.

Mitt boende var inte jättebilligt eftersom att jag bodde ensam, men om man vill spara på pengarna är ett tips att bo tillsammans med andra. Dessutom kostade det att tvätta kläder. Jag köpte ett tvättkort som jag fyllde med pengar och använde i tvättrummet.

Jag hade planerat att ta med matlåda till praktiken för att på så sätt spara pengar, men lunchen på sjukhuset jag var på var väldigt billig! Första dagen fick jag betala 15 euro för att få tillgång till matkortet, dessa pengar fick jag tillbaka när jag lämnade tillbaka kortet innan jag åkte hem. Därefter lade man in så mycket pengar som man ville på kortet och blippade det i matsalen och så drogs pengarna därifrån, väldigt smidigt. Jag lade först in 20 euro som räckte ungefär två veckor, vilket innebär att en lunch kostade ungefär 2 euro!

Jag fick stipendium från KI som var en bra start, men det täcker absolut inte allt. Utöver det finns det massvis med stipendium att söka, bland annat från Vårdförbundet vet jag. Jag använde även bidrag och lån från CSN samt sparade pengar sedan innan, men allt från CSN räckte gott och väl för mig varje månad.


Boende

Jag var tvungen att ordna bostad själv, men fick bra tips från universitetet i Wien. Jag ville bo ensam och valde därför http://housing.oead.at/de/. Det finns många olika bostäder att välja mellan här och alla rum kommer med köksprylar & sängkläder, vilket var väldigt skönt. Jag fick även tips om http://www.wihast.at/index.en.html, men i dessa bostäder fanns inte köksprylar eller sängkläder vilket gjorde att jag valde ett rum från OEAD. Rummen hos OEAD var något dyrare än de från WIHAST, men jag tyckte inte att det spelade någon större roll.


Jag tycker att standarden på rummet var väldigt bra, lite slitet men inga större problem. Rummet var förvånansvärt stort med kök, badrum och vardagsrum/sovrum. I hyran ingick städning varje vecka! Hyran var som sagt inte jättebillig, men jag tycker att det helt klart var värt det. Det jag tycker var mindre bra var att man var tvungen att betala för att använda tvättmaskin. Dessutom fanns inte fritt internet i rummen, utan endast i ett "common room" som knappt var öppet. Man fick själv ta med/köpa en internatkabel för att använda internet i rummen.


Jag bodde ungefär 45 minuter från mitt sjukhus. Jag tycker inte att det var så farligt, eftersom att det tar lite mer än en timme för mig att ta mig till skolan här i Sverige. Kommunaltrafiken är väldigt bra i Wien och det går väldigt smidigt att ta sig runt i staden. Det var en ganska lång bit från mitt boende till universitetet, men jag var bara där två gånger så det var okej.

Studier allmänt

För det första är det biomedicinska analytikerprogrammet i Österrike inte riktigt lika som i Sverige. I Sverige har vi två inriktningar, laboratoriemedicin och klinisk fysiologi. I Österrike läser alla studenter samma program, som är mest inriktat på laboratoriedelen. De läser endast väldigt lite klinisk fysiologi och vill man arbeta med det efter examen får man lära sig undersökningarna på sjukhusen. Eftersom att vi i Sverige läser två år klinisk fysiologi lär vi oss mer om de undersökningar som ingår. I Sverige utför BMA fler undersökningar än BMA i Österrike, exempelvis ekokardiografi och duplex.

Under praktiken på sjukhuset upplevde jag det som att det var lite mer ostrukturerat i Wien än vad jag sett i Stockholm. Undersökningarna gick mycket snabbare och detta gjorde att de pressade in patienter hela dagarna, även under lunchen. Arbetsdagarna var kortare än hemma, 6-7 timmar/dag. Lunch tog personalen när de hade tid, var det mycket patienter åt de sent. Jag kände ibland att patienternas integritet inte respekterades så som det görs i Sverige. Dörren på undersökningsrummet kunde vara öppen, personal som springer in och ut och pratar om andra patienter etc. På sista kliniken jag var på var BMAs arbetsrum i samma rum som arbetsprovsstationen och där de satte på långtids-EKG, vilket innebär att en patient kunde sitta och cykla med en BMA samtidigt som andra BMA satt och analyserade EKGn.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 4 på KI
Under utbytet läste jag en kurs och ett delmoment i en annan kurs: neurofysiologisk diagnostik och ultraljudsdiagnostik - ekokardiografi. Varje kurs innebar fyra veckors praktik. Utöver praktiken fick jag även uppgifter att göra under tiden. Uppgifterna var ett patientfall och en metodbeskrivning per varje kurs. Jag hade alltså endast praktik på sjukhus och ingenting på universitetet (inga föreläsningar osv).

Jag tycker att mina fyra veckor på neurofysiologin gick bra, jag fick prova på och se mycket olika saker. De utför samma undersökningar som i Sverige och de var bra på att förklara. Kollegorna var jättetrevliga och såg alltid till att jag hade det bra. Det bästa under denna praktik var när jag fick möjlighet att vara med på en skoliosoperation och titta rakt in i patientens öppna rygg.

Praktiken i ekokardiografi gick också bra, dock hade jag hellre valt en annan kurs att göra istället för denna (exempelvis lungfysiologisk diagnostik). Detta beror på att i Österrike är det läkarna som utför alla ekokardiografiundersökningar, vilket gjorde att jag inte fått prova på utan endast fått se lite grann. Under denna praktik var jag på en kardiologi-/lungfysiologiklinik och fick mest göra sådant som jag gjort tidigare terminer. Trots att jag inte fick göra det som var tänkt lärde jag mig ändå mycket! Jag fick exempelvis se många pacemakeroperationer och uppföljningar på dessa.

Allt jag gjorde i Wien har jag fått tillgodoräknat nu i Sverige.

Språk och kultur

Det underlättar självklart alltid om man kan språket som används, men det går ju att lära sig på plats. Jag hade inga tyskkunskaper när jag kom till Wien, men jag tycker inte att det hindrade praktiken jättemycket. Uppenbarligen var det svårt att kommunicera med många patienter, men jag lyckades ändå utföra delar av undersökningar.

Universitetet rekommenderar utbytesstudenterna att läsa en kurs i tyska och kompenserar upp till 200 euro. Jag hade ingenting att förlora och läste en kurs under mina fyra sista veckor. Utöver kursen, som egentligen kanske inte gjorde någon större skillnad, lärde jag mig en del på praktikplatsen. På kursen lärde jag mig basic-saker, så som att presentera mig och så vidare, men på sjukhuset lärde jag mig fraser tillhörande undersökningarna.

Jag tycker inte att länderna skiljer sig särskilt mycket i kultur. Österrikarna är väldigt trevliga och hjälpsamma. Wien har mycket museum och slott. Konst är en stor del av kulturen. En stor skillnad var att alla affärer och sådant var stängt på söndagar, vilket gjorde att det kunde vara ganska folktomt ute då. Däremot var många restauranger, caféer och museum öppna. Caféer är en stor del av den wienska kulturen, med mycket uteserveringar.

Fritid och sociala aktivteter

Jag gick med i massa grupper på Facebook för utbytesstudenter i Wien, först och främst International @ FH Campus Wien. Genom de olika grupperna kunde jag delta i aktiviteter och träffa andra studenter, som både läste samma program som jag men även massa annat. Detta var i stort sett det enda sättet för mig att möta andra studenter eftersom att jag enbart hade praktiken på sjukhuset. Jag tror att man hittar det man är intresserad av.

Genom Erasmusgrupper åkte jag runt både i Österrike men även till Ungern över dagen respektive helgen. De arrangerade även träffar för utbytesstudenter varje torsdag, men jag gick aldrig på någon sådan träff. Även mina kollegor från sjukhuset ville visa mig typiska saker för Österrike, så jag hittade på mycket med dem också. Mitt tips är att ta hjälp av lokalbefolkningen, för de vet oftast om saker som är värda att se och prova på. Visst är det kul att se "turistattraktioner" också, men de tar slut efter ett tag och då är det spännande att hitta mer gömda saker.

Wien är en jättefin stad och människorna är väldigt trevliga, endast ett fåtal undviker att prata med en om man inte pratar tyska. Inne i staden är det gångavstånd till det mesta och Wien är en väldigt gå-vänlig stad. Jag promenerade ofta när jag skulle någonstans. Det är himla härligt att vandra omkring bland alla gamla, fina byggnader. Det finns alltid mycket att hitta på i Wien. Förutom mycket kulturgrejer, till exempel massvis med museum och slott, finns det även shopping och det är ofta olika evenemang. Det mest kända slottet är Schloss Schönbrunn, ett väldigt fint slott med en enorm trädgård, zoo och massa annat att titta på. Det finns också en nöjespark i Wien (Prater) som är gratis, man betalar endast för de attraktioner man åker. Det finns en plats som heter MuseumsQuartier där det finns en massa museum och restauranger. Detta är en populär plats, främst på våren och sommaren eftersom att det då finns många uteserveringar.

Sammanfattning

Jag tycker att min utbytesperiod har gett mig en större insikt i hur det är att arbeta i ett annat land. Jag har fått lära mig att hantera olika sorts situationer eftersom att jag inte haft någon annan som kunnat hjälpa mig. Det är kul att kunna jämföra och hitta likheter och skillnader mellan Sverige och ett annat land, i detta fall Österrike. Jag skulle gärna göra detta igen för att kunna bredda mina vyer ännu mer.

Jag är himla glad att jag valde att åka till Österrike på utbytesstudier för jag har vuxit som person i och med att jag inte haft någon annan med mig om kan hjälpa till med allt. Det har varit så spännande att få vara med på sjukhuset och se hur de arbetar, trots att det inte varit så jättestor skillnad från hur det är i Sverige. Jag trivdes så bra på klinikerna jag blev placerad på. Alla kollegor försökte alltid hjälpa till så mycket som möjligt och ville alltid presentera mig för alla och såg till att jag fick vara med och titta på häftiga undersökningar/operationer.

Jag tror att jag har haft väldig tur för jag kan inte minnas att jag har haft några större problem med något under hela perioden jag var borta. Jag tyckte att allt flöt på bra bortsett från att jag inte riktigt fick lära mig allt jag kom dit för. Det hade varit himla spännande att flytta dit och arbeta senare i livet!

Så sammanfattningsvis är Wien en underbar stad som jag gärna åker tillbaka till. Utbytet har stärkt mig, främst som person, och har fått mig att se mitt framtida yrke på fler än ett sätt. Det har fått mig att inse att det finns så mycket mer i världen att upptäcka. Jag är så himla nöjd, glad och stolt över att jag bestämde mig för att ta denna chans att åka på utbyte och tycker att alla som har chansen ska göra det.