Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Semmelweis Egyetem
Utbildningsprogram: Folkhälsovetenskap
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 10/11
Antal dagar: 10

Boende

Värd Universitetet rekommenderade ett hotell som de brukar anlita och som låg 4 min promenadväg från universitetet. Vi bokade boendet själva. Hotellet hade bra standard och var prisvärt.
Värd universitetet tog mycket väl hand om oss och hade ordnat en reception för oss och studenterna. De ordnade också med stadsvandring för både lärare och studenter. Både lärare och studenter var fantastiskt vänliga och hjälpsamma.
Jag har bara positiva minnen från Budapest och Semmelweis University


Airport is called Ferihegy, with Terminals 1, 2/A and 2/B. More info    http://www.bud.hu/english

in the link below you kind find informations on the best way to travel from and to the airport   to and from Feriheegy airport


Public transportation in Budapest:  http://www.bkv.hu/en/
We advise group members to buy a weekly public transportation pass. It costs HUF4600 (~€18).

The hosting university Semmelweis University Faculty of Health Sciences(SE ET) will arrange student guidance for international students regarding transportation and sightseeing, and how to get around in the city

 About Hungaryhttp://www.hungary.com/


About Budapest:
Budapest - one of the most beautiful cities in the world. see the link for detailed information:  
http://www.bud.hu/english

 


Språk och kultur

Vi undervisade på engelska. Studenterna i Budapest hade mycket bra engelska så allt fungerade bra. Jag tyckte både studenter och lärare var otroligt hälpsamma och trevliga. Jag tycker Budapest och dess invånare är fantastiska och priserna är lite lägre än i Sverige. Det finns mycket kultur att upptäcka och många vackra byggnader. Jag är vegetarian så del var lite si och så med maten, men det gick bra.

Fritid

Värduniversitetet ordande med välkomst mingel och en stadsvandrign för både lärare och studenter. Vi alla åt lunch tillsammans på universitetet varje dag. Det var sommarlov men matsals personalern och vakter var inkallade bara för att serva oss. Det hade aldrig hänt i Sverige.

 

Budapest har ett rikt kulturliv och jag rekommenderar denna stad till alla.

 

Jag kände mig alltid säker vart jag än gick och vid vilken tid på dygnet. Ungrare är väldigt hjälpsamma.

Övrigt

Det är berikande att få åka iväg och träffa både lärare och studenter i andra Europeiska länder. Det är också intressant och se hur det administrativa sköts runtkurser i andra länder vilken service lärarna har där. Jag får känslan att man har mer sekreterare och annan personal som servar men samtidigt är it, kopiatorer och sådant inte alltid av samma standard som här.

Annan verksamhet

 Första dagen på kursen presenterade lärare från värduniversitetet sin forskning ut över det deltog vi inte i någon forskning eller utvecklingsarbete.

Förberedelser

Vi förberedde vårt utbildningsmaterial genom att vi mailade lärare på plats det material vi skulle använda. Var för sig gick vi igenom materialet och sedan följde vi upp med två telefonkonferenser för att gå igenom och komma överens om undervisningsmaterialet för kursen. Detta var till stor hjälp för oss alla då vi mycket bättre visste vad som förväntades av oss under kursen. På detta vis fick vi också chans att förbereda oss i god tid.

Reflektioner

Jag har mycket positiv erfarenhet av lärar utbytet. Vi fick bra kontakt framförallt med en av lärarna som var med och lärde sig av vår undervisning i hur man fyller i en EU ansökan. Jag hoppas vi kan ha ett fortsatt utbyte ffa mellan lärare.

Undervisning

Detta var en sommarkurs där studenterna i en grupp på ca 5 personer skulle jobba med att fylla i en EU ansökan för projekt medel.  
Det här är en mycket praktisk kurs med teoretiska föreläsningar och praktiska övningar som avslutades med en presentation av projektansökan. Sedan fick studenterna i sin grupp även bedöma ett av de andra projekt enligt de kriterier som används av Executive Agency for Health and Consumers/EU när de bedömer ansökningar.  Utöver presentation av projektplan så examinerades studenterna även med en hemtenta.

Jag handledde två grupper under 7 dagar och lyssnade på presentationer 1 dag och satte ihop hemtentan utifrån föreläsningar och hur en ansökan ska fyllas i.

Jag upplever att studenter utomlands har större respekt för lärarna och inte är lika krävande som våra svenska studenter. Det finns både för och nackdelar. Jag tycker det är bra att studenter inte är "rädda" för sina lärare meni bland kräver de nästan barnpassning. Jag önskar ibland att det kunde ta lite mer eget ansvar för sitt lärande.Undervisningstimmar

Kursen i Budapest varade i 8 dagar. Under den tiden så var jag tillgänglig som handledare till 2 av de 6 grupperna 7 dagar från ca  kl 9-16. Daf 8 så lyssna jag på presentationer. Vi hade ingen övrig tid förutom ca 1 timmes lunch varje dag vid lärosätet.