Reserapport - KI-student
Lärosäte: Hogeschool van Amsterdam
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Erika Larsson
E-postadress: erika-larsson@hotmail.se

Innan avresa

För mig var ett utbyte något jag var väldigt intresserad av att göra. När jag började kolla på de olika destinationerna så var olika faktorer viktiga för mig, vilket språk utbildningen hölls på samt att jag ville ha nära hem. Amsterdam ligger två timmar med flyg ifrån Stockholm samt att undervisningen hölls på engelska. Jag pratade även ihop mig med en tjej från klassen om att vi skulle resa tillsammans och hon ville också till Amsterdam. 

När det var bestämt så började allt pappersarbete, allt det administrativa för att ansöka om utbytet. Det var mycket, det var förvirrande och ibland visste jag inte till vem jag skulle för att få signaturer och allt sådant (bli inte skrämda, det finns personer att fråga och det är värt det när man väl får komma iväg).

Informationen om vad Amsterdam erbjöd var inte den bäste, jag fick inte heller så mycket hjälp med det från KI men för mig räckte det med att veta att det var Global Health i Amsterdam (och det är ju väldigt personligt hur mycket man vill veta innan. Jag kan säga att det är bra träning om man är ett kontrollfreak och vill lära sig att släppa lite av den kontrollen).

Inga vaccinationer eller visum behövdes.

Ankomst och registrering

Det fanns en internationell vecka för utbytesstudenter innan kursstart men den var ca två veckor innan och jag skulle på ett bröllop en vecka innan kursstart så jag kunde inte delta där. Jag tror att det hade varit bra att vara med på den för de erbjöds massa information och sånt där. Men jag led inte av att ha missad den heller.

Vid kursstart hade vi internationella studenter som kom dit en egen dag i början för att få den vanliga informationen om upplägg, kursen, lokalerna, hur de på HvA betygsätter och har examinationer, så det var väldigt bra. 

Ekonomi

Spara pengar inför detta!
Sök Erasmus-bidrag och sök CSN-bidrag för utlandsstudier om ni inte har en massa sparpengar i bakfickan.

Maten i butiken är billigare än i Sverige, jag handlade mycket på Lidh och släppte lite på vart produkter kom i från eller vad de innehöll för att leva så billigt som möjligt. Mat på restaurang är typ lika som Stockholm. Alkohol billigare i butik och beroende på vart i stan du är så liknande Stockholmpriser ute, kanske lite billigare. Kommunaltrafik är dyrare, där betalar men per sträcka så man fyller på kortet med en viss summa och så dras det av, tips är att försöka bo nära skolan och cykla istället.

Cykel, betala inte mer än 50 euro för då blir ni blåsta och köp ett tjockt kedjelås för det kommer behövas, det stjäls väldigt mycket cyklar och med ett stort fett lås så kanske ni ökar oddsen för att inte er cykel försvinner.

Jag klarade mig på ca 11 000 svenska kr i månaden, hyran låg på ca 5 500 kr. Jag skulle nog säga att jag är en medelspenderare när det kommer till pengar, köper något klädesplagg då och då, unnar mig mat och en öl på stan då och då, osv,

Tips är Primark!

Jag behövde betala typ 3 hyror i förskott i augusti (tror jag) vilket jag inte var beredd på, så ha koll på det när ni söker boende.

Boende

Först letade jag och min klasskompis efter något eget vi kunde hyra tillsammans, ge upp om ni inte känner någon eller har väldigt tur. Det är lika svårt som att få i Stockholms innerstad, lika dyrt också ca 10 000-12 000 svenska kr för en liten studio för knappt två personer. 

Så sök genom skolan så kommer ni ner lite i pris, det gjorde vi tillslut och fick då välja i vilken kategori vi ville söka, Lågt pris - bo med andra och delat kök och hygienutrymmen typ, Medel pris - kanske delat, kanske själv, delad kök och toa, Dyrt pris - eget alltihopa (detta kanske inte är helt hundra korrekt men jag skriver så så att ni får en bild av hur det kan vara). 

Jag tog det dyrare alternativet då jag ville ha egen toalett och dusch och kök. Min hyra hamnade på ca 5 000-5 500 svenska kr beroende på hur euron stod (det är viktigt att hålla koll på när man betalar större belopp, kan vara värt att betala vissa belopp i förväg ibland). Efter det fick vi en länk till DUWO, en av olika studentlägenhetsanordnare, det var hos dem vi fick söka om lägenheter. Lite konstig hemsida men jag och min klasskompis lyckades tillslut ansöka om varsin lägenhet bredvid varandra. Tips är att kolla upp var skolan ligger, den ligger vid Holendrecht station (tunnelbana), vilket vi inte visste då så vi hamnade en bit ifrån skolan och behövde åka tunnelbana eftersom det annars skulle ta en timme enkel väg till skolan. Ta er tid att titta på kartan och överväg vad ni anser är viktigt för er, närhet till stan, nära till skolan, cykelavstånd till något speciellt, osv.

Bra att veta är att det finns en IKEA stationen innan skolan om man kommer från stan om ni vill handla något till lägenheten. 

Studier allmänt

Mitt utbyte var på 5 månader, 3 månader teoretiska studier och två månader praktik eller Fieldwork. 

Jag skulle föreslå att ni åker dit 3 månader eller 5 månader med praktik. Fieldwork är intressant men inte så givande som kanske en arbetsterapi-kurs hemma på KI. Kolla upp era möjligheter och kontakta skolan, för vi antog nog från början att vi skulle få praktik men så blev det inte och det kändes som att det var två månader som inte togs tillvara på bästa sätt.  

De tre månadernas teoretiska studierna var sååå bra! Deras upplägg med lektion och typ workshops varvat var jättebra och väldigt givande. Det tyckte jag var bättre än upplägget på vissa kurser på KI. Väldigt bra lärare med mycket kunskap och bra pedagogik att lära ut. Annorlunda betygsättning men det kom man in i rätt snabbt.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Jag tillgodoräknade två kurser under T5, Aktivitet och åtgärder - Delaktighet i samhället (15hp) och Funktionshinder, miljö och samhälle (7,5hp) mot Global Health (30hp). Jag skulle inte säga att de är liknande kurser men det var väldigt intressent att få ett globalt perspektiv på hälsoproblematik, och som inte har ingått i utbildningen på KI. 

Dock så läste jag kursen Vetenskaplig metod och design (7,5hp) samtidigt som jag började kursen i Amsterdam eftersom det är i den kursen man skriver PM för C-uppsatsen, så den kursen kunde vi inte skippa. Det var tufft men görbart. Ett tips om man åker två stycken är att skriva C-uppsatsen tillsammans så att ni skriver PM:et tillsammans där. Det funderade bra för oss i alla fall.

Språk och kultur

Kursen var på engelska, och man behöver inte ha engelska som modersmål för att klara sig utan det räcker med att man läst engelska genom grundskola och gymnasium. Man kommer in i det där, man växer i sitt sätt att prata, man kommunicerar ju även med kroppsspråk och gester och man blir tryggare i att prata efter ett tag. 

Kursen Global hälsa är valbar för de som pluggar på HvA, så det är en blandning av studenter i den kursen, även studenter från den internationella programmet i fysioterapi läser den, så det var nån från Frankrike, nån från Italien, nån från Finland, nån från Malawi osv. så det är redan en spridning av engelska kvalitén i klassen. 

Det fanns en språkkurs i holländska men den krockade med vårt schema. Dock pratat holländarna väldigt bra engelska så man behöver inte kunna holländska för att leva i Amsterdam. 


Fritid och sociala aktivteter

Om man var på den internationella veckan fick man massor av info om detta, men jag snappade upp ett och annat från vänner i klassen och från andra utbildningar. Man kunde bli medlem i nån utbytesgrupp och de arrangerade massor av aktiviteter. Hade jag haft mer pengar hade jag gärna gjort mer. t.ex. så anordnade de weekends till Berlin och Paris mm., Skridskodag och annat liknande. 

Jag gillade Amsterdam. Det är mycket jag kan skriva om enbart upplevelsen i Amsterdam, om ni vill veta mer kolla min blogg så får ni mer info om hur jag hade det, det var toppen!! Den började jag med när jag åkte ner dit och skrev i regelbundet under min tid där. Där får ni läsa allt, både gott och ont, bra och dåligt, kul och tråkigt men framförallt den ärliga upplevelsen som jag såg det.
http://erikamargaretalarsson.blogg.se/?tmp=236821

(Det är svårt att så här i efterhand sammanfatta hela upplevelsen)

Sammanfattning

För min framtid var utbytet väldigt värdefullt, både på det teoretiska jag fick lära mig men även om mig själv som person. Allt det är viktigt för mig och min yrkesroll. Det var så kul att åka iväg, även om jag saknade klassen och de kurser som jag missade så är det inget emot hur bra och lärorikt utbytet var. Jag tycker att alla borde få chansen att testa på det (om man vill).