Reserapport - KI-student
Alla erasmusstudenter från olika delar av världen
Lärosäte: Dublin Institute of Technology (Technological University Dublin)
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 15/16
Namn: Amanda Lavrell
E-postadress: amandalavrell@gmail.com

Innan avresa

Det var inget självklart val för mig att ansöka om utbytesstudier när jag väl fick möjlighet. Jag tyckte att det kändes övermäktigt, krångligt och lite skrämmande. Jag hade inte varit utomlands mer än en vecka förut, och då tillsammans med familj. Men jag bestämde mig dock för att lämna in ansökan, utmana mig själv och testa mina vingar.


Jag valde att åka till Dublin, Irland och studera på Dublin Institute of Technology (DIT). DIT är ett av Irlands största universitet med ett bra, flerårigt samarbete med Karolinska Institutet. Det kändes tryggt att åka till ett engelskspråkigt land som dessutom inte var för långt bort ifrån Sverige. Jag valde även just Dublin eftersom där fanns möjlighet att göra examensarbetet, istället för praktik. Det kändes verkligen som en bra merit. Ansökningsprocessen var relativ enkel. Både vår internationella koordinator och dåvarande programdirektör på KI hjälpte mig med alla dokument och formulär, exempelvis om jag ville ansöka om extra lån från CSN och försäkring. Dem hade även regelbunden kontakt med DIT. Jag kontaktade min handledare ungefär en månad innan jag skulle åka, presenterade mig själv, fick information om vad mitt examensarbete skulle handla om samt hur jag kunde börja förbereda mig. Det var ett väldigt uppskattat initiativ.


För att åka till Irland krävs inga särskilda vaccinationer, men det är alltid bra att vara vaccinerad mot Hepatit A+B (Twintrix) som kan utföras smidigt med studentrabatt på Cityakuten som finns på Hötorget.

Ankomst och registrering

Jag anlände ett dygn innan introduktionsmötet och registrering, som var det första på mitt schema. Det gav mig tid att installera mig i bostaden och bekanta mig någorlunda med Dublin. Dublin är en liten stad så det går relativt snabbt att lära sig hitta i den. Jag kände att jag hade tillräckligt med tid för detta, men jag skulle inte rekommendera att anlända senare.


På introduktionsmötet blev vi presenterade för de internationella handläggarna, skolhälsovården, skolpräster, bibliotekspersonal samt fadderorganisationen Erasmus Student Society (ESS). Vi blev mycket väl omhändertagna, vi blev bjudna på lunch och gick en rundtur i staden samt på DITs olika campus med skolprästerna. På kvällen bjöd ESS oss på mat och dryck på en pub i Temple Bar. Resten av veckan var en introduktionsvecka, som innehöll olika aktiviteter med ESS och skolan. Introduktionsveckan var inte obligatorisk, men jag rekommenderar verkligen att man är delaktig i den om det är möjligt. Vi var ungefär 150 stycken olika utbytesstudenter från alla håll och kanter av världen. Det är ett utmärkt tillfälle att lära känna nya människor och utbyta erfarenheter och kunskap. Under den här veckan träffade jag vänner som jag förmodligen kommer hålla kontakt med livet ut.


Det erbjöds en frivillig kurs i Engelska som jag tackade nej eftersom jag kände att jag hade tillräckliga kunskaper i språket.   

Nya vänner under första kvällen

Ekonomi

Dublin är en dyr stad att leva i. Mat och transport är ungefär lika dyrt som i Stockholm men hyrorna är oftast högre, speciellt om man vill bo centralt. Eftersom Dublin är en relativt liten stad så kan man i princip ta sig runt överallt genom att gå eller cykla. Känner man sig trygg med att cykla i vänstertrafik finns Dublinbikes, som hyr ut cyklar för €20 per år. De har många stationer runt om i Dublin så det är smidigt att hyra cykel, exempelvis hade jag en cykelstation några meter från min lägenhet samt en till precis intill campus. Det går även bussar (Dublin Bus) och spårvagnar (Luas) genom Dublin. Med dem åker man billigast med ett Leap Card, det fungerar precis som ett Accesskort med reskassa. För att få ner priset ännu mer kan man registrera det som ett studentkort på sitt campus. Att flyga mellan Dublin och Stockholm är dock inte så dyrt om man bokar i tid, jag flög med SAS under tusenlappen.  


Matkostnaden är ungefär som i Stockholm men utbudet i affärerna är ganska begränsat. Om man vill hålla nere kostnaderna handlar man billigast på Tesco, Lidl och Aldi medan man ska undvika Spar och Dunnes. Lunch serverades på campus för ungefär €5. Kåravgiften var €20, vilket var obligatoriskt om man ville vara med på deras aktiviteter, vilket jag, som tidigare nämnt, starkt rekommenderar. Då fick man även ett studentkort, som man kunde använda för att få rabatt i vissa affärer och restauranger.


Jag rekommenderar att man börjar spara pengar så fort man bestämmer sig för att åka på utbyte. Dels för att boende är ganska dyrt i Dublin, men även för att ha möjlighet till att besöka museer och resa runt i Irland om man har tid och lust.
Boende

I Dublin kan det vara svårt att få boende, därför är det bra att vara ute i god tid. Det är även väldigt dyrt i jämförelse med Stockholm. Jag och min vän hyrde en trea för 27000 kr i månaden. Den låg i Ballsbridge, ett av Dublins finare områden, så det går självklart att få billigare boenden. Rathmines och Ranelagh är två exempel på bra studentområden som ligger ganska centralt. Jag bodde ca 40 minuters promenad i rask takt från campus, vilket kändes lite långt ibland, speciellt eftersom det regnar och blåser mycket i Dublin.    

Några bra hemsidor att leta lägenheter för uthyrning är:
www.rent.ie

www.daft.ie
www.airbnb.com
www.housinganywhere.com


Standarden på boende i Dublin är lägre än i Stockholm. Det är vanligtvis ingen vidare isolering så det är väldigt kallt inomhus. Vi tog med oss mycket kläder och filtar samt värmde upp lägenheten med elelement. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att elelement är väldigt dyrt att ha påslaget, om man även betalar elräkning. I många hus är det även begränsad tillgång till varmvatten.Studier allmänt

Som tidigare nämnt utförde jag mitt examensarbete under min utbytesperiod. Jag hade en handledare på DIT och en KI-anknuten handledare. Det var min handledare på DIT som planerade och stöttade mig genom mitt arbete, den KI-anknutna handledaren hade jag faktiskt ingen kontakt med alls. Allt laborativt arbete utförde jag i två olika, intilliggande labb för utbytesstudenter och doktorander på DIT. Det var väldigt trevligt och vi fick en härlig gemensamhet. Vi fick tillgång till skolans bibliotek för att exempelvis läsa vetenskapliga artiklar och skriva på vår rapport, men det gjorde jag istället vid min egen labbänk, som gick precis lika bra. Jag upplevde att alla var väldigt hjälpsamma och generösa på skolan och i labbet. Hade man exempelvis glömt att beställa någon buffert eller liknande var det alltid någon som erbjöd sig att låna ut. Jag skrev min projektplan och rapport i Dublin med mycket stöd och hjälp från min handledare. Däremot skedde all bedömning och examinering på KI. Jag redovisade alltså mitt projekt hemma i Sverige.

I efterhand skulle jag önska att jag hade lite mer kontakt med min KI-anknutna handledare. Jag behövde egentligen inte någon hjälp med själva examensarbetet men det hade varit skönt att veta hur man egentligen låg till, både med själva arbetet och skrivandet av rapporten.  

När jag kom hem hjälpte dåvarande programdirektör mig med blanketterna som skulle fyllas i för tillgodoräknande, det var smidigt och poängen kom snabbt in i LADOK. 
Erasmusstudenter och doktorander från mitt labb

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag utförde mitt examensarbete på DIT under 15 veckor, vilket motsvarade 22,5 högskolepoäng. Det var ett förlängt examensarbete vilket innebar att jag hade 4 extra veckor i jämförelse med mina klasskamrater. Mitt examensarbete handlade om en analog till hormonet GLP-1, liraglutide som är en medicin för diabetes mellitus typ 2. Jag undersökte om liraglutide även hade antiinflammatoriska egenskaper, vilket hade observerats i patientfall och tidigare studier. Om det visade sig att liraglutide hade antiinflammatoriska egenskaper skulle jag även undersöka på vilket sätt den hade det. Min handledare på DIT planerade tidsramen för de olika momenten men jag fick lägga upp dagarna och mitt arbete själv, med hjälp och stöd av honom. Det enda som var mindre bra med upplägget var att han endast hade 1 timme/per vecka avsedd för mig, vi lyckades dock ändå träffas mellan hans lektioner och möten, men det blev lite stressigt. 
Mina THP-1 celler

Språk och kultur

Irland är ett engelskspråkigt land vilket kändes skönt, men jag blev även lite nervös. Jag började fundera på hur bra jag egentligen var på engelska och om mina kunskaper verkligen skulle räcka. Majoriteten av vår kurslitteratur och ett fåtal föreläsningar har varit på engelska, men det här skulle ju vara en stor skillnad, att exempelvis inte kunna förklara hur jag menade på svenska. Det visade sig dock inte vara något problem. Svenskar är generellt sett väldigt bra på engelska och våra irländska lärare blev väldigt överraskade över hur bra vi var på att tala och förstå engelska. Det enda som var lite svårt i början var dialekten på Irland, men det vänjer man sig med efter någon vecka. 

Irland har en väldigt social och avslappnad kultur, redan första dagen började en främling på en restaurang att prata med mig. Som svensk blir man ganska ställd, men efter en stund insåg att det är ganska trevligt. En annan, ganska utmärkande kulturskillnad är synen på alkohol, vilket är väldigt avslappnad på Irland. Det är inget konstigt att gå ut och ta en öl en vardagkväll och ska man umgås med en vän träffas man oftast på puben, ungefär som när vi svenskar går och tar en fika.
En kväll på puben

Fritid och sociala aktivteter

Fadderorganisationen ESS anordnade både aktiviteter och resor för oss utbytesstudenter. Vi besökte bl.a. Guinness Storehouse, hade pubrundor samt åkte till Howth och Bray. Under introduktionsveckan träffade jag vänner som jag lärde känna ganska, bl.a. många från Kanada och USA. Vi åkte till Nordirland tillsammans och besökte bl.a. Giant's Causeway, The Dark Hedges och Belfast. Jag fick även många vänner i labbet eftersom jag ofta spenderade både dagar och kvällar där. 

Dublin är en turisttät stad, vilket innebär att det finns många saker att se och göra. Det finns oerhört många museer och gamla slott att besöka. Jag rekommenderar starkt att besöka Kilmainham Gaol som var ett fasansfullt fängelse för mindre än 100 år sedan men nu fungerar som ett museum med guidade turer. Det anordnas även många utflykter till olika delar av Irland med olika resebolag från Dublin. Om man har tid mellan studierna rekommenderar jag att verkligen att man åker på dessa, då både Irland och Nordirland har en fantastisk och vacker natur. 
Adrian, Karoliina och Sofie på Guinness Storehouse

Sammanfattning

Jag är så himla glad att jag vågade utmana mig själv och åka på den här resan. Jag har utvecklats enormt som person, lärt mig ovärderlig kunskap och knutit kontakter med människor över hela världen. Till och från hade jag lite hemlängtan, men då var det skönt att jag hade träffats så många nya vänner som befann sig i samma situation. 

Jag har i skrivande stund bara varit examinerad biomedicinsk analytiker i tre månader, men jag har redan märkt att ett examensarbete utomlands är en bra och eftertraktad merit på sitt CV. Jag vet att min tid och mina erfarenheter i Dublin kommer påverka mig i min yrkesroll. Exempelvis skulle jag kunna tänka mig att doktorera utomlands, och efter det här utbytet känner jag att det faktiskt är något som jag skulle kunna klara av, om jag vill. Även om jag bestämmer mig för att inte göra det, har jag fått en självsäkerhet. Inte bara som biomedicinsk analytiker, utan även som person, vilket jag tycker är ovärderligt. 

Den här utbytesperioden är nog den bästa tiden jag har haft i hela mitt liv. Det är mycket jobb innan, under och efter utbytet. Det är sena kvällar och helger i labbet och många timmar med näsan i vetenskapliga artiklar. Det kan vara svårt att hitta bostad och det är dyrt. Men dem sakerna kommer jag faktiskt knappt ihåg. Däremot kommer jag ihåg hur mycket jag har lärt mig, alla fina människor jag har träffat, hur otroligt kul jag har haft i Dublin och alla fina minnen som jag kommer ha resten av mitt liv.