Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 16/17
Namn: Carl Windahl
E-postadress: carl.windahl@stud.ki.se

Innan avresa

Mina förväntningar när jag sökte utbytet i Tokyo var att få kunskap och erfarenheter från ett land som är likt och olikt Sverige på samma gång. Det var precis det jag fick: Japan är liksom Sverige välutvecklat och kan erbjuda senaste tekniken och kunskapen. Men samtidigt finns massor av kulturella och traditionella skillnader som man upptäcker efter hand på plats!


Mitt tips till er som vill göra utbytesstudier är att söka stipendium. I god tid! Fick själv beviljat två av tre sökta och de finansierade faktiskt en betydande del av utgifterna som utbytet innebar. Ofta känns det ganska tidskrävande att ansöka men det är verkligen värt det i efterhand. Ansökte om stipendier under jullovet och man åkte påföljande midsommar, så se till att vara ute i god tid då många stipendier bara går att söka under en viss period per år. Tips på stipendium att kolla upp: Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation, Anna Whitlocks minnesfond. Från Karolinska Institutet får alla som åker till Japan ett s.k. INK-stipendium á 4500:-


Vaccinationer: Kolla upp rekommenderade vaccinationer på 1177 eller närmsta vaccinationsmottagning. Det är ganska dyrt att ta vaccin mot det myggburna och kritiska tillståndet Japansk encefalit som framför allt är förekommande på landsbygden. Då jag inte hade några planer på att röra mig utanför storstadsregionen tyckte inte vaccinationsmottagningen att det var nödvändigt att vaccinera. Dock kan t.ex. Hepatit A+B vaccin vara aktuellt om man inte har det. Kolla upp!



Flygbiljetter: Smidigaste flyg från Stockholm går i skrivande stund via Köpenhamn  (med SAS) eller via Helsingfors (med Finnair). Finns såklart en uppsjö alternativ med andra exotiska platser i världen att mellanlanda på. Jag bokade i mars (avresa i Juni) för ca 5500:- t.o.r  men kan förmodligen gå uppåt det dubbla beroende på när man bokar. Även här: var ute i tid.


Visum: Som Svensk medborgare får man vistas i Japan i 90 dagar utan att behöva förbereda något visum hemifrån så länge man tänker ägna sig åt t.ex. turistande eller studier. Ett tillfälligt visum fylls i under flygningen och lämnas in vid ankomst. Fungerade smidigt och tog inte lång tid.


Googla Japan-listan innan du åker och fyll i ett formulär med vem du är och hur länge du stannar i Japan! Listan används för att UD ska kunna kartlägga vilka svenskar som befinner sig i Japan vid en större jordbävning, något man garanterat kommer få känna under tiden i Japan, mer eller mindre stark.  

Ankomst och registrering

När man kommer till Tokyo är klimatet i slutet av den japanska regnperioden och början av sommarvärmen. Räkna med 25°-35°C och en luftfuktighet som kan koka snabbnudlar. Packa ner både solkräm och ett paraply.


Tokyo har ett fantastiskt nät av olika tåg som går överallt: under jorden, på marken och högt över marken! Det tog några dagar för oss att bli bekväma i detta nystan men smidigt när man förstår sig på det... Dock är det (minst) två olika företag som kör kollektivtrafiken här vilket kan förvirra och ibland finns inte vissa tunnelbanestationer markerade på konkurrentens karta. 

Nåväl: Detta i kombination med mild jetlag är något som gör att några dagar för acklimatisering kan vara skönt… 


Anlände själv på fredag morgon och kursstart var på måndag vilket kändes lagom. Det erbjuds inte någon introkurs eller fadderskap utan all information ges på första kursdagen. Man kastas verkligen inte in i något, tvärt om får man gott om tid att förbereda sig och universitetets personal informerar hela tiden om schema. 

Man blir väl omhändertagen på universitetet!

Ekonomi

Tokyo är förvånansvärt nog en ganska kontant-baserad stad. Att ta ut pengar kan vara krångligt och belagt med avgift. Vissa bankomater stänger för lunch och natt osv. Växla yen innan du åker!


Som överallt är kostnadsläget var man gör det till. Att äta ute är relativt billigt jämfört med Sverige, i skolans matsal finns flera rätter att välja på och de kostar mellan 20-40 kronor. En middag ute översteg sällan 80 kronor på de flesta ställen, men som sagt finns såklart alla prisklasser. 

Matvaror i affären är generellt Sverigepriser, möjligen lite dyrare. Helhetsintrycket är att äta ute är standarden här, snarare än att laga middag hemma.


Kollektivtrafik är dyrt och baseras alltid på hur långt du åker. Månadskort finns ej i Tokyo. Genom att planera var du bor i förhållande till campus kan du hålla nere den kostnaden. Räkna dock med att studiebesöken är obligatoriska och att vissa ligger långt utanför Tokyo. I grova drag kostade resorna till och från studiebesöken 1000: - totalt under studietiden.


WIFI finns på många caféer och restauranger (såklart) men att ha ett Pocket-wifi är smidigt. De förbeställs från Sverige och hämtas ut på flygplatsen. Kostar från ca 60: -/dag. Ingick i hyran i vår AirBNB-lägenhet vilket verkar vara vanligt om man hyr av en privatperson. 

Boende

Då detta utbyte endast är fem veckor kan universitetet i Tokyo tyvärr inte ordna boende åt oss studenter.


Jag och tre andra som läste kursen gick ihop och hyrde en lägenhet via AirBNB. Sajten bygger på att privatpersoner hyr ut sina fullt möblerade hem. Vi delade på en lägenhet som hade allt man behövde, kändes fräsch och hade ett bra läge. Inom centrala Tokyo är det ofta svindyrt att bo och vi betalade ca 11 000: - per person för fem veckor. 


Antingen bor man billigare i förorten och betalar dyrt för resor eller så bor man centralt och slipper lägga tid och pengar på resor. 


Vi bodde nära Nippori station vilken ligger ca 8 minuters tågresa från campus, 30 minuter tåg från ”stadskärnan” och 37 minuter snabbtåg från flygplatsen Narita. Ett lugnt och strategiskt placerat område att rekommendera för er som planerar att göra detta utbyte kommande år!

Studier allmänt

När jag åkte trodde jag att relationen mellan lärare och studenter skulle vara mycket mer formell än vad den egentligen var. Man kan liksom i Sverige avbryta och ställa frågor under föreläsningen och diskutera ämnet efteråt. Vi gick till och med ut på restaurang med några studenter och deras lärare efter en dag i skolan! 

 

Vad gäller kursen så blandas teori med studiebesök så dagarna blir varierade och man upplever nya saker hela tiden. Studiebesöken förbereds inte genom föreläsningar innan utan man fick vara öppen och beredd på vad som helst! Den röda tråden fanns inte alltid där, men det var inte något negativt tycker jag, utan snarare intressant att få se vitt skilda verksamheter.


Kursen är skapad för oss utbytesstudenter och designad för att vi ska kunna skriva ett arbete om likheter och skillnader i Japans och Sveriges sjukvård.  Syftet med spridningen av innehållet är troligen att vi ska hinna se så mycket som möjligt.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Kursen i Tokyo heter ”Advanced Health Sciences and Technology in Japan”. Den sträcker sig över fem veckor, från slutet av juni till början av augusti mellan termin fem och termin sex. Kursen motsvarar den valbara tvärvetenskapliga kurs man annars läser i termin sex på fysioterapeutprogrammet.

Vi åkte på totalt sju studiebesök: allt från universitetssjukhus, arbetsträning och habilitering. Flera dagar bestod i att delta i de japanska fysioterapeut- sjuksköterske- och arbetsterapeutstudenternas lektioner på campus och vissa dagar hade lärare föreläsningar enbart för oss.

De flesta schemalagda dagar är halvdagar och man studerar under arbetsdagar med lediga helger.

Slutprodukten av kursen är en gemensam rapport och en presentation som bygger på likheter/skillnader mellan Japans och Sveriges hälso- och sjukvård. Vi ska också på ett interprofessionellt sätt presentera två patientfall där alla deltagare föreslår interventioner och vad som finns som behandling i Sverige respektive Japan för dessa patienter. I grupparbetet arbetar alla utbytesstudenter från KI tillsammans (vi var 6 st) men man ska även individuellt lämna in en reflektion av utbytet till universitetet.

 

Språk och kultur

Kursen som man studerar i Japan är mestadels på Engelska, dock med varierande kvalitet… Det är ibland svårt att förstå varandra och jag är rädd för att kunskap gick förlorad då och då till följd av språkförbistringar. Det är tyvärr ett problem som gjorde att vi ibland inte kunde få svar på frågor vi ställde och själva kunskapsutbytet inte blev vad det kunde ha varit.


Vi framförde detta i utvärderingen och de är medvetna om detta hinder, hoppas på förbättringar till kommande år!


Desto bättre hade vissa institutioner vi besökte ordnat med tolk vilket var ett bra initiativ som tog kunskapsutbytet till helt andra nivåer! En Holländsk lärare på universitetet höll också många föreläsningar för oss på flytande engelska. Han hade även rollen som handledare i vårt grupparbete.


Vad gäller kulturen i Japan är det en hel del som skiljer sig från Sverige. Första dagen på universitetet håller de en kort föreläsning om uppförande och klädkoder under studiebesök och även hur det fungerar i största allmänhet. Alla olikheter till trots upplevde jag aldrig någon ordentlig kulturkrock. Tokyoiterna upplevdes toleranta mot oss som åtminstone försökte smälta in vad gäller bugande, bockande och klädkoder.


Tatueringar är tabu i Japan och skapade en del uppståndelse. Skräckblandad förtjusning är bara förnamnet. Det sägs att man till och med är portad från de varma källorna om man har tatueringar, varför vi aldrig ens försökte… 

Fritid och sociala aktivteter

Är det något jag vill framhålla är det allas vilja att vi skulle känna oss välkomna och väl omhändertagna! Administrativ personal på universitet, lärare, studenter och personer på studiebesöken gjorde sitt yttersta för att ta hand om oss och visa oss sitt Tokyo. 

Vi blev bjuda på middagar och utflykter till sevärdheter och fick chansen att uppleva saker som ”vanliga” turister aldrig skulle få uppleva. Något som gör utbytesstudier så unikt!


Utöver det råkar Tokyo vara världens största stad och utbudet av saker att göra tar aldrig slut: Shopping, museer, sevärdheter, karaoke, nattliv, utflykter, varma källor, höga byggnader, parker, mer shopping… Vi såg nog inte ens halva Tokyo under dessa fem veckor.


Om man vill behålla formen och hälsan under utbytet finns det ett öppet gym i centrala Tokyo som inte kräver bindningstid på tolv månader (som alla andra jag frågade gjorde).  Man betalar ca 50: - per tillfälle och i samma byggnad finns även simhall. Googla ”Tokyo Metropolitan Gymnasium”.


Man har ganska mycket tid som inte är schemalagd så köp en turistbok innan avresa och börja planera vad du vill se när ni inte pluggar på grupparbetet!

Sammanfattning

I efterhand är jag så nöjd att jag tog chansen till utbytesstudierna!


Man får uppleva saker som man aldrig skulle få uppleva som turist i Japan och se insidan av verksamheter som få kollegor i Sverige har möjlighet att se. Vi lagade Japansk mat tillsammans med arbetstränande Tokyoiter, fick lära oss hur man på japanskt vis tvättar fötter och hår på sängliggande patienter och träna på bilkörning som rehabilitering efter stroke, - körande på fel sida vägen!


Jag tar med mig hur olika två lika länder kan vara trots att båda är väl utvecklade och framstående i vård och teknik. Det var fascinerande att se det japanska perspektivet på modern sjukvård och ha det med sig i sitt framtida jobb som fysioterapeut.