Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16

Innan avresa

Naturligtvis fanns det flera underliggande motiv bakom mitt val att åka till Australien. Framför allt lockades jag av den mångfald som landets naturliv erbjuder i kombination med pulserande storstäder och en avslappnad miljö. Jag är även sportintresserad, och har alltid följt Australian Open samt Melbournes Formel-1 GP, vilket fått mig att lyfta blicken för just staden Melbourne. Innan avresan har jag inte pratat med någon tidigare utbytesstudent, men har många vänner som rest till Australien och beskrivit landet som bedårande vackert samt människorna som alltid öppna, trevliga och intresserade av tillresta. I ärlighetens namn var det inte mycket som motiverade mig att åka till just Monash University, utan det var Australien och staden Melbourne som lockade mig. Generellt sett fann jag informationen från KI om möjligheten till utbytesstudier tillfredsställande. Det fanns en välskriven sida på pingpong som delgav all nödvändig information om utbyten generellt samt även överskådlig information om specifika värduniversitet.

När det gäller Australien måste man veta att åtskilliga tusenlappar kommer att spenderas på diverse vaccinationer, hälsoundersökningar samt visum. Denna dokumentation bör ordnas enligt mitt tycke minst två månader innan avresa, annars finns det risk att missa något, vilket ju kan vara tråkigt. Utöver god framförhållning avråder jag studenter med ansträngd ekonomi att åka till Australien. Alla dess vaccinationer, hälsoundersökningar och visum kostade mig i runda svängar runt 10-13.000 kr, vilka är kostnader man helt och håller slipper om man reser inom exempelvis Europa. En av de många skillnaderna mellan Australien och Sverige är att det finns en myriad av intyg som behövs.

Glöm inte att köpa en eladapter från det europeiska till australiensiska nätet. Vägguttagen är olika, och det är viktigt att köpa en ordentlig adapter som även klarar av datorn. Jag slösade onödigt mycket energi den första dagen i Melbourne på jakt efter en adapter.


Ankomst och registrering

Jag skulle rekommendera att komma till Melbourne cirka 5-7 dagar innan kursstart. Det är en del formalia härrörande studierna såväl praktikaliteter som behöver ombesörjas. Angående formalia på Monash University måste man själv boka en tid med studiehandläggaren på campus Clayton. Där går hon igenom vaccinationer, tar kopior av pass och legitimation (berättar senare varför båda krävs). Väl på plats behöver man även gå och utfärda studielegitmation (bild tas på plats). Kom därför till Clayton någorlunda tidigt under dagen, campuset ligger jämförelsevis på restiden Södertälje-Stockholm, och man kommer inte vela åka tillbaka dit igen för att endast ta ett foto. Man behöver även ansöka om ”working with children”, vilket dock är mer omständigt än man tror. Formuläret skall postas fysiskt, och man behöver få sin adress styrkt på den australienska posten, vilket i princip är omöjligt om man endast är på plats och hyr i andra hand under några veckor. Jag valde inte att driva ärendet vidare, och det blev heller inga konsekvenser. Ett annat viktigt dokument man som student vill få utfärdat är berättigande till  rabbaterat myki card (SL-kort). Officiellt måste man vara x antal veckor för att universitetet ska utfärda dokumentet. Jag var några veckor kortare, men fick det ändå och sparade en del pengar. Slutligen måste man betala cirka 150 kr till ett privat företag, scanna pass och leg, så gör de en polissökning på dig. Det enda man egentligen behöver ha med sig till träffen med studiehandledaren är vaccinationslistan, pass och leg, samt två passbilder. Passbilder görs enklast på något aptek i stan, går snabbt och är billigt. Resten kan man göra efter mötet.


Det fanns inte en introduktionskurs, utan jag kastades rakt in i kliniken första kursdagen. Jag blev inte informerad om det fanns en fadderorganisation, frågade heller inte.


Ekonomi

Som sagt, se till att ha ett student concession card, vilket kommer att ge dig en mängd rabatter från evenemang till SL-kort. Utöver detta liknar kostnadsläget det i Stockholm, det är kanske något billigare till och med. Det fanns ingen kåravgift. Nattlivet är billigare och bättre, har man vant sig vid Stockholms blir det alltså en trevlig överraskning.  Det finns inga specifika knep, utan man får öppna börsen efter eget tycke.

Boende

Vart man söker boende är beroende på vilken klinik man hamnar på. Om man studerar vid campus kan korridorer (drivs av universitetet) komma i fråga,dessa är dock inte aktuellt om man studerar kortare än en termin. Dessa studentkorridorer är heller inte särskilt billiga om man jämför med att hyra ett rum i en bostad. Runt campus finns även en uppsjö av små villor (liknar de i Enskede gällande storlek) där studenter hyr ut rum. Universitetet ger länkar till 2-3 mäklare som de rekommenderar. Har man kliniken i stan är det aktuellt att antingen hyra ut ett rum genom diverse annonser eller airbnb. Av vänners erfarenhet brukar airbnb fungera väl, man får dock vara beredd på neurotiska hyresvärder med kontrollkrav. Det finns inga universella råd, allt styrs utav vart man har sin klinik och vilket budget man har att förfoga över. Jag skulle innerligen rekommendera att försöka få placering på The Alfred eller någon annan klinik som ligger centralt. Melbourne är en väldigt stor stad set till geografin, och det går inte att ha placering på en plats såsom Södertälje och njuta av stadslivet samtidigt. Placeringen är nyckeln till en lyckad tid. Det går att förhandla med Monash om placeringen, vilket är väl värt. Acceptera inte bara något, utan kolla upp läget noggrant. 

Titta även på FB gruppen Svenskar i melbourne för annonser.

Studier allmänt

Utbildningssystemen skiljer sig mellan Sverige och Australien. Jag fick intrycket att Monash drivs som ett företag, vilket återspeglar sig i saftiga terminsavgifter för studenterna (majoriteten är asiater), reklamkampanjer på TV och stan, men även i en hög standard avseende lokaler och administration. Monash har flera campus, byggnaderna är moderna och futuristiska.

Lärarrelationerna skiljer sig avsevärt från de svenska. I Australien kan man få en personlig kontakt med läkarna på kliniken, och de kommer inte att begränsa kontakten endast för att man är underordnad student. Jag kom i kontakt med läkarnas barn som var i min ålder, vilket vore helt otänkbart i Sverige. Jag vill minnas den första eller andra terminen på läkarprogrammet där Astrid Seeberger indoktrinerade oss att aldrig någonsin ha någon som helst privat relation med patienterna, eftersom man kan hamna i beroendeställning. På min klinik fanns det inte några sådana gränser. Flera läkare kände sina patienter från privata kretsar, hobbyorganisationer. Jag gick ibland med läkaren privat till patienterna inlagda på kliniken och de pratade om allt möjligt, även om privata planer framöver. Det jag lärde mig i Australien var att inte göra skillnad på om man träffar människor i arbetsmiljö eller inte. Det är klart att man alltid bör vara försiktig, men jag tyckte om mentaliteten att alltid se till medmänniskans karaktär och personlighet och inte bygga konstiga murar och gränser.

I Australien var de mycket mer pigga på att fråga ut fakta, snabba puckar rakt igenom. Det blev inte dålig stämning om man inte kunde något, men ett tips är att repetera grunderna innan för aktuell placering.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Student: Maximilian Zoltek, 911205-1793

Logbook: 26.04.2016-03.06.2016

Presence: 100%

Course: Orthopaedic Surgery. Monash University, Melbourne.

Venue: Melbourne Orthopaedic Group, The Avenue Hospital, Glenferrie Private Hospital.

Schedule: Monday-Thursday 07.30-18.00. I stayed till 21.00 approximately 1-2x/week voluntarily. Tuition on Fridays 08.00-16.00.

Clinic: The course was given at the Melbourne Orthopaedic Group, and divided into consulting, operating theatre and student teaching. When consulting, I was rotating between senior specialists at the group, examining shoulders, elbows, hands, knees, hips and ankles. The format was such that I was taking the history and examining the patient, assessing the radiography (most often MRI and Xrays, occasionally ultrasound), and suggesting a diagnosis and treatment. The senior specialist was then verifying my clinical assessment, and invited to further discussion. I was actively participating during surgeries, assisting the main surgeon. I was continuously questioned for anatomical structures and questioned about operating techniques, which were all a part of my total assessment throughout the course. Tuition was given each Friday by a specialist at the clinic, covering the topics of fractures, hip, knee, foot/ankle, plastering and shoulders. The tuition was divided into presentation as well as discussion of cases.

In the operating theatre (OT), I was practically daily scrubbing in and assisting the main surgeon.

Total hip replacement x 12

Total knee replacement x 11

Knee scope x 8

Bunion x 5

Prosthesis Revision x 5

Achilles tendon repair x 6

Shoulder scope x 15

Osteotomy x 4

Ankle reconstruction x 5

Posterior Collateral ligament reconstruction from semitendinosus graft.

Right abductor tendon repair.

Left thumb suspensionplasty

Left wrist scope hamate/tfcc + open styloidectomy

Left elbow distal biceps reconstruction/neurolysis

Right shoulder scope/cuff/ac+ biceps repair

Right shoulder laterjet reconstruction. Left 1.

Metatarsal pharlynderal joint exostectomy/ris 2.

Reivision dstr 3,5th. Removal of 1-2mm medartis screw.

Left ankle scope+removal o floose body and free hamstring ankle joint reconstruction. Left pvf- co, taol; step;tpr,slr;fdl;tmt1. Removal of 7mm ccs-bg-augment.

Removal of plate osteotomy left ulna.

Right elbow scope.

Right shoulder scope posterior reconstruction and check.

Left shoulder scope/cuff/ac. . Left shoulder scope/cuff/ac +/- long head biceps tendinosis.

Knee revision hybrid knee.

Sciatic neurolysis.  

Galleazzi.

Open central third patellar segment revision.

Trigger finger Dig I.  

ORIF ankle. Ankle arthrodesis.

Left shoulder rotator cuff repair-open


Jag har lärt mig att assistera och ta hand om patienten preoperativt, operativt samt postoperativt.

Språk och kultur

De var inga konstigheter att följa undervisningen på engelska.Vad man dock behöver vara beredd på är att dialekten i Victoria kan vara något knepig, vilket inte enbart jag upplevde men även britter med engelska som modersmål. Det är framförallt vokalerna som uttalas väldigt mjukt, något jag aldrig hört förut. Man kommer igång inom någon vecka eller så, men det är annorlunda än den brittiska eller amerikanska dialekten. Inga språkkurser erbjöds. Kulturen var mycket öppen och välkomnande. Folk i affären, kliniken eller andra människor som du har lös anknytning till kommer att fråga dig hur du mår som en del i hälsningsfrasen. Då svarar de allra flesta med några ord, inte endast schablonartat. Det är inte ovanligt att man kan hålla en kortare konversation som ibland kan mynna ut i något annat. Det är alltså en mycket öppen kultur som man som svensk kan vara rädd för i början. Det är bara att öppna upp och njuta av den :)

Fritid och sociala aktivteter

Inga sociala aktiviteter arrangerades. Campus var så långt från stan så den var aldrig aktuell för mig. På min placering fanns det endast en till student (från Malaysien). Jag umgicks mest med folk jag lärt känna på kliniken. Rekommenderar även att hyra ut ett rum hos andra studenter, detta ökar den sociala interaktionen. Melbourne är en fantastisk stad, många skyskrapor och modern bebyggelse i tät kontakt med parker och  natur. Det är nära till det öppna havet och great ocean road. Det finns en uppsjö av cafeer och barer där studenter träffas, spelar ex. trivia. 

Sammanfattning

Jag kommer att vara mycket mer trygg som läkare och lita på mig själv i sociala sammanhang. Ska försöka att ej låta mig påverkas av svenska normer och konstgjorda väggar mellan medmänniskor. Som exempel berättade jag om Sverige för en gammal överläkare som jobbade här 1 år under sin ST- placering. Då förstod han plötsligt varför alla svenskar tittade bort från honom när han hälsade under joggingrundan. Sverige är ett fantastiskt land på många sätt och vis, men gällande social interaktion finns mycket att lära från ett land som Australien,