Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Anna Lindblad
E-postadress: annadovis@hotmail.com

Innan avresa



Redan innan jag sökte psykologprogrammet här på KI kollade jag hur det såg ut med utbytesmöjligheter då det alltid varit en dröm att få göra. Resa och upptäcka nya platser har alltid varit lite av en passion för mig så när det var dags att söka tvekade jag inte en sekund. Eftersom psykologprogrammet på KI inte är särskilt gammalt fanns det inte så många olika platser att välja på. Jag visste redan från början att jag ville komma långt bort och då var Australien ett givet alternativ. Tre år innan jag började på KI backpackade jag i Australien och hade blivit helt kär i denna speciella kontinent. Visst hade det varit kul att få se något nytt men jag hade flera platser kvar som jag inte hade hunnit besöka förra gången jag var där, så det passade utmärkt. Monash University, som var universitetet vi sökte till är ett väl ansett universitet som är rankat ett av de bästa i världen. Det gjorde självklart inte saken sämre.


Det var jag och två till från min klass som skulle åka till samma universitet så vi hjälptes åt med ansökningen. Innan vi ens kunde ansöka var det mycket dokument och intyg som skulle tas fram och fixas med. Vi läste många rapporter från tidigare utbytesstudenter för att ta reda på vad som behövdes. En del kunde KI hjälpa oss med men det mesta tog vi reda på själva. Helt ärligt tyckte jag att det var lite märkligt att KI hade så pass dålig koll på intyg och liknande som behövdes efter så många år med utbytesverksamhet. KI vidarebefordrade mail från vår kontakt på Monash university så att vi sedan kunde ha egen kontakt med personen. Därifrån fick vi veta allt som vi behövde veta och fick dokument mailade till oss med checklistor om vad vi skulle tänka på innan utbytet t.ex. när vi senast skulle söka kurser och när insparksdatumen var.


Något som var oerhört knepigt i början var att navigera på Monash hemsida, det var i princip omöjligt att hitta enskilda kurser på egen hand enligt mig. Men efter mycket letande och mailande med en ansvarig för utbytesstudierna på KI, lyckades jag hitta rätt och sparade länken på datorn för säkerhets skull. Mycket kunde inte göras via internet i början, utan dokument behövde fyllas i för hand för att sedan skannas in och mailas till Monash, men detta fick vi hjälp med av KI. Ett tips är att börja titta i tid på vilka kurser som du skulle vilja läsa och ha många backups, då en del kanske inte blir godkända av KI eller inte fungerar ihop på schemat när du väl ska börja läsa.


Vad ska du tänka på innan avresa?

Vi valde att göra ett gemensamt google dokument som var väldigt praktiskt där vi skrev in allt vi skulle tänka på och allt vi skulle fixa innan utbytet. Här är vad vi kom fram till:


Ekonomi: sök csn i tid men inte för tidigt för då kan det bli mer krångel av någon anledning. Det var lite fix och trix med csn men det löste sig tillslut så var inte orolig om du inte får ditt csn accepterat första gången! Du ska själv ansöka om bidrag från skolan, så kallat INK-bidrag men fråga studievägledaren om detta så är det inga problem.


Stipendier: Det var svårt att hitta stipendier att söka via skolan, de flesta är tyvärr för forskarstudenter eller läkare. Men kolla med din hemkommun eller liknande, där kan det finnas lite att hämta! Här är i alla fall två stipendier som jag hittade genom KI:

http://ki.se/utbildning/karolinska-institutets-stiftelsestipendier

http://www.medicinskaforeningen.se/sv/member-service/scholarships


Reseförsäkring: Du kommer få en reseförsäkring från KI i och med att du åker på utbytet, denna försäkring håller 2 veckor före och 2 veckor efter du kommit hem. Denna ska innehålla allt som behövs men kolla för säkerhets skull med ditt eget försäkringsbolag och om du t.ex. ska åka utanför Australiens gränser (ej tasmaninen) så behöver du en annan reseförsäkring.


Frysa mobilabonnemang/gymkort etc: För att slippa onödiga extra kostnader är det bra att göra detta.


Flygbiljetter: Börja kolla flygbiljetter i tid! Priset går snabbt upp eftersom ni kommer åka till Australien mitt i deras sommar, vilket är en populär tid att åka. Jag skulle rekommendera att ta hjälp av exempelvis Kilroy (http://www.kilroy.se )då de är specialiserade på att hjälpa ungdomar/studenter att hitta billiga resor. De hjälper er också att skaffa internationellt studentkort, då detta är ett måste för att få åka på studentbiljetter. Detta blev i alla fall billigare för oss än när vi själva sökte efter biljetter på internet.


Pass/visum: Du måste ha ett pass som är giltigt minst 6 månader efter att du kommit hem igen. Du behöver även ett visum för att få komma in i Australien, detta ansöker man på följande hemsida: http://www.border.gov.au, men vi fick även en länk av vår kontaktperson på Monash, som tog oss rätt direkt. Visumet kostar ungefär 3500 svenska kronor. Innan ni kan ansöka om visum behöver ni skicka in dokument och intyg för att få tillbaka ett certifikat av Monash som kallades “certificate of enrolement” (CoE), så innan ni fått tillbaka detta är det bara att vänta tålmodigt. För oss var det även så att när man sökte om visum var det viktigt att det var “subclass 575- non-award”.


Internationellt körkort: Japp, detta måste ni ha om ni tänkt köra bil i Australien. Även om ni redan nu tänker ”nä det blir nog inte av”, så säger jag, fixa körkortet ändå, du vet aldrig hur det blir senare. Att köra på vänster sida var inga som helst problem efter lite övning. Vi fixade körkortet på ”motormännen” som ligger nära fridhemsplan. https://www.motormannen.se/resan/internationellt-korkort


Viktiga handlingar/dokument att ta med/kopiera:

  • ·         Passfoto
  •         Kopia av pass
  • ·         Personbevis från Sverige som beställs av skattemyndigheten (http://www.skatteverket.se/4.18e1b10334ebe8bc80001262.html) – viktigt om du vill öppna upp australienskt bankkonto och om du tappar ditt pass och behöver göra ett nytt.
  • ·         Intyg om finansiering (beslutsunderlag från CSN)
  • ·         Ta med kopior av alla möjliga viktiga papper så som acceptance form från Monash, kopior på identitetshandlingar etc.

Ankomst och registrering

Via välkomstmailet kommer du att få reda på vilket datum du måste vara på plats på Monash. Detta datum är ca 2 veckor innan kursstart och handlar om introduktion. Du kommer få all information du behöver på dessa introduktionsdagar för att sedan vara med om insparken på universitetet. Detta är väldigt kul och du kommer bli introducerad till alla möjliga klubbar och människor som du kan behöva få kontakt med under terminen. Insparksveckan är inget obligatoriskt men riktigt kul att vara med på så det skulle jag rekommendera. Annars finns det även chans här att göra din första resa, vi åkte till tasmaninen i en vecka eftersom att det var svårt att hinna med det framöver. Du kommer även här att få reda på olika facebookgrupper och hemsidor som är bra att veta om.


Grupper på facebook som vi gick med i: MOVE, monash boardriders, monash exchange club.


Något som var väldigt bra var att Monash erbjöd hämtning från flygplatsen för att sedan köra till den adress där vi skulle bo. För att ta del av denna bekvämlighet behövde vi bara fylla i ett dokument som fanns med i välkomstmailet ”online-air pick-up form”. Detta var extremt smidigt då vi anlände till Melbourne runt kl. 11 på kvällen och hade rest i ungefär 24 timmar.

Ekonomi

Kostnaden i Melbourne är i ungefär samma klass som Sverige och Stockholm, men du kan lätt få en bra middag för under hundringen om du inte går till de finaste restaurangerna. Vi lagade mycket mat förstås då man som student för det mesta inte har råd att äta ute varje dag, men matlådor till skolan var det lite svårt med då detta inte är utbrett i kulturen på samma sätt som i Sverige. Vi tog ofta med oss kall mat då det inte fanns micro eller matsalar för matlådefolket. Maten på Campus är relativt billig ändå om man skulle vilja unna sig ibland men för egen del skulle det bli för dyrt att äta lunch ute varje dag. Något som är bra att hålla utkik efter på facebookgrupper och liknande är gratis mat! Det var ofta evenemang där det bjöds på gratis mat så som korv med bröd eller liknande.


När det gäller boendekostnad var jag själv van med sssb:s låga boendekostand för studenter så jag fick en smärre chock när vi började leta boende i Melbourne. Hyreskostnaderna där är lika Stockholms normala hyreskostnader men jag nu skulle få betala mer än dubbla av vad jag var van vid (från 3300 - 7000 kr/månad). Hyreskostnaderna i stadskärnan var såklart ännu högre än om man kunde tänka sig att bo lite utanför så som vi gjorde. Melbourne har ett stort nätverk av spårvagnar (trams) och bussar så det var inga problem att ta sig runt även om det tog ett tag att lära sig systemet.


Kostnaden för busskort och liknande var ungefär som här i Sverige, vi som åker på utbyte vårt tredje studieår har det ännu billigare än de studenter som kallas för masterstudenter (4:e studieåret eller högre) där ett månadskort för oss låg på ungefär 460 svenska kronor, medan masterstudenterna fick betala det dubbla.


Det fanns egentligen inga obligatoriska avgifter så som kåravgift eller liknande men jag skulle rekommendera att ändå betala detta då du får mycket erbjudanden och rabatter samt att du blir mer involverad i studielivet. Jag har för mig att avgiften låg på runt 200 svenska kr för en termin.


Budgetera även för oplanerade utgifter, inte bara roliga saker så som oplanerade resor eller liknande, utan även otrevliga överraskningar som att tappa bort passet. Detta elände fick jag erfara. Efter en rolig natt ute på Melbournes klubbar hittade jag inte mitt pass. I början fick vi berättat för oss att klubbar endast godtog pass som giltig legitimation för utbytesstudenter, men detta stämde inte riktigt fick vi senare klart för oss. I alla fall, jag letade överallt men fick tillslut acceptera att jag tappat bort det. Jag trodde inte att det var hela världen, att jag bara behövde gå till ett konsulat och fixa ett nytt, men så enkelt var det inte. Det hela slutade med att jag fick boka en tur och retur biljett till landets huvudstad Canberra, för att besöka Sveriges ambassad och göra ett nytt pass som sedan skulle skickas till konsulatet i Melbourne. Det blev alltså en dyr utekväll som kostade mig upp emot 7000 svenska kronor bara för att göra ett nytt pass. Tillslut anlände passet till konsulatet och efter det hade jag det i säkert förvar i min byrålåda, och använde istället mitt svenska körkort som legitimation. På vissa klubbar kunde de vara mer noggranna på legitimationen men för det mesta gick det bra med körkortet, annars var det värt att slippa oroa sig för passet!


Något som jag själv inte gjorde men som jag önskat i efterhand att jag hade gjort, är att öppna ett australienskt bankkonto. För det första behöver du inte bekymra dig för extra avgifter som många svenska banker tar, även bankomaterna i Melbourne tar extra avgifter oavsett vad de svenska bankerna gör. För det andra är det mycket enklare att exempelvis få tillbaka din handpenning som du ofta måste betala när du hyr ett rum/lägenhet. Vi var tvungna att fixa och trixa med checkar när vi väl kommit hem till Sverige igen. Även det blev en rätt så dyr historia och detta hade vi kunnat slippa med ett australienskt bankkonto.


Vi arbetade inget under utbytet, men det var flera som gjorde det. Jag kände inte att tiden fanns för det samt att det skulle vara tråkigt att missa roliga saker på grund utav arbete. Det är en så kort period och då tycker jag man kan få unna sig att bara ha kul och fokusera på studierna. Men om du verkligen vill arbeta finns det många möjligheter till det, exempelvis sökte vart och vartannat café personal och du kan även sälja dina anteckningar om du känner för det. Andra tips för att tjäna lite pengar är att söka efter begagnad kurslitteratur. En hemsida som jag hittade där jag köpte 2 av kursernas böcker på hette: www.studentvip.com.au

Boende

I och med ansökan och intagning till Monash University får du erbjudande om att få hjälp med att söka boende på campus. Eftersom båda campusområdena ligger ganska långt bort från centrala Melbourne, valde vi att strunta i detta och söka boende själva. Detta var någonstans i mitten av december som vi började leta och redan då hade nästan alla potentiella boenden bokats upp! Så börja i tid. Vi ville ha någonstans att bo innan terminen startade då vi kände att det vore skönt att ha någonstans att landa och ha grejerna på.


Men alla gjorde olika, vi träffade mängder med studenter som bodde på olika hostel de första veckorna för att sedan hitta något mer permanent. Även om vi blev väldigt nöjda med vårt boende tillslut så fanns det något vi hade velat göra annorlunda såhär i efterhand. Eftersom vi lärde känna några utbytesstudenter från Europa ganska snabbt hade det varit både kul och ekonomiskt att leta boende ihop, men samtidigt vet man aldrig om man hittar något. Så detta är något som ni får fundera på, att skaffa boende innan terminstart som kan vara skönt och praktiskt, eller leta boende då ni kommit ner, som kan vara stressigt men ändå mer lönsamt i längden (eller mer kostsamt!). Men om ni hittar något toppen ställe innan terminstart- tveka inte då det är svårt att hitta bra boende! Att bo på campus tror jag inte heller är så dumt, där kan du lära känna andra studenter, både australiensare och utbytesstudenter samt att du har nära till skolan. Det finns två olika campus, ett ”huvudcampus” som heter Clayton men som ligger betydligt längre bort från stadskärnan, och ett lite mindre campus som kallas Caulfield och som ligger lite närmre stadskärnan. Du kan även leta efter privata hyresvärdar/hyra ett rum/andra hand etc. när du väl kommit ner till Australien.


Här är några bra länkar till olika sidor där vi letade boende:

  • www.gumtree.com.au
  • https://flatmates.com.au/
  • http://www.mrs.monash.edu/
  • https://unilodge.com.au/lodge-fact-sheet/?l=177
  • http://urbanest.com.au/locations/melbourne/melbournecentral-
  • http://sha.com.au/results.php
  • http://www.lestudent8.com/rooms-facilities.htm
  • http://www.semesterinaustralia.com/city/melbourne/#.Vm0-r79SKDk
  • http://www.studenthostel.net/
  • http://www.rooms.net.au/

 

Saker att tänka på innan avresa angående boende:

 

Hyra ut lägenheten: om du har egen lägenhet är det smart att hyra ut denna då du kan spara många slantar på det.

Adressändring: behöver din post omdirigeras när du är iväg?

Hyreskostnader: (se även under avsnittet ekonomi). Hyrorna ligger ungefär på samma standard som i Stockholm men inte enligt studentstandard. Jag själv hade varit van vid ungefär hälften av det vi fick betala i Melbourne, då jag bor i studentlägenhet här hemma. Från 3300- 7000 kr/månad. Så var beredd på att hyrorna kan krypa upp något om du är van vid studentboende.

 

Studier allmänt

Studierna skilde sig ganska så mycket från vad vi är vana vid på KI. Vi fick välja mellan kurser som var på 1 års nivå till 3 års nivå. Man väljer flera kurser i reserv för att ha många att välja på när det väl är dags. Vi valde från olika år, 1,2,3 då vi mest tittade på innehåll och inte så mycket på nivå. Det vi fick erfara var att det inte var alls lika lätt som vi trodde att få de kurser vi ville ha helst. Eftersom man väljer kurserna själv måste man se till att inga scheman krockar och att man har de flesta kurser på samma campus då det är svårt att skynda sig mellan de olika campusen. Det slutade med att vi läste kurser som egentligen inte hade så mycket psykologi i sig, men som ändå var kopplade till att arbeta med människor på något sätt. Såhär i efterhand är jag nöjd med mina val förutom ett (beskriver mer nedanför) men visst var det lite komplicerat i början att komma in i studierna och veta hur att gick till. När man väl visste hur allt fungerade flöt det på utan problem.


Då vi läste 1 års kurser var nivån ganska simpel i jämförelse med KI- studier. De flesta av våra studiekompisar var i 18 års åldern då de gått direkt från senior high school till universitet. Här hade vi en fördel, vi är vana vid att plugga och behöver inte bli så uppstressade av små uppgifter som en del oerfarna kunde bli. Man fick mycket hjälp av lärare och det gick att fråga hur mycket som helst, både via mail och på tutorials (lektioner i små grupper). Språket var det inte heller några problem med. Vi har ju redan fått en del träning i att läsa kurslitteratur på engelska och lärarna var extremt tydliga i sina uppgifter för det mesta. En av kurserna vi läste var lite mer krävande än de andra och dess kurslitteratur var svårare, men då de andra inte var särskilt svåra så fungerade det ändå.


Våra lärare var från Australien eller andra engelsktalande länder så som Canada eller USA, så förståelsen på lektionerna hade i alla fall inte jag några problem med. De flesta av lärarna spelade även in sina lektioner så att man kunde kolla i efterhand. Alla lärare var också väldigt noga med att eleverna hade förstått allt rätt och var otroligt hjälpsamma om man hade problem.


En stor skillnad mellan KI och utbildningssättet på Monash var uppgifterna och tentorna. Vi hade obligatoriska quiz varje vecka samt små uppgifter i princip varje vecka att lämna in. I slutet av terminen hade vi 2 små tentor som vi fick 3 veckor på oss att plugga till, alltså sjukt mycket tid! Så enligt mig var inte studierna särskilt krävande i jämförelse med KI. Men är man inte som jag, gillar att skriva, så kanske detta sätt att studera på känns lite motigare. Human rights kursen var mycket mer krävande än de andra två, men också mycket intressantare enligt mig. Det mest krävande var läsningen som ibland kunde vara ganska svår och invecklad, men för det mesta fick man allt klart för sig när man väl gick (eller lyssnade via internet) på lektionerna. Det man ska vara beredd på är att lärarna är noga med grammatiken och upplägget av en text, de förväntar sig texter på hög akademisk nivå. Men ni behöver inte bli oroliga för det, man kommer in i skrivsättet efter ett tag och det går alltid att få hjälp med en text om man vill via universitetet.


Varje kurs har lectures och tutorials. En lecture är en vanlig lektion där man sitter och lyssnar på läraren som presenterar en powerpoint längst fram. På dessa lektioner är det väldigt många studenter, ett hundratal, så det kan kännas ganska opersonligt. Men det går bra att ställa frågor om man inte förstår, ofta är lärarna väldigt tacksamma för det då de gillar interaktionen med studenterna. På tutorials sitter man i mindre grupper med en lärare för att gå igenom veckans ämne. Det kan se lite olika ut för varje gång och beroende på vilken lärare man har. Ofta får studenterna jobba med frågor som täcker materialet som vi jobbat med just den veckan. Här har man också möjlighet att fråga frågor om uppgifter eller annat man inte förstår.


Som jag tidigare sagt gör man sitt eget schema, det gäller att vara snabb då de populäraste platserna går åt som smör, ett tips är att redan innan ha klart för sig hur man vill ha sitt schema. Man får tillgång till kurswebben för att göra detta. Efter lite svettande lyckades vi alla tre bli nöjda med våra scheman och vi hade sammanlagt tre dagar i skolan med obligatorisk närvaro. De flesta lektioner hade vi tillsammans men inte alla trots att vi hade samma kurser. Många lektioner kunde man som sagt titta på via kurswebben och göra det när som helst, så en av dagarna struntade vi faktiskt att åka till lektionerna just för att lyssna i lugn och ro hemma. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Human rights theory 1

Denna kurs var en introduktionskurs till ämnet Human rights. Jag tyckte kursen var väldigt intressant och ämnena som togs upp är mycket aktuella i världen idag. Den kursansvariga hade gjort ett kompendie där han hade satt ihop all läsning i som behövdes och som kunde köpas för en billig peng i campusbokhandeln. Detta gjorde det enkelt att följa med i läsningen från vecka till vecka. Varje vecka hade vi även quiz på läsningen som skulle göras, alltså var det svårt att inte läsa för att klara quizen. Denna kurs är väldigt filosofisk i sin utformning, varje ämne hade ofta ett moraliskt dilemma i sig och svaren hade aldrig något rätt eller fel. Detta var annorlunda från KI då vi ofta har ett rätt svar, men det var intressant att få läsa en mer filosofisk kurs då vi inte har någon liknande på KI. Några av ämnena som togs upp var tortyr, flyktingkrisen i världen, extrem fattigdom m.m. Jag själv är mycket intresserad av dessa ämnen och fick mycket ut av denna kurs. Vi hade flera små uppsatser samt en tenta i slutet. Vi fick instuderingsfrågor till tentan och fick även veta att det var dessa och inga andra frågor som kunde komma på tentan.


Sammanfattningsvis skulle jag absolut rekommendera denna kurs, men att man får vara beredd på att kurslitetraturen kan vara svårläst emellanåt. Jag tycker att jag fick ut mest av denna kurs och att den verkligen kan vara till nytta framöver i vår utbildning då vi inte har någon större kurs om etik och moral.


Introduction to sociology

Denna kurs introducerade begrepp och teorier i sociologi, En del begrepp var bekanta från KI men mycket var nytt. Denna kurs var en 1 års kurs och eftersom att många som går denna kurs kommer direkt från ”senior highschool” så handlade vissa delar i kursen om ”hur man skriver akademiskt” eller ”vilka källor är ok att använda?”, alltså ganska basic om du kommer från KI, men ändå användbart. Kursen var uppdelad i så kallade moduler där vi gick igenom en modul på ca 2 veckor för att sedan göra en liten uppgift kring modulen. Varje modul eller tema hade en tillhörande uppgift, mest för att förbereda oss för uppsatsen som vi skulle skriva i slutet. Uppsatsen var på ca 2000 ord, alltså inte särskilt lång och man fick välja ganska fritt om vad man skulle skriva om. I slutet av terminen hade vi även en tenta på kursen. Vi fick instuderingsfrågor att arbeta utifrån och vi fick även veta att inget annat än just dessa frågor kunde komma på tentan.


Sammanfattningsvis tyckte jag detta var en användbar kurs men aningen enkel och därför lite tråkig emellanåt. Men jag tycker ändå att de ämnen som behandlas i kursen kan vara till stor nytta då vi inte har någon renodlad sociologikurs på psykologprogrammet på KI.


Encountering cultures: Introduction to anthropology 1

Även om denna kurs har intressant innehåll tycker jag att detta var den kurs jag fick minst ut av bland de kurser jag läste. Detta är också en introduktionskurs till ämnet vilket gjorde den inte alltför krävande, vilket var tur då både jag och mina två utbytesvänner ibland hade svårt att förstå vad ämnet egentligen handlade om. Det var svårt att få grepp om ämnet antropologi, den var mycket lik sociologi på sina håll men samtidigt helt olik på andra.

Det tog ca 4 tutorials att ens komma igång att arbeta med ämnena då studenterna inte läste all kurslitteratur för varje vecka, respekten för läraren var inte särskilt hög i detta avseende. Ämnena som behandlades hade allt möjligt innehåll, allt från speciella levnadssätt hos urbefolkningar till hur sociala medier har påverkat människor världen över. Eftersom ämnena var så olika varandra var det ibland svårt att få grepp om helheten hos kursen. Men överlag kan jag ändå se nyttan med en kurs som denna för en blivande psykolog, man får lära sig om olika slags levnadssätt i olika kulturer och att problem, normer och liknande kan se väldigt olika ut beroende på vart i världen man lever. Vi hade flera små skrivuppgifter smt en större uppsats på slutet. Detta var den enda kurs som vi inte hade någon tenta i, men obligatoriska quiz varje vecka som var som små läxförhör.


Sammanfattningsvis skulle jag säga att å ena sidan var kursens ämnen intressanta på sina håll men svåra att greppa i mellanåt, speciellt när man skulle koppla allt till ett antropologiskt arbetssätt. Å andra sidan behandlar kursen saker som vi endast tar upp på enstaka lektioner på KI, saker som vi som blivande psykologer kan ha nytta av.

Språk och kultur

Som student på KI brukar man för det mesta känna sig ganska lugn med det engelska språket, vi har ju trots allt den mesta av kurslitteraturen på engelska. Men om man skulle känna sig osäker (vilket det flesta gör i början oavsett) så finns det hjälp att få. Via olika instanser på universitetet kan man få hjälp med skrivandet och stavningen om det behövs. I början känner man sig såklart lite ringrostig men jag tycker att det gick fort att komma in i både skrivandet och pratandet. Att ställa in microsoft word på engelska hjälper ju till oerhört mycket också.


Det är ju ingen extrem kulturkrock att tala om när man jämför Sverige med Australien. Det jag kommer att tänka på är endast positiva skillnader! Australiensare är faktiskt så trevliga och sociala som man tänker sig! Du behöver inte vara rädd för att känna dig ensam eller rädd för att ställa frågor. De flesta är hjälpsamma och rent utav glada för att kunna hjälpa till.

Melbourne är även känd för att vara den mångkulturella staden, så du kommer att möta många olika människor på ditt utbyte, vilket är otroligt kul och utvecklande. En utmärkande skillnad jag kunde hitta var matlåde- kulturen. I Melbourne finns den helt enkelt inte, i alla fall inte på samma sätt som på KI. Vi gjorde ändå matlådor titt som tätt med kall mat att ha med sig mellan lektionerna, då det kan bli dyrt att jämt köpa lunch ute. Känner man ändå för att köpa lunch finns det otaliga ställen att välja bland på campus, med helt ok priser också.


En annan grej som kan vara bra att vara medveten om är Melbournes minst sagt opålitliga väder. Ena dagen kan det vara strålande sol och riktigt varmt, medan nästa dag kan regnet stå som spön i backen. I början av terminen kommer du antagligen få en riktigt fin sommar med några avbrott då och då av regn men ju mer som terminen går mot vinter (vår sommar) sjunker temperaturen för att tillslut var nästan nollgradigt på mornarna. Så packa för alla möjliga årstider är tipset.

Fritid och sociala aktivteter

Sociala aktiviteter kommer du inte behöva leta efter, Monash svämmar över av olika klubbar, tillställningar och utflykter! Redan innan du har kommit ner kommer du få ett mail med information om utflykter som anordnas veckorna innan terminsstart. MOVE (Monash Overseas and Exchange Club), är en klubb för utbytes studenter som ordnar evenemang och utflykter för en billig penning som alla kan vara med på. Det kan vara allt från en utflykt till ett närbeläget zoo till en barrunda i Melbournes citycenter. Denna klubb tyckte jag var toppen för att träffa andra utbytesstudenter samt att få tips om både studier och livet i Melbourne av studenterna som anordnade alla event.


Förutom denna klubb finns det mängder med andra klubbar som man kan gå med i om man vill t.ex. om du är intresserad av fotboll? Ridning? Surfing? Så finns allt detta om man vill hålla på med det under terminen. Ska jag vara ärlig var det svårt att hinna med inbokade aktiviteter då det var så mycket spontant som hände hela tiden. Men en klubb som jag verkligen kan rekommendera är ’Monash boardriders’, som är en surfingklubb som drivs av studenter. De anordnar ett flertal läger under terminen som är sjukt roliga att vara med på. Under dessa läger får man lära sig surfa samt umgås med både inhemska australiensare och utbytesstudenter, ett väldigt bra sätt att lära känna nya vänner på!


Jag rekommenderar att söka på facebook efter olika grupper och klubbar för att redan innan terminen börjar, börja luska fram vad som finns att göra samt att fråga frågor om du har några. Du kommer även få en del tips och länkar till bra sidor i välkomstmailet, som Monash skickar ut innan terminen börjar.


Om klubbar och sociala event som anordnas av universitetet inte skulle vara din melodi, finns det mängder med andra saker att hitta på i Melbourne. Utomhusbio eller fängelsemuseet kanske är något som du är mer intresserad av? Eller kanske dra på en shoppingrunda på Melbournes folkstinna gator för att göra några fynd? Vad du än tycker om är jag säker på att du kommer hitta något du gillar i denna mångfacetterade stad!


Vi som åkte denna termin hittade en hobby vi alla älskade, nämligen att besöka olika brunchställen, minst ett nytt varje vecka. För om det är något du inte får missa i Melbourne är alla dessa mysiga och välsmakande bruncher som man kan unna sig på en söndagsförmiddag. Även middagar ute var vi också väldigt nyfikna på då utbudet var enormt, allt från indiskt eller grekiskt, till Aussie Bbq och italienskt. Visst drog budgeten iväg lite med dessa vanor men om det är något jag tycker ni ska budgetera för så är det detta! Det är också ett utomordentligt sätt att träffa nya vänner på, att ses över en brunch är något som de flesta tycker om.


En favoritrestaurang som vi hade var denna: http://www.chinchinrestaurant.com.au/ (ett måste är ”butter chicken curry”, eller om du är vegetarian ” Yellow curry of roast pumpkin”).


Förutom allt som går att hitta på i Melbourne, finns det massvis med saker att göra utanför staden. Vill man inte åka långt finns det mycket nationalparker, vinodlingar, hästridning och djurparker att besöka strax utanför. Men vill man komma längre finns det absolut både tillfällen och tid för det. Eftersom jag hade varit i Australien förut hade jag redan bockat av en del måsten på min lista, men det finns en del saker man bara MÅSTE se, göra och besöka! Självklart handlar det också om tid, en del reste både innan och efter terminen vilket är smart om man exempelvis tänkt resa längs östkusten. Men om man tänkt spara den delen av denna fantastiska kontinent så hinner du gott och väl de andra resorna. Man har två veckor innan kursstart som innehåller en del obligatoriska moment men även mycket fritid. Vi valde att ägna en av dessa veckor till att besöka Tasmanien. En helt otroligt vacker ö som det bara tar 45 minuter att flyga till. Vi hyrde bil och bilade runt nästan hela ön på 6 dagar. Vi vandrade i Cradle mountains och beundrade den vackra östkusten innan vi spenderade några dagar i Öns huvudstad Hobart. Man har även ett påsklov att se fram emot samt en vecka med egen pluggtid, men har man varit flitig är det helt ok att resa denna vecka också. Du får även sätta ihop ditt eget schema och här har man möjlighet att få en långhelg varje vecka där man hinner mycket om man planerar bra.


Förutom Tasmaninen hann vi även resa till Darwin och Alice springs, åka ocean road, Perth och några av oss gjorde en kortare variant av östkusten på 10 dagar. Vi valde bort Nya Zeeland då vi kände att 1 vecka - 10 dagar inte var tillräckligt för att hinna se allt som vi ville se, men det är också en möjlighet om man är sugen på det. När påsklovet börjar närma sig kommer ni även bli bombarderade med förslag på olika resor och resmål via skolan, både interna och externa resebyråer. Så om du mot all förmodan inte kommit på vad du vill göra kan du hänga på dessa färdiga resor.

Sammanfattning

Mitt utbyte är nog det bästa beslut jag någonsin gjort. Det har utvecklat mig på flera plan, både personligt men också på ett plan som jag kommer få nytta av  i min framtida karriär. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och Australien, både som land men också dess invånare. Utbytet har berikat mitt liv på alla möjliga sätt, jag har lärt känna nya vänner från hela världen och fått uppleva fantastiska saker som jag aldrig kommer glömma. All denna nya kunskap och nya erfarenheter tror jag kommer gynna mig som psykolog i framtiden, nya erfarenheter är alltid något positivt! Jag hoppas även att mina nya kontakter runt om i världen kommer ge mig nya perspektiv och möjligheter att utforska nya kulturer som jag kommer att ha nytta av både i min yrkesroll men också privat. Funderar du på att söka? gör inte det, bara sök!